Quantcast
Λιου: Ζήτησε μεγαλύτερο έλεγχο του ΔΝΤ στην παγκόσμια οικονομία - enikonomia.gr
share

Λιου: Ζήτησε μεγαλύτερο έλεγχο του ΔΝΤ στην παγκόσμια οικονομία

δημοσιεύτηκε:

Πιο επιθετικό ρόλο στον έλεγχο των διακυμάνσεων των συναλλαγματικών ισοτιμιών, των ανισορροπιών στην παγκόσμια οικονομία και την ενίσχυση της παγκόσμιας ζήτησης ζήτησε από το ΔΝΤ ο υπουργός Οικονομικών των ΗΠΑ, Τζακ Λιου.

Σε ομιλία του στο Συμβούλιο Διεθνών Σχέσεων, που είχε ως στόχο να επαναβεβαιώσει την αμερικανική ηγεσία στο παγκόσμιο οικονομικό σύστημα, ο Λιου κάλεσε επίσης «νέους παίκτες», όπως την Ασιατική Τράπεζα Υποδομών, που ελέγχεται από την Κίνα, να τηρήσει τους κανόνες που ισχύουν στους κατεστημένους θεσμούς, όπως το ΔΝΤ και η Παγκόσμια Τράπεζα.

Σημειώνεται ότι το ΔΝΤ αναμένεται να αναθεωρήσει και πάλι προς τα κάτω την πρόβλεψή του για την ανάπτυξη της παγκόσμιας οικονομίας το 2016 από 3,4% που ήταν η τελευταία πρόβλεψη.

Ο Λιου ζήτησε ουσιαστικά από το Ταμείο να είναι λιγότερο διπλωματικό με τα μέλη του και πιο ενεργό στο να κατονομάζει και επιρρίπτει ευθύνες σε εκείνα που εμπλέκονται σε χειραγώγηση των συναλλαγματικών τους ισοτιμιών, για να αποκτήσουν πλεονεκτήματα στο εμπόριο, και σε άλλες περίεργες οικονομικές πολιτικές.

Ειδικότερα, το ΔΝΤ πρέπει να «εντείνει τον έλεγχο κρίσιμων θεμάτων, όπως των συναλλαγματικών ισοτιμιών, των ανισορροπιών στα ισοζύγια τρεχουσών συναλλαγών και των ελλειμμάτων στην παγκόσμια ενεργή ζήτηση», είπε ο Λιου, ζητώντας «μεγαλύτερη διαφάνεια» για τα οικονομικά στοιχεία των μελών του Ταμείου, ιδιαίτερα αναφορικά με α συναλλαγματικά διαθέσιμα.

share
Σχόλια Αναγνωστών
Ροή
Οικονομία
Επιχειρήσεις
Επικαιρότητα

Ενημερωθείτε πρώτοι με τον τρόπο που θέλετε.