Quantcast
Οι Ισπανοί δεν αλλάζουν αυτοκίνητο λόγω κρίσης - enikonomia.gr
share

Οι Ισπανοί δεν αλλάζουν αυτοκίνητο λόγω κρίσης

δημοσιεύτηκε:

Μολονότι η οικονομία της Ισπανίας ανακάμπτει, οι Ισπανοί οδηγούν πολύ παλιά αυτοκίνητα, ηλικίας άνω των 10 ετών.

Ο λόγος είναι ότι μεγάλο ποσοστό των Ισπανών αγόρασε καινούργια αυτοκίνητα τη διετία 2006-2007, όταν η ισπανική οικονομία γνώριζε μεγάλη ανάπτυξη.

Δεν μπόρεσε, όμως, να τα αντικαταστήσει τα επόμενα χρόνια, καθώς ακολούθησε οικονομική κρίση και ραγδαία πτώση των πωλήσεων αυτοκινήτων. Ετσι, σύμφωνα με τη συμβουλευτική εταιρεία MSI, σήμερα το 60% των αυτοκινήτων στη χώρα να είναι άνω των 10 ετών.

Η ίδια εταιρεία εκτιμά πως το 2017 ο αριθμός των αυτοκινήτων ηλικίας άνω των 10 ετών θα αυξηθεί κατά 1,15 εκατ. οχήματα. Και, βέβαια, αναπόφευκτο συνεπακόλουθο είναι η αυξανόμενη μόλυνση εξαιτίας των πολλών οχημάτων παρωχημένης τεχνολογίας.

Οπως υπογραμμίζει ο Ρικάρντο Κονέσα της Σχολής Επιχειρήσεων της Μαδρίτης, οι πωλήσεις αυτοκινήτων σημείωσαν ραγδαία πτώση 40% από το 2008 έως το 2012.

Σύμφωνα με ρεπορτάζ του Bloomberg, είχε προηγηθεί εκτίναξη των πωλήσεων αυτοκινήτων το 2005, όταν βρισκόταν στην κορύφωσή της η «φούσκα» της ισπανικής αγοράς ακινήτων.

Τότε οι πωλήσεις είχαν φτάσει το 1,65 εκατ. οχήματα, για να υποχωρήσουν στις 699.589 το 2012, όταν η Ισπανία κατέφυγε στη βοήθεια των εταίρων της και έλαβε δάνειο 41 δισ. ευρώ για τη στήριξη των τραπεζών της.

Στην προσπάθειά τους να περιορίσουν την ατμοσφαιρική ρύπανση, οι ισπανικές αρχές υιοθέτησαν διάφορα μέτρα όπως η απαγόρευση κυκλοφορίας στο κέντρο της Μαδρίτης για τους ζυγούς αριθμούς αυτοκινήτων και έθεσαν περιορισμούς στην ταχύτητα και τη στάθμευση.

Παράλληλα, έδωσαν οικονομικά κίνητρα στους κατόχους αυτοκινήτων για να αντικαταστήσουν τα οχήματά τους. Το πρόγραμμα που ουσιαστικά προέβλεπε την πώληση των παλαιών αυτοκινήτων διήρκεσε από το 2012 έως και το 2016 και είχε ως αποτέλεσμα την απόσυρση ενός εκατ. παλαιών αυτοκινήτων.

Εν τω μεταξύ, πάντως, συνεχίζεται η ανάκαμψη της ισπανικής οικονομίας και αυξάνονται ξανά οι πωλήσεις αυτοκινήτων, που βρίσκονται διαρκώς σε ανοδική πορεία από το 2012. Το περασμένο έτος κατέγραψαν αύξηση 11% σε σύγκριση με τις αντίστοιχες του 2015, σύμφωνα με την Εθνική Ενωση Παραγωγών Αυτοκινήτων και Φορτηγών, ANFAC.

Πηγή: Καθημερινή


share
Σχόλια Αναγνωστών
Ροή
Οικονομία
Επιχειρήσεις
Επικαιρότητα

Ενημερωθείτε πρώτοι με τον τρόπο που θέλετε.