Quantcast
Τι σχέση έχουν η Ελλάδα, το ΔΝΤ και το κρυφό χρέος της Μοζαμβίκης 1 δισ. δολ. - enikonomia.gr
share

Τι σχέση έχουν η Ελλάδα, το ΔΝΤ και το κρυφό χρέος της Μοζαμβίκης 1 δισ. δολ.

δημοσιεύτηκε:

Για ορισμένους Αφρικανούς αναλυτές, η ομολογία της Μοζαμβίκης για μια «τρύπα χρέους» ύψους 1 δισ. δολ. θυμίζει την περίπτωση μιας άλλης χώρας που επίσης βρίσκεται σε αμφισβητούμενες συζητήσεις με το ΔΝΤ.

Η κατάσταση θυμίζει στους αναλυτές, σύμφωνα με το Bloomberg, την απόκρυψη από την Ελλάδα της πραγματικής δημοσιονομικής της κατάστασης στα τέλη της δεκαετίας του ’90 και στις αρχές του 2000.

«Προφανώς υπάρχουν διαφορές σε όρους κλίμακας και μεγέθους και στο τι ακριβώς απέκρυψαν» αναφέρει ένας Αφρικανός αναλυτής και προσθέτει ότι «είναι μια ακόμη υπόθεση από εκείνες για αδιαφανή στατιστικά στοιχεία και απόκρυψη σημαντικών εκτιμήσεων της οικονομικής υγείας, οπότε από αυτή την άποψη μπορεί να υπάρχει σύγκριση».

Η αποκάλυψη των κρυφών χρεών της Μοζαμβίκης έγινε πριν από δύο εβδομάδες. «Μπορείς να παρατηρήσεις κάποιες ομοιότητες, αλλά νομίζω πως υπάρχει μεγαλύτερη αβεβαιότητα στη Μοζαμβίκη από ότι υπήρχε στην Ελλάδα» αναφέρει άλλος αναλυτής που επικαλείται μεταξύ άλλων το Bloomberg.

Οι αποδόσεις των νέων ευρωομολόγων της Μοζαμβίκης «σκαρφάλωσαν» 189 μονάδες βάσης από τις 14 Απριλίου, μία ημέρα πριν το ΔΝΤ κάνει την ανακοίνωση, σε επίπεδα 14,61% την Πέμπτη.

share
Σχόλια Αναγνωστών
Ροή
Οικονομία
Επιχειρήσεις
Επικαιρότητα

Ενημερωθείτε πρώτοι με τον τρόπο που θέλετε.