Quantcast
Ντομπρόβσκις: Θα βρεθεί λύση για τα κόκκινα δάνεια - Κίνδυνος για έργα του ΕΣΠΑ - enikonomia.gr
share

Ντομπρόβσκις: Θα βρεθεί λύση για τα κόκκινα δάνεια – Κίνδυνος για έργα του ΕΣΠΑ

δημοσιεύτηκε:

Την εκτίμηση ότι θα βρεθεί συμβιβαστική λύση στο θέμα των κόκκινων δανείων, εξέφρασε ο αντιπρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Βάλντις Ντομπρόβσκις, μιλώντας στα μέλη των τριών Επιτροπών της Βουλής, Οικονομικών, Ευρωπαϊκών Υποθέσεων και Παραγωγής και Εμπορίου, καθώς και στους εκπροσώπους των κοινοβουλευτικών κομμάτων, κατά την ειδική συνεδρίαση που πραγματοποιήθηκε στην αίθουσα της Γερουσίας.

Ο αντιπρόεδρος της Επιτροπής προειδοποίησε, όμως, ότι δεν είναι δυνατή μία παράταση για την ολοκλήρωση του ΕΣΠΑ 2007-2013 (οι δαπάνες του οποίου ολοκληρώνονται στο τέλος του έτους) και ότι οι Βρυξέλλες προσπαθούν να αποφύγουν το ενδεχόμενο να επιστραφούν από την Ελλάδα ποσά για έργα που δεν έχουν ολοκληρωθεί.

Αναφορικά με την πρώτη αξιολόγηση, είπε ότι Η προετοιμασία της προχωρά και ότι παραμένουν κάποια ορόσημα για την εκταμίευση των δόσεων και «εργαζόμαστε πάνω σε αυτά» με στόχο την επίτευξη των δημοσιονομικών στόχων.

Τα «κόκκινα δάνεια», όπως και άλλα θέματα, ακόμα δεν έχουν επιλυθεί, συζητούνται με τις ελληνικές αρχές για να βρεθεί λύση», πρόσθεσε, ενώ χαρακτήρισε «πολύ σημαντικές τις συνομιλίες που γίνονται για τους ανθρώπους που χρειάζονται πραγματική στήριξη».

Παράλληλα, διαβεβαίωσε ότι η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, θα ετοιμάσει νομοθετική πρόταση μέχρι τέλους του έτους, για την διασφάλιση των τραπεζικών καταθέσεων.

Κατά τα άλλα, ο κ. Ντομπρόβσκις, μίλησε για σημαντικά βήματα που πρέπει να γίνουν από ελληνικής πλευράς, διαβεβαίωσε ότι η Ευρωπαϊκή Επιτροπή κατέβαλλε και θα συνεχίσει να καταβάλει κάθε προσπάθεια για να βοηθήσει την Ελλάδα να αντιμετωπίσει την δύσκολη οικονομική κατάσταση στην οποία βρίσκεται, τόνισε ωστόσο την άμεση ανάγκη προώθησης των μεταρρυθμίσεων, ώστε να ολοκληρωθεί η πρώτη αξιολόγηση και να ξεκλειδώσει η δόση.

«Είναι σημαντικό να συμφωνηθούν οι τεχνικές δεσμεύσεις που καλύπτουν πολλούς τομείς μεταξύ της ελληνικής κυβέρνησης και της ΕΕ. Γνωρίζουμε ότι υπάρχουν δυσκολίες στις διαπραγματεύσεις για το πώς η Ελλάδα θα τις ξεπεράσει. Δεν υπάρχει χρόνος για χάσιμο και πρέπει όλες οι πλευρές να κινηθούμε άμεσα τους επόμενους δύο μήνες», τόνισε ο κ. Ντρομπρόβσκις.

Το χρέος θα εξεταστεί μετά την επιτυχία της αξιολόγησης

Για τo ζήτημα του ελληνικού χρέους, ανέφερε ότι θα εξεταστεί μετά την επιτυχία της πρώτης αξιολόγησης, σημειώνοντας ότι παρότι, το «Eurogroup» δεν κάνει λόγο για ονομαστική περικοπή του χρέους, ωστόσο, μπορεί όπως είπε, να εξεταστεί ως προς τα χαμηλά επιτόκια ή τον χρόνο ωρίμανσης του για 20 περίπου χρόνια, σε ότι αφορά την εξυπηρέτηση του.

