Quantcast
Fitch: Η μη πληρωμή του ΔΝΤ μπορεί να οδηγήσει σε capital controls - enikonomia.gr
share

Fitch: Η μη πληρωμή του ΔΝΤ μπορεί να οδηγήσει σε capital controls

δημοσιεύτηκε:

Ο οίκος πιστοληπτικής αξιολόγησης Fitch προειδοποιεί για τους κινδύνους στην ελληνική οικονομία από τη μεγάλη διάρκεια των διαπραγματεύσεων. 

Ο οίκος τονίζει τον κίνδυνο να μη μπορέσει η Ελλάδα να πληρώσει την Τρ;iτη  τις δόσεις του Ιουνίου στο ΔΝΤ καθώς και τον κίνδυνο επιβολής ελέγχων στην κίνηση κεφαλαίων, ιδιαίτερα αν η ΕΚΤ σταματήσει να στηρίζει το ελληνικό χρηματοπιστωτικό σύστημα. 

Ειδικότερα, ο Fitch αναφέρει:

“Οι αξιολογήσεις του οίκου αντανακλούν τον κίνδυνο αθέτησης πληρωμών έναντι ιδιωτών παρά δημόσιων πιστωτών, επομένως η μη πlηρωμή του ΔΝΤ δεν θα αποτελούσε μία χρεοκοπία του ελληνικού κράτους, αλλά θα ήταν αρνητική για το αξιόχρεό του (credit negatίve). Ληξιπρόθεσμα χρέη στο ΔΝΤ από μία οικονομία υψηλού εισοδήματος είναι χωρίς προηγούμενο και θα σήμαινε εξαιρετική πίεση στη ρευστότητα. 

Οι συνέπειες για το ελληνικό αξιόχρεο θα εξαρτιόταν από την ικανότητα της χώρας και τη θέλησή της να κάνει αργότερα τη ληξιπρόθεσμη οφειλή στο ΔΝΤ και την ανταπόκριση των θεσμών. Για παράδειγμα, εάν μία υπήρχε ή επίκειτο μία συμφωνία, είναι πιθανό ότι η ΕΚΤ θα διατηρούσε την παροχή έκτακτης ρευστότητας (ELA) στις ελληνικές τράπεζες. Χωρίς τον ELA, ο Fitch θεωρεί ότι πιθανότατα θα επιβάλλονταν κεφαλαιακοί έλεγχοι.

Ακόμη και αν υποτεθεί ότι θα επιτευχθεί μία συμφωνία, είναι απίθανο ότι η Ελλάδα θα επανακτούσε την πρόσβαση στις αγορές έως το τέλος της (σ.σ.: νέας) παράτασης του δεύτερου προγράμματος. Η προσπάθεια για συμφωνία σε μεταρρυθμίσεις στο συνταξιοδοτικό και το φορολογικό, η υψηλή ρητορική που κατα καιρούς συνόδευε τις συζητήσεις αυτής της εβδομάδας, και η λαική αντίθεση στη λιτότητα στην Ελλάδα δείχνουν ότι η διαπραγμάτευση ενός τρίτου προγράμματος (ή ισοδυνάμου του) θα είναι δύσκολη, με επαναλαμβανόμενους κινδύνους της απώλειες εμπιστοσύνης μεταξύ της ελλάδας και των δημόσιων πιστωτών της. 

Η παρατεταμένη αβεβαιότητα έχει κάνει διαρκή ζημιά στην ελληνική οικονομία. Το πλήγμα στην επενδυτική, καταναλωτική και καταθετική εμπιστοσύνη μπορεί να ωθήσει την οικονομία από τη στασιμότητα στη συρρίκνωση (δεν προβλέπουμε ανάπτυξη φέτος”. 

share
Σχόλια Αναγνωστών
Ροή
Οικονομία
Επιχειρήσεις
Επικαιρότητα

Ενημερωθείτε πρώτοι με τον τρόπο που θέλετε.