Quantcast
Reuters: Εύθραυστη η κυβέρνηση Τσίπρα ενόψει της ασφαλιστικής μεταρρύθμισης - enikonomia.gr
share

Reuters: Εύθραυστη η κυβέρνηση Τσίπρα ενόψει της ασφαλιστικής μεταρρύθμισης

δημοσιεύτηκε:

Εύθραυστη χαρακτηρίζει την κυβερνητική πλειοψηφία του Αλέξη Τσίπρα το πρακτορείο Reuters, την πιο κρίσιμη ώρα που πρέπει να περάσει το τεστ του ασφαλιστικού.

Η συγκυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ διαθέτει μόλις 153 βουλευτές, την ώρα που τα κόμματα της αντιπολίτευσης τα οποία ψήφισαν το τρίτο μνημόνιο, αρνούνται να συναινέσουν με την κυβέρνηση Τσίπρα στην ασφαλιστική μεταρρύθμιση, σημειώνει το Reuters.

Το ασφαλιστικό είναι το πιο ευαίσθητο θέμα σε μια σειρά μεταρρυθμίσεων για τις οποίες έχει δεσμευθεί η ελληνική κυβέρνηση έναντι των δανειστών της, προκειμένου να λάβει τα 85 δισ. ευρώ της τρίτης διάσωσης.

Το δημοσίευμα αναφέρεται και στις κοινωνικές αντιδράσεις, καθώς έχουν πραγματοποιηθεί ήδη δύο 24ωρες γενικές απεργίες, κατά των αλλαγών στο ασφαλιστικό και στις συντάξεις. Αντί των μειώσεων στις κύριες συντάξεις, τις οποίες ο Τσίπρας δεσμεύθηκε ότι θα αποφύγει κατά τη διάρκεια της συνέντευξής του στην ΕΡΤ, η κυβέρνηση προτείνει την αύξηση των εργοδοτικών εισφορών, πρόταση η οποία προσκρούει στην αντίθεση των θεσμών.

Καθώς πλησιάζει στη λήξη της η προθεσμία για την ασφαλιστική μεταρρύθμιση, ο Τσίπρας εξαπέλυσε επίθεση κατά του ΔΝΤ κατηγορώντας το για παράλογες απαιτήσεις, σημειώνει το Reuters. Με αφορμή τη συμμετοχή του ΔΝΤ στο ελληνικό πρόγραμμα, ξέσπασε και η κόντρα με τη Γερμανία.

Πηγές του ΣΥΡΙΖΑ αναφέρουν ότι ορισμένοι βουλευτές είναι δυσαρεστημένοι με την προοπτική της μεταρρύθμισης στο ασφαλιστικό και κανείς δεν γνωρίζει αν θα υπάρξουν διαρροές.

Πάντως πολιτικές πηγές που επικαλείται το Reuters αναφέρουν ότι ενδεχομένως να υπάρξουν βουλευτές της αντιπολίτευσης που θα ψηφίσουν το ασφαλιστικό, παρά τη σκληρή στάση που τηρούν, καθώς κανείς δεν επιθυμεί τη διεξαγωγή εκλογών.

Πηγή των δανειστών αναφέρει ότι ενδεχομένως τους συμφέρει να καθυστερήσουν οι εξελίξεις στην Ελλάδα, προκειμένου να πάει πίσω η συζήτηση για την ελάφρυνση του ελληνικού χρέους, μετά τις περιφερειακές εκλογές στη Γερμανία και τις εθνικές εκλογές στη Σλοβακία τον Μάρτιο.

Παρά το γεγονός ότι ο Τσίπρας παραμένει απόλυτος κυρίαρχος στο πολιτικό σκηνικό της Ελλάδας, οι φήμες για μια οικουμενική κυβέρνηση που θα συνδυάζει τεχνοκράτες και πολιτικούς, φουντώνουν, όπως καταλήγει το Reuters.

share
Σχόλια Αναγνωστών
Ροή
Οικονομία
Επιχειρήσεις
Επικαιρότητα

Ενημερωθείτε πρώτοι με τον τρόπο που θέλετε.