«Η Ελλάδα έχει το μεγαλύτερο χρέος και πληρώνει λιγότερα από ότι η Πορτογαλία ή Ιταλία. Πάντως, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, έχει κάποιες ανησυχίες, μόλις δούμε ότι το πρόγραμμα βαίνει καλώς, θα αντιμετωπιστούν αυτά τα θέματα», ανέφερε.

 

Οι δηλώσεις για το ΕΣΠΑ

Απαντώντας στις αναφορές των βουλευτών της ΝΔ Κωστή Χατζηδάκη και της Δημοκρατικής Συμπαράταξης Οδυσσέα Κωνσταντινόπουλου για τα προγράμματα ΕΣΠΑ, ο κ. Ντομπρόφσκις, τόνισε την ανάγκη να υπάρξει πολύ στενή συνεργασία της Ευρωπαϊκής Επιτροπής με τις ελληνικές αρχές, ώστε, όπως είπε, να υλοποιηθούν τα περισσότερα από αυτά.

«Αυτή είναι η πρόθεση μας. Πρέπει όμως και από ελληνικής πλευράς να γίνουν πολλά, εμείς θα βοηθήσουμε, δεν θα το κάνουμε όμως μόνοι μας», πρόσθεσε.
Επιφυλακτικός εμφανίστηκε πάντως ως προς την δυνατότητα απορρόφησης κοινοτικών κονδυλίων για το προηγούμενο πρόγραμμα.

«Υπάρχουν ορισμένα έργα που ίσως δεν υλοποιηθούν. Θα δούμε ποια θα περάσουν στην επόμενη φάση. Δεν ξέρω να πω συγκεκριμένα μεγέθη. Σημαντικό είναι να αποφύγουμε την κατάσταση η Ελλάδα να επιστρέψει ποσά που έχουν ήδη εκταμιευθεί, εφόσον τα έργα δεν έχουν ολοκληρωθεί. Αυτό μπορεί να ανάγεται σε πολύ σημαντικά ποσά, αυτό προσπαθούμε να αποφύγουμε», σημείωσε ο αντιπρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής.

Όπως διευκρίνισε, για να γίνει επέκταση στο προηγούμενο πρόγραμμα του ΕΣΠΑ ώστε να απορροφηθούν τα κοινοτικά κονδύλια, χρειάζεται αναθεώρηση του κανονισμού και είναι δύσκολο να υπάρξει ομοφωνία.

«Θα απαιτούσε αλλαγή στο κανονισμό αυτό. Δεν υπάρχει άλλος τρόπος να γίνει. Εξετάζουμε αυτή τη δυνατότητα, όχι μόνο για την Ελλάδα αλλά και για πολλές άλλες χώρες, όμως αυτό απαιτεί αναθεώρηση του κανονισμού. Δεν υπάρχει πολιτική ομοφωνία, για αυτό και αντιλαμβάνεστε ότι δεν θα υπάρξει αποτέλεσμα.

Υπάρχει περιορισμένη ευελιξία, θα πρέπει να ακολουθούμε τους κανόνες διότι δεν υπάρχει πολιτική συναίνεση και ομοφωνία», ανέφερε χαρακτηριστικά.
Αισιόδοξος πάντως εμφανίστηκε για το πρόγραμμα ΕΣΠΑ 2014-2020 , τονίζοντας ότι «είμαστε πρόθυμοι να δουλέψουμε με τις ελληνικές αρχές για αυτά τα χρηματοδοτικά εργαλεία γιατί μόνο έτσι μπορούν να προχωρήσουν οι επενδύσεις».

«Υπάρχει περισσότερος χρόνος , οι πόροι είναι διαθέσιμοι, υπάρχει ευκαιρία να επωφεληθούμε τα μέγιστα, υπάρχουν δυνατότητες να κάνουμε κάτι με τα νέα κοινοτικά κονδύλια», τόνισε.

 

Επεισόδιο με Κασιδιάρη


Το θέμα των κόκκινων δανείων, έθεσε η πρόεδρος της Επιτροπής Οικονομικών Τασία Χριστοδουλοπούλου, ανοίγοντας τις εργασίες της ειδικής συνεδρίασης και καλωσορίζοντας τον κ. Ντομπρόφσκις, εκ μέρους όλων των βουλευτών.

