Quantcast
Επιβάρυνση των υψηλότερων εισοδημάτων με την κλίμακα του 2016 - enikonomia.gr
share

Επιβάρυνση των υψηλότερων εισοδημάτων με την κλίμακα του 2016

δημοσιεύτηκε:

Για τα εισοδήματα του 2015 δεν θα υπάρχουν αλλαγές στη φορολογία και έχει ήδη σχεδόν ολοκληρωθεί το έντυπο των φορολογικών δηλώσεων, είπε ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών, Τρύφων Αλεξιάδης, στην ΕΡΤ. Κατά 99% είναι έτοιμο το έντυπο και είναι αυτό που έχει δει το φως της δημοσιότητας, πρόσθεσε.

Για τα εισοδήματα του 2016, ο κ. Αλεξιάδης σημείωσε ότι αυτή την περίοδο γίνεται ο σχεδιασμός της νέας φορολογικής κλίμακας μαζί με τα τεχνικά κλιμάκια της τρόικας.

Απαντώντας σε σχετικές ερωτήσεις, σημείωσε ότι θα υπάρχει αφορολόγητο ποσό και για τα εισοδήματα του 2016, αλλά δεν μπορεί ακόμη να πει σε ποιο ύψος (αν θα είναι 8.000, 10.000 ή 12.000 ευρώ), όπως δεν μπορεί να πει σε ποιο ύψος θα είναι και οι συντελεστές της κλίμακας.

Θα προσπαθήσουμε, πρόσθεσε, να γίνει πιο αναλογική η κλίμακα (σ.σ.: κάτι που σημαίνει περισσότερους φορολογικούς συντελεστές) και πιο δίκαιη, με μεταφορά βαρών από τα χαμηλά και μεσαία εισοδήματα στα υψηλά και πολύ υψηλά εισοδήματα.

Ο υπουργός παραδέχθηκε ότι με τη νέα κλίμακα η κυβέρνηση θα πρέπει να έχει επιπλέον έσοδα 150 εκατ. ευρώ, όπως προβλέπεται από το νέο μνημόνιο.

Αναφορικά με τα εισοδήματα από ενοίκια, ο υπουργός είπε ότι για το 2015 δεν θα υπάρξει κάποια αλλαγή, ενώ για το 2016 θα ανακοινωθεί, όταν ολοκληρωθεί η πρόταση για τον νέο τρόπο φορολόγησής τους.

Για το αφορολόγητο του 2016, ο υπουργός άφησε να εννοηθεί ότι ένα ποσοστό του μπορεί να καλυφθεί με πληρωμές που γίνονται τοις μετρητοίς, αν και είπε ότι το υπουργείο εξετάζει να υπολογίζεται εξ ολοκλήρου με βάση δαπάνες που θα γίνονται με κάρτες. Για τους ηλικιωμένους και κατοίκους απομακρυσμένων περιοχών, το αφορολόγητο θα συνεχίσει να υπολογίζεται με τον παλαιό τρόπο.

Όσον αφορά στον νέο ΕΝΦΙΑ, ο κ. Αλεξιάδης είπε ότι θα υπολογισθεί είτε με βάση τις νέες μειωμένες αντικειμενικές τιμές ή θα υπολογισθεί με το νέο σύστημα των εμπορικών τιμών, αν αυτό είναι έτοιμο. Σε κάθε περίπτωση, είπε, θα γίνουν εσωτερικές αλλαγές στον φόρο, ώστε να εξασφαλισθούν τα έσοδα 2,65 δις. ευρώ που υπήρχαν και πέρυσι.

 

 

share
Σχόλια Αναγνωστών
Ροή
Οικονομία
Επιχειρήσεις
Επικαιρότητα

Ενημερωθείτε πρώτοι με τον τρόπο που θέλετε.