Quantcast
DW: Μελανσόν εναντίον Λεπέν. Γιατί όχι; - enikonomia.gr
share

DW: Μελανσόν εναντίον Λεπέν. Γιατί όχι;

δημοσιεύτηκε:

Στα φύλλα των γερμανικών εφημερίδων το θέμα που απασχολεί έντονα αρθογράφους και σχολιογράφους είναι οι επικείμενες γαλλικές προεδρικές εκλογές της Κυριακής, που θεωρούνται από τις κρισιμότερες των τελευταίων δεκαετιών.

Η FAZ σχολιάζει ειδικότερα την ξαφνική, απρόσμενη άνοδο που καταγράφει λίγο πριν τον πρώτο γύρο των εκλογών ο υποψήφιος της Γαλλικής Αριστεράς Ζαν Λυκ Μελανσόν. «Σύμφωνα με τις τελευταίες δημοσκοπήσεις οι τέσσερις υποψήφιοι για την προεδρία είναι τόσο κοντά, που ο καθένας τους είναι πιθανό να βρεθεί στον δεύτερο γύρο.

Πιθανή θεωρείται ακόμη και μια αναμέτρηση του αριστερού Μελανσόν με την ακροδεξία Λε Πεν. Αλλά ένα τέτοιο σενάριο τρομάζει όχι μόνο τους εργοδότες και τα χρηματιστήρια αλλά και τις κεντρικές τράπεζες, δεδομένου ότι τόσο η Λε Πεν όσο και ο Μελανσόν απορρίπτουν εκ θεμελίων το ευρώ υπό την παρούσα δομή του.»

Ας σημειωθεί ότι σύμφωνα με την τελευταία δημοσκόπηση που δημοσιεύει η γαλλική Le Monde, ο Ζ. Λ. Μελανσόν θεωρείται ως «ο μεγάλος κερδισμένος της τελευταίας φάσης του προεκλογικού αγώνα», έχοντας αυξήσει το ποσοστό του κατά 7,5 μονάδες μόλις σε έναν μήνα.

Στο ίδιο μήκος κύματος κινείται σε σχόλιο της και η Westfälische Nachtrichten, η οποία σημειώνει ότι οι Γάλλοι νιώθουν πλέον κορεσμό απέναντι στη διαφθαρμένη κεντρική πολιτική σκηνή της χώρας. Ωστόσο «καταστροφή θα ήταν μια τελική αναμέτρηση Λε Πεν εναντίον Μελανσόν: μια ακροδεξιά εναντίον ενός αριστερού λαϊκιστή.

Το στοιχείο που τους συνδέσει είναι το μίσος για την ΕΕ. Ίσως βέβαια να μην οδηγήσει ο πρώτος γύρος σε αυτόν τον συνδυασμό, αλλά δυστυχώς και αυτό το σενάριο είναι πιθανό».

Σε αντίθετο τόνο κινείται η Die Zeit, η οποία διερωτάται σε εκτενές αφιέρωμα για τις προεδρικές εκλογές στη Γαλλία: «γιατί όχι Μελανσόν;», τονίζοντας ότι στον φετινό προεκλογικό αγώνα ήταν ίσως ο μόνος που έφερε στο προσκήνιο της συζήτησης τους ξεχασμένους μετανάστες των προαστίων και της επαρχίας αλλά και τα προβλήματά τους: την ανεργία, τα ναρκωτικά και τον φόβο της αστυνομίας.

Πηγή: DW


share
Σχόλια Αναγνωστών
Ροή
Οικονομία
Επιχειρήσεις
Επικαιρότητα

Ενημερωθείτε πρώτοι με τον τρόπο που θέλετε.