Η κ. Χριστοδουλοπούλου, έκανε λόγο για «ιδιαίτερα επώδυνα προαπαιτούμενα», σημείωσε ότι υπάρχει μεγάλη αγωνία και ανησυχία στη χώρα για το θέμα των «κόκκινων δανείων», τονίζοντας ταυτόχρονα ότι « όλο το πολιτικό προσωπικό της χώρας είναι υπέρ της προστασίας της πρώτης κατοικίας».

«Δεν πρέπει στο όνομα κάποιων δανειοληπτών, να καταργηθεί το δικαίωμα της συντριπτικής πλειοψηφίας των δανειοληπτών που έχουν ανάγκη προστασίας και του ελληνικού κράτους και της ΕΕ. Πρέπει αυτό να ληφθεί υπόψη. Θεωρούμε ότι θα σας βρούμε πολύτιμο συμπαραστάτη σε αυτό. Όπως έχετε δείξει και άλλες φορές μαζί με τον κ. Γιούνκερ,στα πλαίσια της κοινωνικής αλληλεγγύης και της προστασίας των αδύναμων κοινωνικών στρωμάτων που είναι κεντρικό καθήκον της ΕΕ για τις χώρες που πάσχουν από ακραία φτώχια. Πρέπει αυτό να ληφθεί υπόψη», υπογράμμισε χαρακτηριστικά η κ. Χριστοδουλοπούλου.

Νωρίτερα, ο βουλευτής της Χρυσής Αυγής Ηλίας Κασιδιάρης είχε επιτεθεί στην αντιπροσωπεία της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, την οποία κατηγόρησε ότι «φέρει ακέραιη την ευθύνη για τις χιλιάδες αυτοκτονίες» και ισχυρίστηκε ότι η Ελλάδα δεν θα γίνει αποικία ούτε του χρέους, ούτε της λαθρομετανάστευσης .

«Τα μέτρα αυτά που έχουν επιβληθεί είναι παράνομα. Στόχος τους δεν είναι η διάσωση αλλά η καταστροφή της Ελλάδας. Ο ελληνικός λαός συντριπτικά βρίσκεται απέναντι στην πολιτική της ΕΕ. Η Ελλάδα δεν πρόκειται να γίνει ούτε αποικία χρέους ούτε αποικία λαθρομεταναστών. Η υφαρπαγή από τοκογλυφικά funds των κατοικιών των ελλήνων θα σημάνει κοινωνικό πόλεμο στην Ελλάδα. Είναι «casus belli», ανέφερε χαρακτηριστικά.
‘Αμεση ήταν η αντίδραση της προέδρου της Επιτροπής Τασίας Χριστοδουλοπούλου που ανέφερε χαρακτηριστικά:

«Τώρα ξέρει ο ελληνικός λαός ποιος τους εκπροσωπεί».

Λίγο αργότερα, και πριν κλείσει τις εργασίες της η Επιτροπή, η κ. Χριστοδουλοπούλου ζήτησε εκ μέρους της Βουλής συγνώμη από τον κ. Ντρομπρόφσκι, για την «προκλητική επίθεση που δέχθηκε από την Χρυσή Αυγή».
Όπως τόνισε, «η Χρυσή Αυγή εκμεταλλεύτηκε την απευθείας μετάδοση της συνεδρίασης από το Κανάλι της Βουλής θεωρώντας ότι είναι ευκαιρία για να στείλει τα μισαλλόδοξα μηνύματα της στον ελληνικό λαό.

«Η ελευθερία της έκφρασης έχει και τα όρια της», συμπλήρωσε η κ. Χριστοδουλοπούλου.

«Να ζητήσω συγνώμη. Λυπάμαι που ακούστηκαν αθλιότητες από εκπροσώπους κομμάτων με ιδεοληπτικές εμμονές που είναι στα πρόθυρα της παραφροσύνης», δήλωσε ο βουλευτή του Ποταμιού, Γρηγόρης Ψαριανός.

 

 

Πηγή: ΑΠΕ – ΜΠΕ

 

 

 

 

share
Σχόλια Αναγνωστών
Ροή
Οικονομία
Επιχειρήσεις
Επικαιρότητα

Ενημερωθείτε πρώτοι με τον τρόπο που θέλετε.