Quantcast
Ο δισεκατομμυριούχος που διεκδικεί την πρωθυπουργία της Τσεχίας δεν θέλει το ευρώ - enikonomia.gr
share

Ο δισεκατομμυριούχος που διεκδικεί την πρωθυπουργία της Τσεχίας δεν θέλει το ευρώ

δημοσιεύτηκε:

Η Τσεχία δεν θα πρέπει να υιοθετήσει το ευρώ, επειδή κατι τέτοιο «δεν θα φέρει τίποτε καλό», δήλωσε σε συνέντευξή του που δημοσιεύεται σήμερα ο πρώην υπουργός Οικονομικών Αντρέι Μπάμπις, ο οποίος είναι το φαβορί για να γίνει ο επόμενος πρωθυπουργός της χώρας μετά τις βουλευτικές εκλογές που θα διεξαχθούν τον Οκτώβριο.

Ο Μπάμπις δήλωσε στη συνέντευξη πως η ένταξη στη ζώνη του ευρώ θα επιβαρύνει τη χώρα με ξένα χρέη και θα της στερήσει την κορώνα, ένα σημαντικό εργαλείο σε καιρούς οικονομικής κρίσης.

«Η ευρωζώνη ήταν ένα οικονομικό σχέδιο που έγινε πολιτικό. Και δεν θέλω να εγγυηθώ ελληνικά χρέη, ιταλικές τράπεζες. Δεν θέλω να είμαι μέρος αυτού του συστήματος επειδή δεν θα μας φέρει τίποτε καλό», δήλωσε στο πρακτορείο ειδήσεων CTK.

Ο Μπάμπις, ένας γεννημένος στη Σλοβακία δισεκατομμυριούχος επιχειρηματίας, και το κεντρώο κόμμα του, το ANO, έχουν προσελκύσει ψηφοφόρους με μια επιχειρηματικού τύπου αντίληψη για τη διακυβέρνηση. Η τελευταία δημοσκόπηση δίνει στο κόμμα 33% ενώ οι κύριοι αντίπαλοί του, οι Σοσιαλδημοκράτες, βρίσκονται στο 14%.

Η Agrofert, η εταιρεία που ίδρυσε πριν κατέβει στην πολιτική, είναι ο μεγαλύτερος ιδιώτης εργοδότης στη χώρα και καλύπτει τους τομείς των τροφίμων, της γεωργίας, των χημικών και των μέσων ενημέρωσης. Μετέφερε φέτος την κυριότητα της εταιρείας σε ένα καταπίστευμα για να συμμορφωθεί προς τη νομοθεσία περί σύγκρουσης συμφερόντων.

Ο Μπάμπις ήταν υπουργός Οικονομικών στην τρικομματική κεντροαριστερή κυβέρνηση, αλλά παύθηκε αυτόν τον μήνα εξαιτίας κατηγοριών για φοροαποφυγή και παρέμβαση σε μια εφημερίδα της οποίας είναι ιδιοκτήτης.

Ο ίδιος έχει αρνηθεί τις κατηγορίες και δέχθηκε να παραιτηθεί μόνο αφού του επετράπη να επιλέξει τον διάδοχό του.

Χαρακτήρισε τη διένεξη πολιτική μηχανορραφία του πρωθυπουργού Μπόχουσλαβ Σόμποτκα, αρχηγού των Σοσιαλδημοκρατών, από τους οποίους το ΑΝΟ έχει διψήφιο προβάδισμα στις δημοσκοπήσεις.

Η Τσεχία εντάχθηκε στην ΕΕ το 2004, δεσμευόμενη ότι κάποια στιγμή θα καταργήσει την κορώνα και θα υιοθετήσει το ευρώ, αναφέρει το ΑΠΕ.


share
Σχόλια Αναγνωστών
Ροή
Οικονομία
Επιχειρήσεις
Επικαιρότητα

Ενημερωθείτε πρώτοι με τον τρόπο που θέλετε.