Quantcast
Ντράγκι: Το QE θα συνεχιστεί μέχρι τέλος του 2017 με μηνιαίες αγορές 60 δισ. ευρώ - enikonomia.gr
share

Ντράγκι: Το QE θα συνεχιστεί μέχρι τέλος του 2017 με μηνιαίες αγορές 60 δισ. ευρώ

δημοσιεύτηκε:

Την απόφαση να επεκτείνει το πρόγραμμα αγορών ομολόγων μέχρι τον Δεκέμβριο του 2017, με παράλληλη μείωση του μηνιαίου ύψους των αγορών στα 60 δισ. ευρώ από τον Απρίλιο έναντι 80 δισ. ευρώ που ισχύει τώρα, στο πλαίσιο της ποσοτικής χαλάρωσης που εφαρμόζει, έλαβε το διοικητικό συμβούλιο της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας (ΕΚΤ) που συνεδρίασε σήμερα στην Φρανκφούρτη. Επιπλέον, η ΕΚΤ προχωρεί από τις 2 Ιανουαρίου στην αλλαγή δύο κριτηρίων επιλεξιμότητας των ομολόγων, για να μπορέσει να επιτύχει τον στόχο του QE. Ειδικότερα, η ΕΚΤ θα μπορεί να αγοράζει ομόλογα, εφόσον η διάρκεια έως τη λήξη τους δεν είναι μικρότερη από ένα έτος αντί των δύο ετών που ισχύει τώρα. Επίσης, η ΕΚΤ θα μπορεί να αγοράζει ομόλογα και με απόδοση χαμηλότερη από το επιτόκιο αποδοχής καταθέσεων που σήμερα είναι αρνητικό (-0,40%).
Στο πλαίσιο της συνέντευξης Τύπου που παραχώρησε ο διοικητής του κεντρικού χρηματοπιστωτικού ιδρύματος της Ευρώπης, Μάριο Ντράγκι, τόνισε ότι η μείωση του μηνιαίου όγκου αγορών στα 60 δισ. ευρώ δεν σημαίνει σε καμία περίπτωση τη σταδιακή κατάργηση του QE (tapering), κάτι που δεν συζητήθηκε στο Δ.Σ. της ΕΚΤ, όπως είπε. Η μείωση, είπε, εξηγείται από το γεγονός ότι σήμερα έχει εξαλειφθεί ο κίνδυνος αποπληθωρισμού στην Ευρωζώνη που υπήρχε πέρυσι τον Μάρτιο, όταν είχε αποφασισθεί η αύξηση του ορίου αγορών στα 80 δισ. ευρώ από 60 δισ. ευρώ που ίσχυε προηγουμένως. Ο Ντράγκι σημείωσε, ακόμη, πως «αν
μέχρι τον Δεκέμβριο του 2017, οι προοπτικές για την οικονομία της Ευρωζώνης
γίνουν λιγότερο αισιόδοξες, το διοικητικό συμβούλιο της ΕΚΤ προτίθεται να
επεκτείνει περαιτέρω το πρόγραμμα αγοράς ομολόγων σε χρόνο και ύψος». Παράλληλα, υπογράμμισε πως το πρόγραμμα αγοράς ομολόγων θα συνεχιστεί μέχρι ο πληθωρισμός στην Ευρωζώνη να πιάσει τον στόχο του 2% που έχει θέσει η ΕΚΤ.

«Η
ανάπτυξη στη ζώνη του ευρώ διαμορφώθηκε στο 0,3% στο δεύτερο τρίμηνο του έτους
σε σχέση με το πρώτο», ανακοίνωσε ο «σούπερ Μάριο» . Οι νέες προβλέψεις της ΕΚΤ για τον πληθωρισμό και την ανάπτυξη είναι ουσιαστικά αντίστοιχες με αυτές του Σεπτεμβρίου, με την αύξηση του ΑΕΠ να προβλέπεται στο 1,7% το 2017 και το 1,6% το 2018. Ο πληθωρισμός προβλέπεται στο 1,3% το 2017 και το 1,5% το 2018.

share
Σχόλια Αναγνωστών
Ροή
Οικονομία
Επιχειρήσεις
Επικαιρότητα

Ενημερωθείτε πρώτοι με τον τρόπο που θέλετε.