Quantcast
FT: Οι κινεζικές μετοχές, το παιχνίδι του δειλού και ο... κεραυνός - enikonomia.gr
share

FT: Οι κινεζικές μετοχές, το παιχνίδι του δειλού και ο… κεραυνός

δημοσιεύτηκε:

Οι επενδύσεις στην Κίνα έχουν εξελιχθεί σε εντυπωσιακά διπολικές, με τις στρατηγικές πολλών fund managers να καθορίζονται από την απάντηση σε ένα βασικό ερώτημα: «Είναι το κομμουνιστικό κόμμα αρκετά ισχυρό για να επιλύσει τη χρόνια εξάρτηση της οικονομίας από το χρέος;»

Εκείνοι που απαντούν «όχι» βλέπουν τον κινεζικό ουρανό να πέφτει στα κεφάλια μας και προσαρμόζουν τις επενδύσεις τους αναλόγως. Εκείνοι που απαντούν «ναι» είναι ελεύθεροι να πέσουν με τα μούτρα στα εγχώρια ομόλογα με υψηλές αποδόσεις και στις μετοχές κινεζικών τραπεζών που διαπραγματεύονται σε τιμές ευκαιρίας.

Άλλοι, ωστόσο, έχουν εγκλωβιστεί σε μια άβολη αμφισημία. Βλέπουν πιθανές σκληρές συνέπειες από το πρόβλημα χρέους της Κίνας, αλλά είναι αναγκασμένοι από την ισχυρή παρουσία της χώρας σε δείκτες αναφοράς -βαρύτητα 27% στον δείκτη μετοχών αναδυόμενων αγορών MSCI- να έχουν τοποθετήσεις σε κινεζικά περιουσιακά στοιχεία.

Για αυτούς τους επενδυτές, οι επενδύσεις στην Κίνα είναι ένα τεράστιο παιχνίδι του δειλού. «Βλέπω την Κίνα να καταρρέει, αλλά όχι ακόμη», τόνισε ο Arjun Divecha, επικεφαλής μετοχών αναδυόμενων αγορών στη διαχειρίστρια περιουσιακών στοιχείων GMO. «Κάθονται πάνω σε ένα βαρέλι πυρίτιδα. Πιστεύω ότι οι Κινέζοι μπορούν (να διαχειριστούν την κατάσταση), αλλά στο μεταξύ το μόνο που χρειάζεται είναι ένας κεραυνός να χτυπήσει από κάπου για να εκραγεί το όλο πράγμα».

Μια τέτοια λογική προσφέρει υπεραξία σε όποιον έχει την ικανότητα κάποιου να εντοπίζει τα σημάδια μιας υποχώρησης στην αγορά. Fund managers που είναι σε εγρήγορση πιστεύουν πως κανονικά θα πρέπει να καταφέρουν να αποσυρθούν από τα κινεζικά περιουσιακά στοιχεία πριν «αφηνιάσει το κοπάδι». Η τάση τους για προληπτική δράση βοηθά να εξηγηθούν οι ανεξέλεγκτες διακυμάνσεις στις τιμές μετοχών στο Χονγκ Κονγκ, παρά το γεγονός ότι η οικονομική ανάπτυξη της Κίνας παραμένει ισχυρή.

Μεταξύ του ζενίθ το 2015 και του ναδίρ το 2016, ο δείκτης Hang Seng για τις μετοχές του Χονγκ Κονγκ έχασε το 35% της αξίας του. Η βουτιά ήρθε κόντρα στη γενική σταθερότητα των μακροοικονομικών δεικτών της Κίνας. Το ΑΕΠ επιβραδύνθηκε μόνο λίγο, από 6,9% το 2015 σε 6,7% το 2016, ενώ η αύξηση στις πωλήσεις λιανικής και στα εισοδήματα των νοικοκυριών παρέμεινε ισχυρή.

Από το κατώτατο σημείο πέρυσι, ο δείκτης έχει ανακτήσει το περισσότερο από το χαμένο έδαφος, τονώνοντας την εμπιστοσύνη εκείνων που θεωρούν το κινεζικό Κομμουνιστικό Κόμμα ως ικανό να διαχειριστεί το πρόβλημα του χρέους. Αλλά οι ενδείξεις πίεσης αυξάνονται. Ο Moody’s, ο οίκος αξιολόγησης, υποβάθμισε το κρατικό χρέος της Κίνας την περασμένη εβδομάδα. Τα επιτόκια της εγχώριας χρηματαγοράς είναι σε ανεβασμένα επίπεδα και οι εταιρικές πτωχεύσεις αυξάνονται. Η ζωτικής σημασίας αγορά ακινήτων αρχίζει να επιβραδύνεται.

Η γενική πεποίθηση (consensus) στην αγορά μπορεί για άλλη μια φορά να αρχίσει να συμφωνεί με εκείνους που βλέπουν τον ουρανό να πέφτει στα κεφάλια μας.


Πηγή: Financial Times, Euro2day.gr


share
Σχόλια Αναγνωστών
Ροή
Οικονομία
Επιχειρήσεις
Επικαιρότητα

Ενημερωθείτε πρώτοι με τον τρόπο που θέλετε.