Quantcast
Η Ισπανία κωλυσιεργεί με τους πρόσφυγες - enikonomia.gr
share

Η Ισπανία κωλυσιεργεί με τους πρόσφυγες

δημοσιεύτηκε:

Η περίφημη φράση «Θα τα καταφέρουμε» της Άγκελα Μέρκελ πριν από ένα χρόνο προκάλεσε τον θαυμασμό των Ισπανών και της ισπανικής κυβέρνησης, η οποία έσπευσε να διατρανώσει την ετοιμότητά της να δεχθεί 16.000 πρόσφυγες μέσα σε διάστημα δύο χρόνων. Η υπόσχεση υλοποιείται με εξαιρετικά αργούς ρυθμούς.

«Γραφειοκρατικές δυσκολίες»


Η Ισπανία έχει δεχθεί μόνο λίγες δεκάδες ανθρώπων, κάτι που για τον Πέδρο Σάντσες, τον αρχηγό των Σοσιαλιστών, είναι ντροπιαστικό, όπως κατήγγειλε πρόσφατα από το βήμα της ισπανικής βουλής. Κατηγόρησε μάλιστα την κυβέρνηση ότι κωλυσιεργεί μη θέλοντας να λύσει το πρόβλημα. Έτσι, η άφιξη προσφύγων γίνεται με το σταγονόμετρο, που κατά την άποψη του Φραντσίσκο Μαρτινέζ, υφυπουργού Εσωτερικών, έχει κυρίως γραφειοκρατικούς λόγους. «Καταρχήν, θα πρέπει να στηθούν hotspots και να δημιουργηθούν οι οργανωτικές δομές», δήλωσε τον περασμένο Μάιο στο πρώτο γερμανικό δημόσιο κανάλι ARD. «Είναι κάτι το πρωτόγνωρο για την Ισπανία και για την ΕΕ. Χρειάζεται να γίνει πρώτα αναζήτηση πληροφοριών, να επιλεγούν οι υποψήφιοι και μετά να ακολουθήσει η μετεγκατάσταση. Ισχύει ότι δεν ήταν εύκολο να μπει η διαδικασία σε κίνηση, αλλά με τον καιρό θα κυλήσει πιο γρήγορα».

Από τότε έχουν περάσει 3 μήνες και η διαδικασία δεν γίνεται με γρηγορότερους ρυθμούς. Στην Ισπανία έχουν έρθει μόλις 315 πρόσφυγες, κυρίως Σύροι, προερχόμενοι από προσφυγικούς καταυλισμούς της Ιταλίας ή της Ελλάδας. Η γραφειοκρατία είναι όντως χρονοβόρα, διότι η ταυτοποίηση των προσφύγων πρέπει να γίνει με τρόπο που να μην αφήνει αμφιβολίες. Αμέσως μετά γίνονται ιατρικές εξετάσεις και στη συνέχεια ακολουθεί μια απίστευτη γραφειοκρατική διαδικασία μέχρι ότου οι άνθρωποι φτάσουν στην Ισπανία.

Πολιτικές σκοπιμότητες;


Αλλά μόνο οι λιγότεροι μεταξύ των προσφύγων θέλουν να μείνουν στη χώρα, όπως αναφέρει η Παλόμα Φαβιέρες, από την ισπανική οργάνωση προσφύγων CEAR. «Ήδη το 2011, όταν ήρθαν οι πρώτοι Σύροι στο αεροδρόμιο, ήθελαν να πάνε στη Γερμανία. Από καιρό η Γερμανία είναι βασικός προορισμός κυρίως για κούρδους Σύρους. Πολλοί έχουν συγγενείς εκεί. Αλλά ξέρουν ότι οι συνθήκες διαμονής είναι καλύτερες».

Για τις ισπανικές οργανώσεις προσφύγων δεν είναι τόσο οι οργανωτικές δυσκολίες, όσο το θέμα της πολιτικής βούλησης. Η διαδικτυακή εφημερίδα El Diario ανέφερε ότι οι περισσότεροι πρόσφυγες έγιναν δεκτοί τέλος Μαΐου, λίγο πριν τις βουλευτικές εκλογές και οι αφίξεις συνοδεύτηκαν από επικοινωνιακού τύπου εκδηλώσεις. Καθόλου απίθανο η ισπανική κυβέρνηση να εκμεταλλεύεται το προσφυγικό για πολιτικές σκοπιμότητες. Όπως και να έχει το πράγμα, η Ισπανία υποσχέθηκε 16.000 πρόσφυγες σε δύο χρόνια, αλλά με τους νυν ρυθμούς θα χρειαστεί 36 χρόνια για να τους υποδεχθεί όλους.

Πηγή: DW

share
Σχόλια Αναγνωστών
Ροή
Οικονομία
Επιχειρήσεις
Επικαιρότητα

Ενημερωθείτε πρώτοι με τον τρόπο που θέλετε.