Quantcast
Ποιοι θα είναι οι μεγάλοι χαμένοι των νέων περικοπών στις συντάξεις - enikonomia.gr
share

Ποιοι θα είναι οι μεγάλοι χαμένοι των νέων περικοπών στις συντάξεις

δημοσιεύτηκε:

Οι υψηλόμισθοι, όσοι είχαν μεγάλες μειώσεις μισθών τα τελευταία χρόνια και οι «υψηλοσυνταξιούχοι» θα σηκώσουν το… βάρος της μεταρρύθμισης του Ασφαλιστικού, σύμφωνα με ρεπορτάζ της εφημερίδας «Ημερησία». Αυτό προκύπτει από τις βασικές διατάξεις του νομοσχεδίου για το Ασφαλιστικό που σχεδιάζει να καταθέσει έως τα τέλη της ερχόμενης εβδομάδας ο υπουργός Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Κοινωνικής Αλληλεγγύης Γιώργος Κατρούγκαλος.

Αν και η διαπραγμάτευση με τους Θεσμούς παραμένει «ανοικτή» για τις επικουρικές συντάξεις – με «επίδικο» την αύξηση της εισφοράς του 6% ως «ισοδύναμο» για να μην πληγούν από τις περικοπές οι συνταξιούχοι με μικρά ή μεσαία εισοδήματα – οι τελικές ρυθμίσεις που περιλαμβάνονται στο νομοσχέδιο θίγουν, σύμφωνα με το ρεπορτάζ:

Όλους τους απασχολούμενους – ασφαλισμένους που θα έχουν (ή θα δηλώνουν, αν είναι ελεύθεροι επαγγελματίες) αποδοχές πάνω από 1.200 ευρώ, αφού θα πληρώνουν υψηλότερες εισφορές και, συνταξιοδοτούμενοι, θα λαμβάνουν κύριες συντάξεις με πολύ μικρότερα ποσοστά αναπλήρωσης, σε σχέση με τους χαμηλόμισθους συναδέλφους τους. Οι υψηλόμισθοι θα επιβαρυνθούν περισσότερο και από τα νέα ασφάλιστρα στα οποία περιλαμβάνεται και η αύξηση της εισφοράς στην επικουρική ασφάλιση (0,50% για τον εργοδότη και 0,50% για τον ασφαλισμένο σύμφωνα με το επικρατέστερο σενάριο, αλλά για έξι χρόνια, αντί του 1,5% για τρία χρόνια).

Τους θεωρούμενους ως «υψηλοσυνταξιούχους», όσους δηλαδή συνταξιούχους με πολλά έτη ασφάλισης και υψηλές αποδοχές έχουν σήμερα, παρά τις μνημονιακές περικοπές, μεικτό εισόδημα από συντάξεις, κύριες και επικουρικές, άνω των 1.300 ευρώ μεικτά (υπολογίζεται ότι είναι 260.000). Σύμφωνα με την ηγεσία του υπουργείου Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Κοινωνικής Αλληλεγγύης το 10% των «υψηλοσυνταξιούχων» θα δει νέες περικοπές στις επικουρικές συντάξεις, αφού η πολιτική απόφαση είναι «να μη μειωθεί καμία επικουρική συνταξιούχου με μεσαία ή μικρά εισοδήματα».

Μολονότι οι νέοι συντελεστές υπολογισμού του αναλογικού τμήματος της σύνταξης αυξάνονται όσο περισσότερα είναι τα χρόνια ασφάλισης, δίνοντας την εντύπωση ότι θα υπάρχει σχέση ανταποδοτικότητας εισφορών – παροχών, με την προσθήκη της εθνικής σύνταξης, τα τελικά ποσοστά αναπλήρωσης για τις κύριες συντάξεις που προκύπτουν ευνοούν μόνο τους χαμηλόμισθους.

Οι απώλειες για τις «νέες» (με τον καινούργιο τρόπο υπολογισμού) συντάξεις έναντι των «παλαιών» συντάξεων, ειδικά για τους προερχόμενους από το Δημόσιο, τις ΔΕΚΟ και τις τράπεζες (όπου ίσχυαν υψηλότερα ποσοστά αναπλήρωσης σε σχέση με το ΙΚΑ) φτάνουν έως το 25% και μπορεί να αγγίξουν το 30%. Οχι μόνο εξ αιτίας των νέων ποσοστών αναπλήρωσης, αλλά, και γιατί βάσει υπολογισμού θα αποτελούν από 1/1/2016 οι αποδοχές της τελευταίας 15ετίας που ενσωματώνουν τις μεγάλες μειώσεις αποδοχών από το 2009 και μετά.

share
Σχόλια Αναγνωστών
Ροή
Οικονομία
Επιχειρήσεις
Επικαιρότητα

Ενημερωθείτε πρώτοι με τον τρόπο που θέλετε.