Quantcast
Έρχεται αύξηση φορολογίας στα ενοίκια - enikonomia.gr
share

Έρχεται αύξηση φορολογίας στα ενοίκια

δημοσιεύτηκε:

Στο τραπέζι φέρεται να έχει πέσει η αύξηση του φόρου στα εισοδήματα από ενοίκια. Το υπουργείο Οικονομικών αναμένεται να καταθέσει τη σχετική τροπολογία μέσα στις επόμενες ώρες στο νομοσχέδιο των 13 προαπαιτούμενων. Σχετικές πληροφορίες αναφέρουν ότι η τροπολογία προβλέπει αναδρομική εφαρμογή για τα εισοδήματα που αποκτήθηκαν μέσα στο 2015.

Η αύξηση των φορολογικών συντελεστών στα ενοίκια αποτελεί βασικό προαπαιτούμενο του μνημονίου το οποίο αναφέρεται ρητά στην επιβολή:

– Συντελεστή 15% (από 11%) στα ενοίκια που φτάνουν σε ετήσια βάση μέχρι τα 12.000 ευρώ και

– Στο 35% για τα εισοδήματα από ενοίκια που ξεπερνούν τις 12.000 ευρώ.

Το υπουργείο Οικονομικών έχει καταστρώσει διάφορα σχέδια για ενσωμάτωση των εισοδημάτων από ενοίκια στη φορολογική κλίμακα ώστε να είναι δικαιότερη η κατανομή των φορολογικών βαρών. Αυτό όμως δεν μπορεί να συμβεί για τα ενοίκια του 2015. Το θέμα θα εξεταστεί στο πλαίσιο της φορολογικής μεταρρύθμισης η οποία ήδη έχει μεταφερθεί για τις αρχές του χρόνου. Μένει όμως η εκκρεμότητα η οποία υπάρχει και σε επίπεδο προϋπολογισμού. Μέσα στο 2016, πρέπει να εισπραχθούν 142 εκατ. ευρώ από την αύξηση του φόρου επί των ενοικίων σύμφωνα με την εισηγητική έκθεση του κρατικού προϋπολογισμού. Για να εισπραχθεί αυτό το ποσό μέσα στο 2016, θα πρέπει οι συντελεστές να αφορούν στα εισοδήματα του 2015 έτσι ώστε ο φόρος να πληρωθεί με τις δηλώσεις του 2016.

Η αύξηση των συντελεστών έτσι όπως περιγράφεται στο μνημόνιο είναι «οριζόντιο» μέτρο που σημαίνει ότι θα αγγίξει όλους τους έχοντες εισοδήματα από ενοίκια. Πρόκειται συνολικά για 1,7 εκατομμύρια άτομα εκ των οποίων η συντριπτική πλειοψηφία, περίπου 1,6 εκατομμύρια άτομα δηλώνει ετήσια εισοδήματα από ενοίκια κάτω από 12.000 ευρώ τον χρόνο.

Το μόνο που μένει να φανεί αν η κυβέρνηση θα καταλήξει στην πολιτική απόφαση να περάσει με αυτό το νομοσχέδιο την τροπολογία προκειμένου να κλείσει και αυτή η εκκρεμότητα ή θα μπορέσει σε συνεννόηση με τους δανειστές να εξασφαλίσει μια ακόμη αναβολή μερικών εβδομάδων.

 

share
Σχόλια Αναγνωστών
Ροή
Οικονομία
Επιχειρήσεις
Επικαιρότητα

Ενημερωθείτε πρώτοι με τον τρόπο που θέλετε.