Quantcast
Ο Σάνι Περντού συμπληρώνει το κυβερνητικό επιτελείο του Τραμπ - enikonomia.gr
share

Ο Σάνι Περντού συμπληρώνει το κυβερνητικό επιτελείο του Τραμπ

δημοσιεύτηκε:

Ο εκλεγμένος πρόεδρος των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ θα ανακοινώσει σήμερα την επιλογή του πρώην κυβερνήτη της Τζόρτζια Σάνι Περντού, για την ηγεσία του υπουργείου Γεωργίας, σύμφωνα με χθεσινή δήλωση υψηλόβαθμου στελέχους της μεταβατικής του ομάδας.

Ο 70χρονος Περντού συμμετείχε στη συμβουλευτική ομάδα του Τραμπ για τα θέματα γεωργίας και αγροτικής οικονομίας, στη διάρκεια της προεκλογικής εκστρατείας. Η επιλογή του, ολοκληρώνει τη στελέχωση της νέας αμερικανικής κυβέρνησης, μία ημέρα πριν από την αυριανή επίσημη ορκωμοσία του Τραμπ, ενώ όπως και με τις άλλες επιλογές προσώπων, ο Περντού θα περάσει από ακρόαση στην αρμόδια επιτροπή της Γερουσίας.

Με την επιλογή για το παραπάνω αναφερόμενο υπουργείο, ενός πρώην κυβερνήτη από μια νότια πολιτεία, ο Τραμπ απέφυγε να επιλέξει υποψηφίους από τις μεσοδυτικές πολιτείες των ΗΠΑ, που έχουν μεγάλη παραγωγή σε καλαμπόκι, σόγια και σιτάρι, που κυριαρχούν στις αμερικανικές εξαγωγές αγροτικών προϊόντων. Η Γεωργία από την πλευρά της, έχει ηγετικό ρόλο στην παραγωγή βαμβακιού και φιστικιού.

Όταν ήταν κυβερνήτης στη Τζόρτζια, ο Περντού κλήθηκε να διαχειριστεί τις συνθήκες ξηρασίας που επικράτησαν το 2007, ενώ αναγκάστηκε να λάβει μέτρα για τον περιορισμό της κατανάλωσης νερού. Ο ίδιος, που ανήκει στο Ρεπουμπλικανικό Κόμμα, έχει εκλεγεί κυβερνήτης στη Γεωργία για δύο θητείες, ενώ άσκησε τα καθήκοντά του, από το 2003 έως το 2011. Πριν από το αξίωμά του, αυτό είχε εκλεγεί στην τοπική Γερουσία της Γεωργίας εκπροσωπώντας μία αγροτική περιοχή, σε απόσταση 160 χιλιομέτρων νοτίως της Ατλάντα. Ο ίδιος άρχισε την πολιτική του καριέρα ως Δημοκρατικός, ενώ εντάχθηκε στο Ρεπουμπλικανικό Κόμμα, το 1998.

Ο Τραμπ έλαβε ισχυρή υποστήριξη από τους αγρότες στις ΗΠΑ, καθώς η οικονομική κατάσταση στην αμερικανική αγροτική οικονομία επιδεινώθηκε εξαιτίας της μείωσης των τιμών στα παραγόμενα προϊόντα.

Ο Ρον Μουρ που είναι πρόεδρος της Αμερικανικής Ένωσης Σόγιας (ASA) δήλωσε ότι κατά την άποψή του, ο Περντού θα υποστηρίξει την αύξηση των εξαγωγών των γεωργικών προϊόντων που παράγονται στις ΗΠΑ. “Νομίζω ότι υποστηρίζει άμεσα το εμπόριο,” δήλωσε ο Μπουρ στη διάρκεια τηλεφωνικής συνέντευξης. Η ASA μαζί με άλλες 15 αγροτικές ενώσεις παρότρυνε τη νέα αμερικανική κυβέρνηση “να προστατεύσει, αλλά και να ενισχύσει” το εμπόριο των γεωργικών προϊόντων, αλλά και το σημαντικό ρόλο που το εμπόριο αυτό έχει, για την ανάπτυξη των αγροτικών περιοχών στις ΗΠΑ

