Quantcast
Απειλή για τους οινοποιούς η αύξηση της τιμής στο κρασί - Ζητούν την άμεση ακύρωσή της - enikonomia.gr
share

Απειλή για τους οινοποιούς η αύξηση της τιμής στο κρασί – Ζητούν την άμεση ακύρωσή της

δημοσιεύτηκε:

Της ΜΑΙΡΗΣ Ι. ΠΑΠΑΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΥ

 

Σε δυναμικές κινητοποιήσεις προχώρησαν σήμερα οι οινοποιοί της χώρας. Για 13 λόγους ζητούν να καταργηθεί η υπουργική απόφαση για τον Ειδικό Φόρο Κατανάλωσης που επιβλήθηκε στο κρασί και επιβάρυνε κατά 20 λεπτά το λίτρο.

Μεταξύ άλλων υποστηρίζουν ότι η αύξηση της τελικής τιμής στο κρασί οδηγεί σε μείωση της κατανάλωσης, επειδή μεγάλο μέρος των καταναλωτών αδυνατεί να «σηκώσει» το οικονομικό βάρος. «Ο κλάδος βάλλεται σε μία δύσκολη περίοδο» υποστηρίζει ο Σωτήρης Γκίνης πρόεδρος της Ένωσης Οινοπαραγωγών Αμπελώνα Αττικής και διερωτάται με ποιο τρόπο θα μπορέσει ο κλάδος να πετύχει το στόχο του για ενίσχυση των εξαγωγών και στήριξη του αγροτουρισμού, όταν την ίδια στιγμή η Κυβέρνηση αυξάνει την τιμή στο κρασί.  Η αύξηση της τιμής συμβάλλει στη μείωση της κατανάλωσης ευνοεί την παρακοοικονομία, «ανοίγοντας» το δρόμο στην εισαγωγή φθηνών και αμφίβολης ποιότητας κρασιών και επιπλέον «στερεί» σημαντικά έσοδα από το κράτος, υποστηρίζουν μεταξύ άλλων οι οινοποιοί.  Ο κ. Γκίνης χαρακτηρίζει «οξύμωρο» το γεγονός ότι η αύξηση της τιμής στο κρασί γίνεται σε μία περίοδο όπου γίνονται συστηματικές προσπάθειες για να ενισχυθούν οι εξαγωγές και να στηριχθεί ο αγροτουρισμός.

«Απειλή» για τα μικρά οινοποιεία χαρακτηρίζει την αύξηση της τιμής στο κρασί ο γενικός διευθυντής της Σεμέλη Οινοποιητική Λεωνίδας Νασιάκος. Υποστηρίζει ότι ο φόρος επιβαρύνει άμεσα τον καταναλωτή και έμμεσα αυξάνει το λειτουργικό κόστος των οινοποιείων. 

Από τον κόμβο της Νεμέας, όπου κατέβηκαν σήμερα σε απεργιακή κινητοποίηση αμπελουργοί και οινοποιοί για να διεκδικήσουν τα αγροτικά τους δικαιώματα και την κατάργηση του ΕΦΚ στο κρασί, ο Γιώργος Σκούρας πρόεδρος του Συνδέσμου Ελληνικού Οίνου, δήλωνε νωρίτερα ότι: «Πάλλεται η ελληνική αμπελουργία»

Σημειώνεται ότι, αντιπροσωπεία του κλάδου με επικεφαλής τους προέδρους των τριών οργανώσεων (ΕΔΟΑΟ, ΚΕΟΣΟΕ, ΣΕΟ) μετέβη σήμερα στη Βουλή για να επιδώσει ψήφισμα διαμαρτυρίας. Παράλληλα, οι τρεις οργανώσεις έχουν προσφύγει στο ΣτΕ καταθέτοντας αίτηση ακύρωσης της υπουργικής απόφασης, καθώς και αίτηση αναστολής εκτέλεσης του μέτρου.

share
Σχόλια Αναγνωστών
Ροή
Οικονομία
Επιχειρήσεις
Επικαιρότητα

Ενημερωθείτε πρώτοι με τον τρόπο που θέλετε.