Quantcast
Απάντηση του Υπουργείου Οικονομικών στις δηλώσεις Σταϊκούρα και Δήμα - enikonomia.gr
share

Απάντηση του Υπουργείου Οικονομικών στις δηλώσεις Σταϊκούρα και Δήμα

δημοσιεύτηκε:

Απάντηση στις δηλώσεις των βουλευτών της Νέας Δημοκρατίας Χρήστου Σταϊκούρα και Σταύρου Δήμα, δίνει το υπουργείο Οικονομικών. Όπως αναφέρει, η κοινή δήλωση των κ.κ. Σταϊκούρα και Δήμα γεννά εύλογα ερωτηματικά για τρεις  κυρίως λόγους:

Πρώτον, γιατί διατρέχεται από την αμήχανη στάση της αξιωματικής αντιπολίτευσης μπροστά στην οικονομική πραγματικότητα η οποία -παρότι δεν επιτρέπει πανηγυρισμούς –  σίγουρα απαντά  στην καταστροφολογία που έχει, συστηματικά, καλλιεργηθεί.

Δεύτερον, γιατί περιέχει συγκρίσεις μεταξύ προβλέψεων και πεπραγμένων, πράγμα που συνήθως γίνεται για να φανεί η αστοχία των προβλέψεων και όχι η αδυναμία των πεπραγμένων. Εκτός κι αν θεωρεί κανείς πως όταν οι προβλέψεις διαφωνούν με την πραγματικότητα, τόσο το χειρότερο για την πραγματικότητα.

Τρίτον γιατί οι επικεφαλής της οικονομικής πολιτικής της Ν.Δ. ισχυρίζονται στην ανακοίνωσή τους ότι η πρόβλεψη της Ευρωπαϊκής Επιτροπής (φθινοπωρινή πρόβλεψη 2014) για το πρωτογενές πλεόνασμα ήταν 4,1% για το 2015 και 5,4% για το 2016 ενώ όλοι γνωρίζουν ότι οι στόχοι του μνημονίου ήταν 3% το 2015 και 4,5% το 2016. Επιπροσθέτως, σύμφωνα με την ανακοίνωση, το δημοσιονομικό αποτέλεσμα του 2015 ήταν πρωτογενές έλλειμμα -3,5% του ΑΕΠ, ενώ πριν λίγες ημέρες η Eurostat ανακοίνωσε και επιβεβαίωσε η Ευρωπαϊκή Επιτροπή στην έκθεσή της, πρωτογενές πλεόνασμα +0,7%.

Εν ολίγοις, είναι φρόνιμο η οποιαδήποτε κρίση ή συστάσεις επί της οικονομικής και δημοσιονομικής πραγματικότητας να έπεται μίας ορθής και ασφαλούς ανάγνωσης των στοιχείων.

 

share
Σχόλια Αναγνωστών
Ροή
Οικονομία
Επιχειρήσεις
Επικαιρότητα

Ενημερωθείτε πρώτοι με τον τρόπο που θέλετε.