Quantcast
Το Βερολίνο απορρίπτει τις κατηγορίες του Ερντογάν εναντίον των τουρκικής καταγωγής βουλευτών - enikonomia.gr
share

Το Βερολίνο απορρίπτει τις κατηγορίες του Ερντογάν εναντίον των τουρκικής καταγωγής βουλευτών

δημοσιεύτηκε:

Η γερμανική κυβέρνηση χαρακτήρισε σήμερα “ακατανόητες” τις δηλώσεις του προέδρου Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, ο οποίος κατηγόρησε τους τουρκικής καταγωγής Γερμανούς βουλευτές που την περασμένη εβδομάδα αναγνώρισαν την γενοκτονία των Αρμενίων, ότι αποτελούν στηρίγματα της κουρδικής τρομοκρατίας.

“Κι εμείς στη Γερμανία θεωρούμε το PKK (το Εργατικό Κόμμα του Κουρδιστάν) τρομοκρατική οργάνωση και είναι για μας εντελώς ακατανόητο το γεγονός ότι βλέπουμε τώρα πως δηλώσεις που προέρχονται από την Τουρκία επιχειρούν να συνδέσουν ορισμένους βουλευτές της Μπούντεσταγκ με την τρομοκρατία”, δήλωσε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Στέφεν Ζάιμπερτ στη διάρκεια τακτικής ενημέρωσης των δημοσιογράφων.

Ο Ερντογάν δήλωσε το Σαββατοκύριακο ότι “πρέπει να αναλυθεί σε εργαστήριο το αίμα των τουρκικής καταγωγής γερμανών βουλευτών” που ψήφισαν υπέρ της αναγνώρισης της αρμενικής γενοκτονίας, για να ελεγχθεί η προέλευσή τους. Η Μπούντεσταγκ, η κάτω βουλή του γερμανικού κοινοβουλίου, ψήφισε σχεδόν ομόφωνα στις 2 Ιουνίου υπέρ της αναγνώρισης της γενοκτονίας των Αρμενίων από την Οθωμανική αυτοκρατορία.

Ο Ερντογάν καταφέρθηκε ιδιαίτερα εναντίον του Τζεμ Οζντεμίρ, ενός από τους βουλευτές που πρότειναν το κείμενο και ενός από τους ηγέτες του γερμανικού κόμματος των Πρασίνων. Ο Ερντογάν κατηγορεί τους 11 τουρκικής καταγωγής βουλευτές, οι οποίοι ψήφισαν το κείμενο που χαρακτηρίζει γενοκτονία τη σφαγή των Αρμενίων το 1915, ότι είναι “τα μακριά χέρια των τρομοκρατών”, υπαινισσόμενος τους κούρδους αντάρτες.

Ορισμένοι από τους βουλευτές αυτούς διαμαρτυρήθηκαν επειδή μετά την ψηφοφορία δέχθηκαν μεγάλο αριθμό απειλών κατά της ζωής τους, κυρίως μέσω των ιστότοπων κοινωνικής δικτύωσης, και σύμφωνα με τα γερμανικά μέσα ενημέρωσης η αστυνομία εξετάζει το ενδεχόμενο να τους παράσχει προσωπική προστασία.

“Έπειτα από μια τέτοια απόφαση, πώς οι γερμανοί πολιτικοί ηγέτες θα μπορέσουν να εμφανιστούν προσωπικά ενώπιον εμού και του πρωθυπουργού μου;” δήλωσε επίσης το Ερντογάν αυτό το Σαββατοκύριακο.

Ο εκπρόσωπος της Άγγελα Μέρκελ απέρριψε πάντως το σενάριο που διαδίδεται από αξιωματούχους στην Τουρκία και σύμφωνα με το οποίο η γερμανίδα καγκελάριος είχε δεσμευτεί στον Ερντογάν, πριν από την ψηφοφορία στην Μπούντεσταγκ, ότι θα έκανε τα πάντα για να εμποδίσει την υιοθέτηση της απόφασης.

“Η Μπούντεσταγκ πήρε μια κυρίαρχη απόφαση η οποία αρμόζει να γίνει σεβαστή και σ’ αυτό ακριβώς το πνεύμα η καγκελάριος διεξήγαγε τις συνομιλίες της με τον τούρκο πρόεδρο”, υποστήριξε ο Ζάιμπερτ, υπενθυμίζοντας επίσης ότι η Μέρκελ, στη διάρκεια προηγούμενης διαβούλευσης στους κόλπους της κοινοβουλευτικής ομάδας των Χριστιανοδημοκρατών (CDU), είχε ψηφίσει υπέρ της απόφασης για την αναγνώριση της αρμενικής γενοκτονίας.

Αντίθετα η καγκελάριος δεν έλαβε μέρος στην ψηφοφορία στην Μπούντεσταγκ επικαλούμενη ανειλημμένες υποχρεώσεις.


share
Σχόλια Αναγνωστών
Ροή
Οικονομία
Επιχειρήσεις
Επικαιρότητα

Ενημερωθείτε πρώτοι με τον τρόπο που θέλετε.