Quantcast
Πυρ ομαδόν κατά του Γερούν Ντάισελμπλουμ - enikonomia.gr
share

Πυρ ομαδόν κατά του Γερούν Ντάισελμπλουμ

δημοσιεύτηκε:

Την έντονη κριτική ευρωπαίων πολιτικών προκαλεί η δήλωση του επικεφαλής του Eurogroup ότι οι χώρες του ευρωπαϊκού νότου που επλήγησαν από την κρίση ξόδευαν τα λεφτά τους «σε ποτά και γυναίκες». Το ζητούμενο στην Ευρωζώνη είναι «η υπευθυνότητα, η αλληλεγγύη αλλά και ο σεβασμός», τονίζει μέσω Twitter o επικεφαλής της ομάδας του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, Μάνφρεντ Βέμπερ. Τα κλισέ «δεν έχουν θέση» σε αυτή, όπως σημειώνει.


Πυρά κατά του Γερούν Ντάισελμπλουμ και από τους κομματικούς του φίλους, τους Σοσιαλδημοκράτες. Συγκεκριμένα, ο επικεφαλής της ομάδας των Σοσιαλιστών στο ΕΚ Τζιάνι Πιτέλα δήλωσε χαρακτηριστικά: «Πραγματικά αναρωτιέμαι πώς κάποιος με αυτές τις πεποιθήσεις μπορεί και παραμένει πρόεδρος του Eurogroup», σχολίασε ο ιταλός πολιτικός.

Στο ίδιο μήκος κύματος και ο επίσης Σοσιαλδημοκράτης υπουργός Εξωτερικών της Πορτογαλίας Σάντος Σίλβα, ο οποίος υπογράμμισε χθες Τρίτη από την Ουάσιγκτον ότι οι δηλώσεις Ντάισελμπλουμ είναι «εντελώς απαράδεκτες». Πρόσθεσε δε ότι ο ολλανδός πολιτικός είναι ακατάλληλος «για να παραμείνει επικεφαλής του Eurogroup».

Περί «γυναικών και ποτών»


Αξίζει να σημειωθεί ότι στο πλαίσιο συνέντευξής του προς την γερμανική Frankfurter Allgemeine Zeitung την περασμένη Δευτέρα, ο Γερούν Ντάισελμπλουμ αναφερόμενος στην αλληλεγγύη που επέδειξαν οι χώρες του ευρωπαϊκού βορρά στις χώρες της κρίσης επισήμανε μεταξύ άλλων:

«Κατά τη διάρκεια της ευρωκρίσης οι βόρειες χώρες του ευρώ επέδειξαν αλληλεγγύη στις χώρες της κρίσης. Ως Σοσιαλδημοκράτης θεωρώ την αλληλεγγύη ιδιαίτερα σημαντική. Ωστόσο όποιος την αξιώνει, έχει και υποχρεώσεις. Δεν μπορώ να ξοδεύω όλα μου τα λεφτά για ποτά και για γυναίκες και στη συνέχεια να ζητάω την υποστήριξή σας. Αυτή η αρχή ισχύει σε προσωπικό, τοπικό, εθνικό αλλά και σε ευρωπαϊκό επίπεδο».

Ο ίδιος και σε ακρόασή του χθες ενώπιον του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου αρνήθηκε να ανακαλέσει και να ζητήσει συγνώμη, όπως του ζητήθηκε από βουλευτές. «Όχι, σίγουρα δεν θα το κάνω», είπε.

Αξίζει να σημειωθεί ότι ο 50χρονος ολλανδός πολιτικός διατελεί πρόεδρος του Eurogroup από το 2013. Το καλοκαίρι του 2015 η θητεία του ανανεώθηκε για άλλα δυόμιση χρόνια και λήγει κανονικά την 1η Ιανουαρίου του 2018. Μετά την πρόσφατη εκλογική πανωλεθρία των Σοσιαλδημοκρατών στις ολλανδικές εκλογές όμως αναμένεται να χάσει τις επόμενες εβδομάδες τη θέση του ως υπουργός Οικονομικών. Στους κόλπους της Ευρωζώνης υπάρχει στην παρούσα φάση διάσταση απόψεων όσον αφορά το ερώτημα εάν θα μπορεί σε αυτή την περίπτωση -έχοντας απολέσει δηλαδή το εθνικό αξίωμα- να συνεχίσει ως επικεφαλής της ευρωομάδας.

Πηγή: DW

share
Σχόλια Αναγνωστών
Ροή
Οικονομία
Επιχειρήσεις
Επικαιρότητα

Ενημερωθείτε πρώτοι με τον τρόπο που θέλετε.