Quantcast
Τι κερδίζει η Ελλάδα από το «δώρο» Ντράγκι - enikonomia.gr
share

Τι κερδίζει η Ελλάδα από το «δώρο» Ντράγκι

δημοσιεύτηκε:

Ουσιαστική αλλά και ψυχολογική στήριξη της ελληνικής οικονομίας, αποτελεί το «δώρο» Ντράγκι, σύμφωνα με ρεπορτάζ της εφημερίδας «Έθνος». Η απόφαση της ΕΚΤ να κάνει δεκτά τα ομόλογα του EFSF που έχουν στα χαρτοφυλάκιά τους οι ελληνικές τράπεζες, μπορεί να μη… σώσει την Ελλάδα, αποτελεί ωστόσο ένα ηχηρό μήνυμα ότι μπορεί να ενισχυθεί η ρευστότητα στην οικονομία υπό προϋποθέσεις.

Σύμφωνα με τους αναλυτές, το πρακτικό όφελος για τις ελληνικές τράπεζες ανέρχεται σε 1 δισεκατομμύριο ευρώ. Το συμβολικό όφελος είναι ότι ενόσω η διαπραγμάτευση είναι στη κόψη του ξυραφιού ο επικεφαλής της ΕΚΤ, Μάριο Ντράγκι αιφνιδίασε θετικά με την απόφασή του να στηρίξει την ελληνική οικονομία και ιδιαίτερα το τραπεζικό σύστημα.

Όπως σημειώνεται στο ρεπορτάζ, οι ελληνικές τράπεζες κατέχουν στα χαρτοφυλάκιά τους ομόλογα του EFSF αξίας 37 δις, τα οποία έλαβαν στο πλαίσιο της πρώτης ανακεφαλαιοποίησης και της εκκαθάρισης των “bad banks”.

Πλέον, δίνεται η δυνατότητα μείωσης του ισολογισμού και της κεφαλαιακής ενίσχυσης αφού οι τράπεζες θα έχουν την δυνατότητα να πουλήσουν έως και το 50% των ομολόγων με μεγάλα κέρδη, καθώς τα απέκτησαν κοντά στην ονομαστική τους αξίας. Το όφελος αυτό ενδέχεται να ξεκινά από τα 500 εκατ. και να αγγίξει ακόμη και το 1 δισεκατομμύριο ευρώ.

share
Σχόλια Αναγνωστών
Ροή
Οικονομία
Επιχειρήσεις
Επικαιρότητα

Ενημερωθείτε πρώτοι με τον τρόπο που θέλετε.