Quantcast
Το Πεκίνο ελπίζει σε μια επιτυχημένη συνάντηση των προέδρων Σι και Τραμπ - enikonomia.gr
share

Το Πεκίνο ελπίζει σε μια επιτυχημένη συνάντηση των προέδρων Σι και Τραμπ

δημοσιεύτηκε:

Το Πεκίνο εξέφρασε σήμερα την ελπίδα ότι οι πρόεδροι της Κίνας και των ΗΠΑ θα έχουν την ερχόμενη εβδομάδα «μια επιτυχημένη συνάντηση», ενώ ο Ντόναλντ Τραμπ προέβλεψε ένα «πολύ δύσκολο» τετ-α-τετ με τον Σι Τζινπίνγκ.

«Η Κίνα, όπως και οι ΗΠΑ, αποδίδει μεγάλη σημασία στην προσεχή προεδρική συνάντηση», δήλωσε στους δημοσιογράφους ο κινέζος υφυπουργός Εξωτερικών Ζενγκ Ζεγκουάνγκ, την επομένη της ανακοίνωσης της επίσκεψης του προέδρου Σι Τζινπίνγκ την Πέμπτη και την Παρασκευή της ερχόμενης εβδομάδας στο Μαρ-α-Λάγκο, την πολυτελή έπαυλη του Τραμπ στη Φλόριντα.

«Οι δύο πλευρές ελπίζουν πως η συνάντηση θα είναι επιτυχημένη, ώστε να δοθεί η σωστή κατεύθυνση στην ανάπτυξη των διμερών σχέσεων», δήλωσε ο Ζενγκ απαντώντας σε ερώτηση σχετικά με το τελευταίο μήνυμα του αμερικανού προέδρου στο Twitter, ο οποίος ανέφερε χθες πως προβλέπει μια «πολύ δυσκολη» συνάντηση με τον κινέζο ομόλογό του.

«Οι δύο πρόεδροι θα έχουν μια ανταλλαγή απόψεων σε βάθος για τις διμερείς σχέσεις στη νέα εποχή και για τα ζητήματα κοινού ενδιαφέροντος», αρκέσθηκε να δηλώσει ο υφυπουργός, χωρίς να υπεισέλθει στις λεπτομέρειες των συνομιλιών.

Καθώς στο Twitter ο Ντοναλντ Τραμπ αναφέρθηκε στο εμπορικό έλλειμμα των ΗΠΑ με την Κίνα, ο Ζενγκ διαβεβαίωσε πως η χώρα του δεν επιδιώκει να έχει πλεόνασμα στις εμπορικές σχέσεις της με τις ΗΠΑ.

«Δεν είναι πρόθεσή μας να τονώνουμε τις εξαγωγές μας με ανταγωνιστικές υποτιμήσεις», δήλωσε ως απάντηση στις κατηγορίες του Ντόναλντ Τραμπ ο οποίος έχει στο παρελθόν συχνά κατηγορήσει την Κίνα ότι αφήνει το νόμισμά της να διολισθαίνει.

Ο υφυπουργός εξήγησε πως, στηρίζοντας την εσωτερική της ζήτηση, η Κίνα θα επιτρέψει την αύξηση των αμερικανικών εισαγωγών. Κάλεσε επίσης την Ουάσινγκτον να χαλαρώσει τους ελέγχους που επιβάλλει στις εξαγωγές προϊόντων υψηλής τεχνολογίας προς την Κίνα.

Ο Ζενγκ υπογράμμισε πως οι κινεζικές επενδύσεις έχουν αυξηθεί σημαντικά τις τελευταίες δεκαετίες στις ΗΠΑ, γεγονός που επέτρεψε «να δημιουργηθούν θέσεις εργασίας για τους ανθρώπους και επίσης να μειωθεί η εμπορική ανισορροπία».

Στη διάρκεια της προεκλογικής εκστρατείας του, ο Τραμπ κατηγόρησε την Κίνα ότι «έκλεψε» εκατομμύρια θέσεις εργασίας από τις ΗΠΑ. Απείλησε επίσης να επιβάλει τιμωρητικούς τελωνειακούς δασμους στις κινεζικές εισαγωγές, αναφέρει το ΑΠΕ.


share
Σχόλια Αναγνωστών
Ροή
Οικονομία
Επιχειρήσεις
Επικαιρότητα

Ενημερωθείτε πρώτοι με τον τρόπο που θέλετε.