Quantcast
DW: «Έχουμε ακόμα πολλή δουλειά μπροστά μας» - enikonomia.gr
share

DW: «Έχουμε ακόμα πολλή δουλειά μπροστά μας»

δημοσιεύτηκε:

Περίπου δύο εβδομάδες μετά τις πρόωρες εκλογές του Σεπτεμβρίου, η Ελλάδα διανύει ακόμα περίοδο χάριτος. Στη συνεδρίαση του Eurogroup στο Λουξεμβούργο οι υπουργοί Οικονομικών της ευρωζώνης ενημερώθηκαν από τον έλληνα ομόλογό τους Ευκλείδη Τσακαλώτο, χωρίς ωστόσο να ληφθούν αποφάσεις ή να διεξαχθούν διαπραγματεύσεις. «Η Ελλάδα βρίσκεται σε τροχιά. Η πορεία είναι σωστή. Ένα, δύο σημεία καθυστερούν μόνο», τόνισε ο αυστριακός υπουργός Οικονομικών Χανς Γιεργκ Σέλινγκ. «Είμαι σύμφωνος με τον παλαιό και νέο ομόλογό μου από την Ελλάδα ότι έχουμε ακόμα πολλή δουλειά μπροστά μας», δήλωσε ο πρόεδρος του Eurogroup Γερούν Ντάισελμπλουμ προσθέτοντας ότι «θα πρέπει να διατηρηθούν οι μεταρρυθμιστικοί ρυθμοί έτσι ώστε να αποκατασταθεί η εμπιστοσύνη στο εσωτερικό και το εξωτερικό».

 

Η Ελλάδα ενόψει «τεστ αντοχής»

 

Τα δύσκολα όμως έπονται. Πιθανότατα τον Νοέμβριο η Ελλάδα θα πρέπει να παρουσιάσει στο Eurogroup προόδους στη μεταρρύθμιση του συνταξιοδοτικού συστήματος, αλλά και τις αποκρατικοποιήσεις. Το χρονοδιάγραμμα στο οποίο συμφώνησε το Eurogroup προβλέπει ότι τέλη Οκτωβρίου οι θεσμοί θα καταθέσουν μια πρώτη αναλυτική έκθεση προόδου για την Ελλάδα. «Η συνεργασία με την Ελλάδα συνεχίζεται σε ικανοποιητικό επίπεδο», δηλώνουν εκπρόσωποι της ΕΚΤ, του ΔΝΤ της Κομισιόν και του ESM.

Το Σαββατοκύριακο ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας είχε δηλώσει σε κομματική εκδήλωση ότι θα εφαρμοστούν οι μεταρρυθμίσεις έτσι ώστε στο τέλος του χρόνου να γίνει ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών και στη συνέχεια να ξεκινήσουν οι διαπραγματεύσεις για ένα κούρεμα του χρέους. Θυμίζουμε ότι ο Αλ. Τσίπρας είχε ανακοινώσει ότι ο «αγώνας» με τους πιστωτές θα συνεχιστεί.

 

Ζητούμενο η βιωσιμότητα του ελληνικού χρέους

 

Κανένας υπουργός Οικονομικών δεν έχει ωστόσο διάθεση για μια νέα πράξη του ελληνικού δράματος, που κράτησε με κομμένη την ανάσα την ευρωζώνη το καλοκαίρι. Στα μέσα Αυγούστου οι πρωθυπουργοί και αρχηγοί κρατών της ΕΕ είχαν συμφωνήσει σε μαραθώνια νυχτερινή συνεδρίαση σε ένα τρίτο πρόγραμμα με πιστώσεις ύψους 86 δισεκατομμυρίων ευρώ. Ήδη η Αθήνα έχει λάβει 13 δισ. τα οποία διατέθηκαν κυρίως στην εξυπηρέτηση χρεών στην ΕΚΤ και το ΔΝΤ. Το Eurogroup έδωσε σήμερα πράσινο φως για την εκταμίευση μιας ακόμα δόσης 2 δισ. ευρώ. Η επόμενη δόση 1 δισ. έχει προγραμματιστεί για το τέλος Οκτώβριου, μόλις η Αθήνα παρουσιάσει προόδους στις μεταρρυθμίσεις που συμφωνήθηκαν το καλοκαίρι.

Το Eurogroup απορρίπτει πάντως το αίτημα του πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα για ένα κούρεμα του χρέους. Οι υπουργοί Οικονομικών αφήνουν ωστόσο ανοιχτό το ενδεχόμενο ελαφρύνσεων, έτσι ώστε να διασφαλιστεί η βιωσιμότητα του ελληνικού χρέους. Με την προϋπόθεση ότι θα εκπληρωθεί αυτός ο στόχος, το ΔΝΤ ενδέχεται να συμμετάσχει στη στήριξη της Ελλάδα. Ας σημειωθεί ότι η επικεφαλής του Ταμείου Κριστίν Λαγκάρντ εγκατέλειψε στο τελευταίο διάστημα το πάγιο αίτημά μας για κούρεμα του ελληνικού χρέους και ζητά τώρα να διασφαλιστεί η βιωσιμότητα του ελληνικού χρέους.

 

Πηγή: Deutsche Welle

share
Σχόλια Αναγνωστών
Ροή
Οικονομία
Επιχειρήσεις
Επικαιρότητα

Ενημερωθείτε πρώτοι με τον τρόπο που θέλετε.