Quantcast
Kοινή λίστα φορολογικών παραδείσων σχεδιάζουν οι Ευρωπαίοι Υπουργοί Οικονομικών - enikonomia.gr
share

Kοινή λίστα φορολογικών παραδείσων σχεδιάζουν οι Ευρωπαίοι Υπουργοί Οικονομικών

δημοσιεύτηκε:

Οι υπουργοί Οικονομικών της Ευρωπαϊκής Ένωσης θα συμφωνήσουν την επόμενη εβδομάδα στην κατάρτιση κοινής λίστας φορολογικών παραδείσων, καθώς και των κυρώσεων σε βάρος τους, σύμφωνα με προσχέδιο εγγράφου της ΕΕ, στο πλαίσιο της προσπάθειας καταπολέμησης της φοροδιαφυγής από εταιρίες και εύπορους ιδιώτες.

Τα 28 κράτη-μέλη της ΕΕ έχουν αυτή τη στιγμή τις δικές τους “μαύρες λίστες” φορολογικών παραδείσων ή “μη συνεργάσιμων” επικρατειών, αλλά οι λίστες αυτές διαφέρουν μεταξύ τους και εναπόκειται στη διακριτική ευχέρεια κάθε χώρας να αποφασίσει εάν και ποια περιοριστικά μέτρα θέλει να επιβάλει.

Η κίνηση της ΕΕ να συντονίσει και να εναρμονίσει τις λίστες έρχεται στον απόηχο των διαροών των Panama Papers τον Απρίλιο, που αποκάλυψαν λεπτομέρειες για τη φοροδιαφυγή εταιριών και ιδιωτών μέσω φορολογικών παραδείσων.

Στη συνάντηση της επόμενης Τετάρτης, οι υπουργοί της ΕΕ αναμένεται να συμφωνήσουν στην έναρξη της κατάρτισης μιας κοινής “μαύρης λίστας” μη συνεργάσιμων επικρατειών έως τον Σεπτέμβριο, η οποία να οριστικοποιηθεί τον επόμενο χρόνο.

Το προσχέδιο προβλέπει επίσης την επιβολή κοινών κυρώσεων από τις χώρες της ΕΕ σε βάρος των φορολογικών παραδείσων. Σύμφωνα με το προσχέδιο συμπερασμάτων, θα μπορούσε να εξεταστεί η επιβολή φορολογικών, και όχι μόνο, κυρώσεων.


share
Σχόλια Αναγνωστών
Ροή
Οικονομία
Επιχειρήσεις
Επικαιρότητα

Ενημερωθείτε πρώτοι με τον τρόπο που θέλετε.