Το εμπόριο, είχε κυρίαρχη θέση στην προεκλογική ατζέντα του Ντόναλντ Τραμπ, ο οποίος έχει κατηγορήσει την Κίνα για την υιοθέτηση παράνομων εμπορικών πρακτικών, ενώ είναι επίσης, εξαιρετικά σημαντικό για την αγροτική οικονομία των ΗΠΑ. Οι εξαγωγές αμερικανικών αγροτικών προϊόντων, αλλά και προϊόντων διατροφής στην Κίνα, ξεπέρασαν τα 20,2 δισεκατομμύρια δολάρια το 2015. Οι τιμές για τους σπόρους της σόγιας αυξήθηκαν κατά 16,2% στη διάρκεια του 2016, ωθούμενες από τη μεγάλη ζήτηση στην κινεζική αγορά, καθώς η Κίνα αγοράζει περίπου το 30% των παραγόμενων στις ΗΠΑ, ποσοτήτων. Οι εξαγωγές σόγιας βελτίωσαν το αμερικανικό ΑΕΠ, κατά το τρίτο τρίμηνο του 2016.

Από την άλλη μεριά, μερικοί αγρότες στις ΗΠΑ ανησυχούν για την κριτική που ασκεί ο Τραμπ στην Κίνα, εκτιμώντας ότι μπορεί να επηρεάσουν αρνητικά το διμερές εμπόριο, θέτοντας σε κίνδυνο τις αμερικανικές αγροτικές εξαγωγές.

Κρατική εφημερίδα στην Κίνα, προειδοποίησε αυτήν την εβδομάδα ότι οι εισαγωγές αμερικανικών προϊόντων από τις ΗΠΑ, αλλά και η αμερικανική εταιρία παραγωγής αεροσκαφών Boeing Co, θα μπορούσαν να βρεθούν άμεσα στο επίκεντρο εκδήλωσης κινεζικών αντιποίνων, στην περίπτωση πρόκλησης ενός σινοαμερικανικού εμπορικού πολέμου από τον Τραμπ.

Θετικά εκφράζονται για τον Περντού και παράγοντες του υπουργείου Γεωργίας των ΗΠΑ, σε αντίθεση με τις οργανώσεις προστασίας του Περιβάλλοντος, που τηρούν επιφυλακτική στάση.

“Οι αγρότες χρειάζονται κάποιον στο υπουργείο Γεωργίας των ΗΠΑ, που θα αγωνιστεί για την υλοποίηση προγραμμάτων που θα βοηθήσουν τους αγρότες ν’ αντιμετωπίσουν τις ακραίες καιρικές συνθήκες και όχι κάποιον που να τους λέει ότι θα πρέπει να προσευχηθούν για να βρέξει,” δήλωσε χαρακτηριστικά η Κάρι Χάμερσλανγκ, αναπληρώτρια διευθύντρια για τα τρόφιμα και την τεχνολογία, στην οργάνωση Φίλοι της Γης.

Μετά την ολοκλήρωση της δεύτερης θητείας του, ως κυβερνήτης στη Γεωργία, ο Περντού προχώρησε στην ίδρυση της εταιρίας Perdue Partners. Πρόκειται για συμβουλευτική εταιρία σε θέματα του διεθνούς εμπορίου, η οποία προσφέρει τις υπηρεσίες της σε εταιρίες που ενδιαφέρονται να εξάγουν τα προϊόντα τους.

Ο ξάδερφος του Ντέιβιντ Περντού υπηρετεί την πρώτη του θητεία εκπροσωπώντας τη Γεωργία στη Γερουσία των ΗΠΑ

Ο Σόνι Περντού δε σχετίζεται με τον μεγαλοεπιχειρηματία στον κλάδο των κοτόπουλων, Φρανκ Περντού.


share
Σχόλια Αναγνωστών
Ροή
Οικονομία
Επιχειρήσεις
Επικαιρότητα

Ενημερωθείτε πρώτοι με τον τρόπο που θέλετε.