Quantcast
WSJ: Μέτρα πάνω από 5 δισ. ευρώ αναζητά η τρόικα στην Αθήνα - enikonomia.gr
share

WSJ: Μέτρα πάνω από 5 δισ. ευρώ αναζητά η τρόικα στην Αθήνα

δημοσιεύτηκε:

Μέτρα ύψους 3% του ΑΕΠ (πάνω από 5 δις. ευρώ) θα επιδιώξει να «κλειδώσει» η τρόικα που έφθασε χθες στην Αθήνα για να προχωρήσει την πρώτη αξιολόγηση του ελληνικού προγράμματος, σύμφωνα με δημοσίευμα της Wall Street Journal.

Το δημοσίευμα, με τίτλο: «Το ελληνικό πρόγραμμα ξαναμπαίνει σε αμφισβητούμενη και επικίνδυνη πορεία», αναφέρει ότι τα μέτρα θα προκύψουν κυρίως από την ασφαλιστική και φορολογική μεταρρύθμιση, ενώ σημειώνει ότι το ΔΝΤ αποτιμά σε 2,5% του ΑΕΠ τα μέτρα που η Κομισιόν θεωρεί ότι μπορεί να αποδώσουν εξοικονόμηση ίση με 3% του ΑΕΠ.

«Ακόμη και αν η Κομισιόν ικανοποιηθεί με το ότι η Ελλάδα είναι σε τροχιά να επιτύχει τον στόχο του πρωτογενούς πλεονάσματος 3,5% του ΑΕΠ (το 2018), το ΔΝΤ θα πει ότι η χώρα απέχει 2% του ΑΕΠ από τον στόχο αυτό», σημειώνει το δημοσίευμα, αναφερόμενο στον ισχυρισμό του Ταμείου ότι χρειάζονται μέτρα 4-5% του ΑΕΠ για να επιτευχθεί ο στόχος για το πρωτογενές πλεόνασμα. «Τότε, το ΔΝΤ θα πει στην Ευρωζώνη ότι ένα χαμηλότερο πρωτογενές πλεόνασμα στην Ελλάδα συνεπάγεται μεγαλύτερη ελάφρυνση του χρέους».

Το ΔΝΤ, συνεχίζει το δημοσίευμα, γνωρίζει ότι το άμεσο κούρεμα του χρέους δεν «περπατάει» στη Γερμανία, αλλά θεωρεί ότι το ελληνικό χρέος μπορεί να ελαφρυνθεί με ένα μείγμα επέκτασης των περιόδων ωρίμανσης των δανείων που έχει πάρει η Ελλάδα και μεγάλης περιόδου αναστολής πληρωμών του χρέους. Αυτή η ιδέα, υποστηρίζει, δεν θα πάει καλά στη Γερμανία, Αξιωματούχοι του Βερολίνου στέλνουν ανάμεικτα μηνύματα για το αν προετοιμάζονται να δεχθούν ένα ντε φάκτο πλήγμα των δανείων τους στην Ελλάδα.

share
Σχόλια Αναγνωστών
Ροή
Οικονομία
Επιχειρήσεις
Επικαιρότητα

Ενημερωθείτε πρώτοι με τον τρόπο που θέλετε.