Quantcast
Βαριά «καμπάνα» ζητούν οι εισαγγελείς για τον Γκέερτ Βίλντερς - enikonomia.gr
share

Βαριά «καμπάνα» ζητούν οι εισαγγελείς για τον Γκέερτ Βίλντερς

δημοσιεύτηκε:

Ολλανδοί εισαγγελείς ζήτησαν σήμερα την επιβολή προστίμου ύψους 5.000 ευρώ στον πολιτικό Γκέερτ Βίλντερς, που τάσσεται κατά της μετανάστευσης, με την κατηγορία ότι της υποκίνησης μίσους και φυλετικών διακρίσων κατά τη διάρκεια ομιλίας του. Οι εισαγγελείς δεν ζήτησαν την επιβολή ποινής φυλάκισης.

Ο Βίλντερς αντιμετωπίζει κατηγορίες για διακρίσεις και υποκίνηση σε φυλετικό μίσος σε μια ομιλία που έκανε σε συλλαλητήριο το 2014, όπου οδήγησε τους υποστηρικτές του να αρχίσουν να φωνάζουν ότι θέλουν λιγότερους Μαροκινούς στην Ολλανδία. Ο Βίλντερς αρνείται ότι έκανε οτιδήποτε επιλήψιμο.

Οι αντίπαλοι του Βίλντερς αναμένεται να απορρίψουν το αίτημα των εισαγγελέων ως πολύ επιεικές. Η ανώτατη ποινή που προβλέπει η ολλανδική νομοθεσία για το αδίκημα αυτό είναι φυλάκιση δύο ετών.

Ενώ οι εισαγγελείς αγόρευαν στο δικαστήριο, βουλευτές του ακροδεξιού Κόμματος Ελευθερίας του Βίλντερς προέβαιναν σε διαμαρτυρία στο κοινοβούλιο. Ύψωσαν μια τεράστια φωτογραφία του Βίλντερς με ένα κόκκινο “χ” πάνω στο στόμα του, μια αναφορά στον περιορισμό της ελευθερίας του λόγου.

Οι εισαγγελείς δήλωσαν στο δικαστήριο πως απέδειξαν ότι οι δηλώσεις αυτές ήταν προσχεδιασμένες και είχαν στόχο μια συγκεκριμένη εθνοτική ομάδα – κάτι που συνιστά παραβίαση του Συντάγματος.

Οι δηλώσεις για τις οποίες κατηγορείται είχαν γίνει στη διάρκεια συγκέντρωσης στη Χάγη μετά τις δημοτικές εκλογές του Μαρτίου 2014. Ο βουλευτής είχε ρωτήσει τότε τους οπαδούς του αν θέλουν «λιγότερους ή περισσότερους Μαροκινούς στην πόλη σας και στην Ολλανδία».

Μπροστά σ’ ένα πλήθος που φώναζε «Λιγότερους! Λιγότερους!», ο πολιτικός είχε απαντήσει χαμογελώντας: «Θα το φροντίσουμε».

Οι εισαγγελείς επιχειρηματολόγησαν ότι ο Βίλντερς επινόησε τη σκηνή και είχε κλιμακώσει σκόπιμα την ομιλία του με μια ρητορική ερώτηση που θα διέγειρε το πλήθος και θα τραβούσε την προσοχή των ΜΜΕ.

Οι 400.000 Μαροκινοί που ζουν στο Μαρόκο αποτελούν περίπου το 2% του πληθυσμού.

Οι εισαγγελείς ζήτησαν να ληφθεί υπόψη από τους δικαστές το γεγονός ότι ο Βίλντερς δεν έδειξε μεταμέλεια για την πράξη του.


share
Σχόλια Αναγνωστών
Ροή
Οικονομία
Επιχειρήσεις
Επικαιρότητα

Ενημερωθείτε πρώτοι με τον τρόπο που θέλετε.