Quantcast
Moody's: Οι ελληνικές τράπεζες θα χρειαστούν ανακεφαλαιοποίηση και με νέο πρόγραμμα - enikonomia.gr
share

Moody’s: Οι ελληνικές τράπεζες θα χρειαστούν ανακεφαλαιοποίηση και με νέο πρόγραμμα

δημοσιεύτηκε:

Οι ελληνικές τράπεζες θα χρειασθούν ανακεφαλαιοποίηση, ακόμη και αν συμφωνηθεί ένα νέο πρόγραμμα, καθώς η ποιότητα του ενεργητικού τους αναμένεται να επιδεινωθεί και η ελληνική οικονομία μπορεί να συρρικνωθεί φέτος σημαντικά, αναφέρει σε έκθεσή του ο οίκος πιστοληπτικής αξιολόγησης Moody’s.
Ο οίκος εκτιμά ότι οι ελληνικές τράπεζες θα «εξαντλήσουν τις επόμενες ημέρες τη ρευστότητά τους» και εκτιμά ότι τα διαθέσιμα θα εξαντληθούν έως την Κυριακή.
Σημειώνει ότι η χρηματοδότηση των ελληνικών τραπεζών από το ευρωσύστημα (126 δις. ευρώ) υπερβαίνει τώρα το επίπεδο των καταθέσεων (120 δις. ευρώ), που σημαίνει ότι το χρηματοπιστωτικό σύστημα στηρίζεται τώρα σχεδόν αποκλειστικά από την έκτακτη ρευστότητα, εγείροντας ισχυρές αμφιβολίες για τη φερεγγυότητά τους. 
Ο Moody’s «αναμένει ότι η ποιότητα ενεργητικού των τραπεζών θα επιδεινωθεί σημαντικά και ότι θα χρειασθούν ανακεφαλαιοποίηση, με ή χωρίς ένα τρίτο πρόγραμμα», ενώ σημειώνει ότι οι προτεινόμενες μεταρρυθμίσεις θα είναι πολύ δύσκολο να εφαρμοσθούν από την κυβέρνηση.
«Εάν επιτευχθεί πολιτική συμφωνία για ένα τρίτο πρόγραμμα, πιστεύουμε ότι οι κίνδυνοι εφαρμογής θα παραμείνουν μεγάλοι και ότι οι όροι με τους οποίους θα χορηγείται η εξωτερική χρηματοδότηση, θα είναι δυσκολότερο να απορροφηθεί, λόγω των πολιτικών και κοινωνικών προβλημάτων στη χώρα. Εάν δεν επιτευχθεί συμφωνία, ο κίνδυνος εξόδου της Ελλάδας από την Ευρωζώνη θα ήταν υψηλός. Δεδομένης της αυξημένης αβεβαιότητας, καθώς οι διαπραγματεύσεις έχουν παραταθεί – και ιδιαίτερα μετά την επιβολή κεφαλαιακών ελέγχων – το μακροοικονομικό περιβάλλον έχει επιδεινωθεί σημαντικά. Η ελληνική οικονομία είναι πιθανό τώρα να συρρικνωθεί σημαντικά παρά λίγο φέτος», αναφέρει ο οίκος.

share
Σχόλια Αναγνωστών
Ροή
Οικονομία
Επιχειρήσεις
Επικαιρότητα

Ενημερωθείτε πρώτοι με τον τρόπο που θέλετε.