Quantcast
Οι Γάλλοι θα απογοητευθούν γρήγορα από τον Μακρόν - enikonomia.gr
share

Οι Γάλλοι θα απογοητευθούν γρήγορα από τον Μακρόν

δημοσιεύτηκε:

«Είμαστε εδώ για να ανοίξουμε ένα νέο κεφάλαιο στη Γαλλία», φωνάζει ο Εμανουέλ Μακρόν στους συγκεντρωμένους οπαδούς στην κατάμεστη αίθουσα του εκθεσιακού κέντρου της Μασσαλίας. Το πλήθος ζητωκραυγάζει και κουνά σημαίες της Γαλλίας αλλά και της ΕΕ. «Είμαστε εδώ για να νικήσουμε το Εθνικό Μέτωπο», συνεχίζει ο πρώην υπουργός και υποψήφιος για την προεδρία στις εκλογές της 23ης Απριλίου. Οι σχεδόν 7.000 οπαδοί απαντούν ενθουσιασμένοι: «Μακρόν, πρόεδρος, Μακρόν, πρόεδρος!»

Ένας από τους πιο φανατικούς υποστηρικτές του Μακρόν στη Μασσαλία είναι ο Μαντίντ Γεφίφ. Είναι μέλος της τοπικής προεκλογικής επιτροπής του φιλελεύθερου πολιτικού. Μόλις τελειώσει την καθημερινή του εργασία σε μια ιδιωτική ταχυδρομική υπηρεσία μοιράζει στους δρόμους της γαλλικής μητρόπολης το προεκλογικό πρόγραμμα του «En Marche» και τη νύχτα συμμετέχει στη αφισοκόλληση. Για τον Μακρόν λέει με θαυμασμό ότι «μέσα σε σύντομο χρονικό διάστημα έδειξε τι είναι σε θέση να κάνει. Παρά τη μεγάλη ισχύ των συνδικάτων επέβαλε ως υπουργός Οικονομίας το άνοιγμα των καταστημάτων την Κυριακή».

Οι Γάλλοι θα απογοητευθούν γρήγορα από τον Μακρόν
Η δυσαρέσκεια των Γάλλων με την πολιτική του προέδρου Φρqνσουά Ολάντ και τα σκάνδαλα που επιβαρύνουν τον πρώην πρωθυπουργό Φρανσουά Φιγιόν ενίσχυσαν εντυπωσιακά το κεντρώο κίνημα του Εμανουέλ Μακρόν. Υπάρχουν όμως και φωνές που αμφισβητούν ότι ο πρώην υπουργός θα δώσει λύσει σε σημαντικά προβλήματα της χώρας. Ανάμεσα σε αυτές και εκείνη του δασκάλου Πασκάλ Πονς, ο οποίος εργάζεται σε μια από τις υποβαθμισμένες συνοικίες της Μασσαλίας: «Στην πόλη μας υπάρχει απόλυτος διαχωρισμός μεταξύ πλουσίων και φτωχών. Ζουν σε δύο εντελώς διαφορετικούς κόσμους». Ο γάλλος εκπαιδευτικός εκφράζει φόβους ότι η φιλελεύθερη πολιτική του Μακρόν θα διευρύνει ακόμα περισσότερο το χάσμα που χωρίζει πλούσιους και φτωχούς.

Οι δημοσκοπήσεις δίνουν στον Εμανουέλ Μακρόν τις περισσότερες πιθανότητες για νίκη στο δεύτερο γύρο των προεδρικών εκλογών τον Μάιο. Όμως η νίκη δεν μπορεί να θεωρηθεί δεδομένη. Ο ερευνητής εκλογών Στεφάν Βάνριχ αναμένει ότι η Μαρίν Λεπέν θα αποσπάσει στην νότια Γαλλία ένα πολύ υψηλό ποσοστό. Την ίδια στιγμή όμως, λέει, υπάρχουν και πολλοί ψηφοφόροι απογοητευμένοι από την Αριστερά, οι οποίοι δεν αποκλείεται να στραφούν στον Εμανουέλ Μακρόν.

Ο γάλλος ειδικός εκτιμά ότι σε περίπτωση επικράτησης του Μακρόν οι Γάλλοι θα απογοητευθούν πολύ γρήγορα μιας και παρουσιάζει τον εαυτό του ως κάποιον που είναι σε θέση να πετύχει το ακατόρθωτο παρά το γεγονός ότι διετέλεσε αναπληρωτής γενικός γραμματέας του σοσιαλιστικού κόμματος υπό τον Φρανσουά Ολάντ, αλλά και ως υπουργός Οικονομίας. Φέρει κατά συνέπεια ευθύνη για τις αποτυχίες και την χαμηλή δημοτικότητα του γάλλου προέδρου, πιστεύει ο Στεφάν Βάνριχ.

Πηγή: DW

share
Σχόλια Αναγνωστών
Ροή
Οικονομία
Επιχειρήσεις
Επικαιρότητα

Ενημερωθείτε πρώτοι με τον τρόπο που θέλετε.