Quantcast
FT: Κίνδυνο βαλκανικών πολέμων βλέπει ο Γιούνκερ! - enikonomia.gr
share

FT: Κίνδυνο βαλκανικών πολέμων βλέπει ο Γιούνκερ!

δημοσιεύτηκε:

O Ζαν Κλοντ Γιούνκερ έστειλε μια σκληρή προειδοποίηση στον Ντόναλντ Τραμπ να μην ενθαρρύνει χώρες να αντιγράψουν το Brexit, υποστηρίζοντας ότι η διάλυση της Ευρωπαϊκής Ενωσης θα μπορούσε να πυροδοτήσει έναν πόλεμο στα δυτικά Βαλκάνια.

Σε συνέντευξη στους Financial Times, ο Γιούνκερ είπε ότι ο ενθουσιασμός του Αμερικανού προέδρου για την αποχώρηση της Βρετανίας από την ΕΕ είναι «έκπληξη» και «ενοχλητικός». Δείχνει ότι ο βαθύπλουτος πρόεδρος δεν γνωρίζει την περίπλοκη ιστορία της Ευρώπης.

Ο 62χρονος Ευρωπαίος πολιτικός έστειλε την προειδοποίηση στον αντιπρόεδρο των ΗΠΑ Mike Pence, όταν τον επισκέφθηκε στις Βρυξέλλες τον προηγούμενο μήνα.

«Είπα στον αντιπρόεδρο, “μη λέτε και μην καλείτε άλλους να φύγουν, γιατί αν η Ευρωπαϊκή Ενωση καταρρεύσει, θα έχετε ένα νέο πόλεμο στα Δυτικά Βαλκάνια”», δήλωσε.

Το 1991, στα τέλη του Ψυχρού Πολέμου, η διάλυση της πρώην Γιουγκοσλαβίας οδήγησε σε ένα βίαιο εθνικιστικό πόλεμο μεταξύ Σέρβων, Κροατών και Βόσνιων μουσουλμάνων, που τελείωσε μόνο μετά τη στρατιωτική παρέμβαση του ΝΑΤΟ.

Ο Γιούνκερ δήλωσε ότι είναι σημαντικό να προσφέρουμε στις χώρες της περιοχής την προοπτική ένταξης στην ΕΕ: «Αν αφήσουμε μόνες -Βοσνία Ερζεγοβίνη, Σερβία, ΠΓΔΜ, Αλβανία- όλες αυτές τις χώρες, θα έχουμε ξανά πόλεμο».

Κατά το δίωρο γεύμα στην ιδιωτική του τραπεζαρία στις Βρυξέλλες για τον εορτασμό της 60ής επετείου της Συνθήκης της Ρώμης, ο κ. Γιούνκερ μίλησε για τις πιέσεις στις διατλαντικές σχέσεις και το αρνητικό αντίκτυπο του Brexit. Το περιέγραψε ως «τραγωδία» με συνέπειες.

Ανέφερε ότι το συνολικό κόστος του Brexit για τη Βρετανία θα είναι μέχρι και 60 δισ. ευρώ, σύμφωνα με υπολογισμούς αξιωματούχων στις Βρυξέλλες, και πως αναμένει περίπλοκες και σκληρές διαπραγματεύσεις. «Κάθε μέρα ανακαλύπτουμε νέα προβλήματα, που ούτε καν γνωρίζαμε ή φανταζόμασταν», σχολίασε ο κ. Γιούνκερ. «Ο κόσμος νομίζει πως (το Brexit) είναι το τέλος. Όχι, είναι μόνο η αρχή».

Ο κ. Γιούνκερ δήλωσε πως ο κ. Τραμπ τρομάζει τους Ευρωπαίους με τη ρητορική του «πρώτα η Αμερική». «Για πρώτη φορά στη μεταπολεμική ιστορία έχουμε έναν Αμερικανό πρόεδρο που δίνει την εντύπωση ότι δεν ενδιαφέρεται για τις ευρωπαϊκές υποθέσεις», επεσήμανε.

Ο πρόεδρος της Κομισιόν σχεδιάζει να επισκεφθεί την Ουάσινγκτον τον επόμενο μήνα, αλλά δεν είναι σίγουρος για το αν θα συναντήσει τον κ. Τραμπ. «Προσπαθούν να το κανονίσουν, αλλά εκείνος έχει άλλες προτεραιότητες. Με την ευκαιρία, δεν καταλαβαίνει τίποτα γύρω από την Ευρώπη», τόνισε. «Μιλούσε με τον Τουσκ (Ντόναλντ Τουσκ, τον πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου) στο τηλέφωνο και νόμιζε πως ήμουν εγώ».

Πηγή: Financial Times, Euro2day.gr


share
Σχόλια Αναγνωστών
Ροή
Οικονομία
Επιχειρήσεις
Επικαιρότητα

Ενημερωθείτε πρώτοι με τον τρόπο που θέλετε.