Quantcast
Μετά τη Silicon Valley και ο κλάδος της βιοτεχνολογίας κατά του Τραμπ - enikonomia.gr
share

Μετά τη Silicon Valley και ο κλάδος της βιοτεχνολογίας κατά του Τραμπ

δημοσιεύτηκε:

‘Αλλος ένας τεχνολογικός τομέας αιχμής, η βιοτεχνολογία, ακολουθώντας στα χνάρια της Σίλικον Βάλεϊ, εξέφρασε την αντίθεσή της στα περιοριστικά μέτρα που επιβάλλει το επίμαχο διάταγμα του Ντόναλντ Τραμπ για την είσοδο μεταναστών και προσφύγων στις ΗΠΑ.

Oι 166 ιδρυτές, πρόεδροι και διευθύνοντες σύμβουλοι μεγάλων και μικρών αμερικανικών εταιρειών βιοτεχνολογίας (μεταξύ των οποίων τέσσερις ελληνικής καταγωγής) έδωσαν στη δημοσιότητα μια κοινή δήλωσή τους με την οποία δηλώνουν βαθιά ανήσυχοι για την επίπτωση που το νέο διάταγμα θα έχει στον κλάδο τους.

Η ανοιχτή επιστολή που δημοσιεύθηκε στο περιοδικό βιοτεχνολογίας “Nature Biotechnology”, επισημαίνει ότι πολλοί εργαζόμενοι και στελέχη στον τομέα της βιοτεχνολογίας ερμηνεύουν το διάταγμα ως μια ένδειξη ότι η Αμερική δεν καλωσορίζει πια τους μετανάστες όχι απλώς από τις επτά μουσουλμανικές χώρες-στόχους, αλλά από καμία χώρα. Αυτό, όπως επισημαίνεται, θέτει σε κίνδυνο την ηγετική θέση διεθνώς των αμερικανικών εταιρειών βιοτεχνολογίας.

Οι εταιρείες αυτές, ιδίως οι μικρότερες και πιο καινοτόμοι (start-ups), που διακρίνονται στην ανακάλυψη νέων φαρμάκων και βιοϊατρικών τεχνολογιών, χρειάζονται την εισροή «εγκεφάλων». Από τους συνολικά 69.000 ερευνητές στον βιοϊατρικό τομέα στις ΗΠΑ, πάνω από τους μισούς προέρχονται από άλλες χώρες (αρκετοί και από την Ελλάδα).

«Οι ΗΠΑ έχουν την ηγετική θέση παγκοσμίως εδώ και δεκαετίες όχι μόνο λόγω της ικανότητάς τους να χρηματοδοτούν την ανακάλυψη νέων φαρμάκων, αλλά επίσης επειδή, περισσότερο από κάθε άλλη χώρα, ανέκαθεν αποτελούσαν μια ευκαιρία για τους ανθρώπους ανεξαρτήτως συνόρων, φύλου, φυλής, σεξουαλικού προσανατολισμού ή πολιτικών πεποιθήσεων. Αυτό έχει επιτρέψει στη βιομηχανία μας να προσελκύσει τα καλύτερα ταλέντα, από όπου κι αν προέρχονται», επισημαίνει η κοινή ανακοίνωση και τονίζει ότι η καινοτομία και η ελευθερία είναι «αξεδιάλυτα συνυφασμένες».

Όπως επισημαίνεται, αν δεν αναιρεθεί η αντιμεταναστευτική πολιτική «οι ΗΠΑ κινδυνεύουν να χάσουν την ηγετική θέση τους σε έναν από τους πιο σημαντικούς τομείς, που θα διαμορφώσει τον κόσμο τον 21ο αιώνα».

Όμως, από την άλλη, η οργάνωση ΒΙΟ, που κάνει λόμπινγκ εκ μέρους των εταιρειών βιοτεχνολογίας, παραμένει σιωπηλή, όπως σιωπηλοί μέχρι στιγμής είναι και τα «αφεντικά» πολλών μεγάλων αμερικανικών πολυεθνικών φαρμακοβιομηχανιών.


share
Σχόλια Αναγνωστών
Ροή
Οικονομία
Επιχειρήσεις
Επικαιρότητα

Ενημερωθείτε πρώτοι με τον τρόπο που θέλετε.