Quantcast
Νέα συνάντηση με δανειστές με πρώτο πιάτο ΦΠΑ εκπαίδευσης και μετά «κόκκινα» δάνεια - enikonomia.gr
share

Νέα συνάντηση με δανειστές με πρώτο πιάτο ΦΠΑ εκπαίδευσης και μετά «κόκκινα» δάνεια

δημοσιεύτηκε:

Του Τάσου Δασόπουλου

   

Νέα συνάντηση του οικονομικού επιτελείου με τους δανειστές βρίσκεται σε εξέλιξη εδώ και λίγη ώρα, με στόχο να επιτευχθεί μια αμοιβαία αποδεκτή συμφωνία για το θέμα των «κόκκινων» δανείων και των πλειστηριασμών ενόψει της αυριανής συνεδρίασης του Euro Working Group,όπου θα πρέπει να εγκριθούν και η υποδόση των 2 δις ευρώ αλλά και τα 10 δις των Τραπεζών.

Παρόλα αυτά, το πρώτο μέρος της συνάντησης θα αφορά φορολογικά θέματα και ειδικότερα το ισοδύναμο μέτρο με το οποίο το υπουργείο Οικονομικών φιλοδοξεί να αποφύγει την επιβολή ΦΠΑ 23% στην ιδιωτική εκπαίδευση. Το μέτρο αυτό θα είναι η επιβολή ενός τέλος στα τυχερά παιχνίδια. Στο θέμα δεν είναι αντίθετοι οι δανειστές, αλλά ζήτησαν περισσότερες λεπτομέρειες, δηλαδή την κοστολόγηση του μέτρου και την ανάπτυξη ενός σχεδίου εφαρμογής.

Αυτές τις λεπτομέρειες παρουσιάζει αυτήν την ώρα ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών Τρύφωνας Αλεξιάδης, ο οποίος συμμετέχει στη συνάντηση με τους δανειστές, στο κεντρικό ξενοδοχείο της Αθήνας.

Στο θέμα των πλειστηριασμών και των «κόκκινων» δανείων θα επανέλθουν το οικονομικό επιτελείο και οι δανειστές στις 7 το απόγευμα, με στόχο να βρεθεί μια αμοιβαία αποδεκτή λύση σε τρία θέματα.

–          Τους όρους και τις προϋποθέσεις του νέου νόμου Κατσέλη.

–          Τη συμφωνία ποια από τα δάνεια θα πουληθούν σε distress funds.

–          To ποιος θα αναλάβει την είσπραξη των δανείων μετά την εκκαθάρισή τους.

Εκεί που δεν υπάρχει συμφωνία και στις δύο πλευρές είναι στο να υπάρξουν συγκεκριμένα μέτρα για να εντοπιστούν οι στρατηγικοί κακοπληρωτές.

Σε όλα τα υπόλοιπα θέματα οι διαφορές είναι πάρα πολύ μεγάλες, αφού το οικονομικό επιτελείο θέλει να σώσει τα «κόκκινα» δάνεια της μεσαίας τάξης, ενώ οι δανειστές βάζουν πρώτη την εκκαθάριση των ισολογισμών των τραπεζών που βρίσκονται σε διαδικασία ανακεφαλαιοποίησης.

 

Κλίμα αισιοδοξίας

 

Κυβερνητικές πηγές εξέφραζαν αισιοδοξία ότι απόψε θα κλειδώσει η συμφωνία. Αύριο πρωί θα γίνει EWG. Δεν θα υπάρξουν συνομιλίες στο Χίλτον με τους θεσμούς. Οι ίδιες πηγές εκτιμούσαν ότι αν χρειαστεί, μπορεί να προλάβουν να φέρουν και να ψηφίσουν νόμο στη Βουλή έως Πέμπτη.

Σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, ως το όριο της φτώχειας η προστασία θα είναι ουσιαστικά αυτόματη, με βάση τα εισοδηματικά κριτήρια που θα ανακοινωθούν. Για τα πιο υψηλά εισοδήματα, θα εντάσσονται στο νέο νόμο υπό προϋποθέσεις, όπως π.χ. η συμπεριφορά του δανειολήπτη, αν είναι συνεργάσιμος κ.λ.π.

Κοινοτικές πηγές εκτιμούσαν με την σειρά τους ότι είναι πιθανή η επίτευξη συμφωνίας και ότι αν χρειαστούν νομοθετικές παρεμβάσεις, αυτές θα πρέπει να α ολοκληρωθούν την Πέμπτη, οπότε θα γίνει νέο Euro Working group που θα δώσει την έγκριση της εκταμίευσης το 10 + 2 δις ευρώ.

share
Σχόλια Αναγνωστών
Ροή
Οικονομία
Επιχειρήσεις
Επικαιρότητα

Ενημερωθείτε πρώτοι με τον τρόπο που θέλετε.