Quantcast
Ρέντσι: Οι γερμανικές τράπεζες ευθύνονται για την πρόσφατη αναταραχή στην αγορά - enikonomia.gr
share

Ρέντσι: Οι γερμανικές τράπεζες ευθύνονται για την πρόσφατη αναταραχή στην αγορά

δημοσιεύτηκε:

O Ιταλός πρωθυπουργός Ματέο Ρέντσι απειλεί να μπλοκάρει το γερμανικό σχέδιο για τον περιορισμό των χαρτοφυλακίων που έχουν οι τράπεζες της Ευρωζώνης με κρατικά ομόλογα, το οποίο προωθεί το Βερολίνο για να συζητήσει τη δημιουργία ενός κοινού πλαισίου εγγύησης των καταθέσεων στην περιοχή.

Μιλώντας χθες βράδυ στην ιταλική Γερουσία, ο κ. Ρέντσι προειδοποίησε τους ηγέτες της ΕΕ ότι θα βάλει «βέτο σε κάθε προσπάθεια να τεθεί πλαφόν στα κρατικά ομόλογα που έχουν οι τράπεζες στα χαρτοφυλάκιά τους και θα δείξουμε υποδειγματική ισχύ και συνέπεια σε αυτό».

Οι δηλώσεις αυτές του Ρέντσι έγιναν, ενώ παράλληλα έκανε επίθεση στις γερμανικές τράπεζες, θεωρώντας τις ως την πηγή της αναταραχής στην αγορά που έπληξε τα ευρωπαϊκά χρηματοπιστωτικά ιδρύματα τις τελευταίες εβδομάδες, απορρίπτοντας την κριτική ότι οι ιταλικές τράπεζες και ο μεγάλος όγκος των κόκκινων δανείων τους αποτελούν τον ασθενέστερο κρίκο του συστήματος.

«Το πραγματικό θέμα με τις ευρωπαϊκές τράπεζες είναι ένα τεράστιο θέμα που έχει να κάνει με τη μεγαλύτερη τράπεζα της Γερμανίας και τη δεύτερη μεγαλύτερη τράπεζά της», είπε, προσθέτοντας: «Επιτρέψτε μου να πω ότι αν κάποιες βόρειες ευρωπαϊκές τράπεζες είχαν κρατήσει τα ιταλικά ομόλογά τους στο 2011 – 2012, θα είχαν κερδίσει πολύ περισσότερα».

Η Ιταλία, οι τράπεζές της οποίας κατέχουν παραδοσιακά μεγάλα χαρτοφυλάκια ομολόγων του ιταλικού δημοσίου, υποστηρίζει ότι η θέσπιση πλαφόν θα αποσταθεροποιούσε το χρηματοπιστωτικό σύστημα.

share
Σχόλια Αναγνωστών
Ροή
Οικονομία
Επιχειρήσεις
Επικαιρότητα

Ενημερωθείτε πρώτοι με τον τρόπο που θέλετε.