Quantcast
Η διεθνής προσοχή στραμμένη στις γερμανικές εκλογές - enikonomia.gr
share

Η διεθνής προσοχή στραμμένη στις γερμανικές εκλογές

δημοσιεύτηκε:

Η προσοχή της διεθνούς κοινής γνώμης θα είναι έντονα στραμμένη στη Γερμανία τους μήνες που ακολουθούν. Δεν είναι λίγοι αυτοί που βλέπουν με συμπάθεια και εκτίμηση τη Γερμανία. Σε καμία περίπτωση όμως όλοι.

Την ώρα που ορισμένοι αναρωτιούνται πώς καταφέρνει η Γερμανία, παρ’ όλες τις προκλήσεις και τα προβλήματα, να εκπέμπει μία τέτοια ακτινοβολία σταθερότητας, άλλοι φοβούνται για το ενδεχόμενο μιας νέας γερμανικής επικυριαρχίας στην καρδιά της Ευρώπης.

Ορισμένοι θεωρούν τη Γερμανία και την καγκελάριο Μέρκελ το τελευταίο οχυρό που προστατεύει την ΕΕ από μια ενδεχόμενη κατάρρευση, ενώ άλλοι επιρρίπτουν στη Γερμανία ότι δια της ισχύος της επιβάλλει τους κανόνες της στην Ευρώπη. Και μάλιστα όχι για το καλό της ηπείρου, αλλά μόνο προς δικό της όφελος: τα πάντα για την πρωτιά στις εξαγωγές και το διαρκές οικονομικό της θαύμα.

Πράξη ανθρωπισμού ή κατάρρευση της δυτικής κουλτούρας;

Επισκεπτόμενη περιοχές ανά τον κόσμο συναντώ ανθρώπους που εξαίρουν ως πράξη ανθρωπισμού την προθυμία της Γερμανίας να υποδεχθεί πάνω από ένα εκατομμύριο πρόσφυγες. Συναντώ όμως και οργισμένους ανθρώπους που μας κατηγορούν ότι με την προσέλκυση υπεράριθμων προσφύγων προκαλούμε την κατάρρευση της δυτικής κουλτούρας.

Ως DW δίνουμε στις προσεχείς ομοσπονδιακές εκλογές τη δέουσα βαρύτητα. Στις 24 Σεπτεμβρίου οι Γερμανοί εκλέγουν νέο κοινοβούλιο, κρίνοντας ποιος θα κυβερνά τη χώρα τα επόμενα χρόνια. Ως σταθμός που απευθύνεται στο εξωτερικό η DW επιθυμεί να αξιοποιήσει τη συγκεκριμένη συγκυρία για να εξηγήσει τι συμβαίνει στη χώρα μας.

Τι συγκινεί τους Γερμανούς, οι οποίοι είναι σε γενικές γραμμές ικανοποιημένοι από την κυβέρνησή τους. Τι προβληματίζει όσους φοβούνται το ενδεχόμενο να υποβαθμιστούν οικονομικά στο μέλλον ή να μεγαλώσουν τα παιδιά τους σε μια χώρα που δεν έχει πλέον καμία σχέση με το πως οι ίδιοι τη φαντάζονται.


Είναι η Γερμανία πραγματικά έτοιμη να αυτοπροσδιοριστεί ως χώρα υποδοχής μεταναστών; Ή μήπως οι εκλογικές επιτυχίες δεξιών λαϊκιστών είναι μάλλον τεκμήριο απροθυμίας των πολιτών να ακολουθήσουν τη γραμμή που χαράσσουν οι πολιτικοί;

Θα εξηγήσουμε ακόμη από πού προέρχεται η οικονομική επιτυχία, πώς λειτουργεί το γερμανικό εκπαιδευτικό σύστημα και ποια είναι η ιδιαιτερότητά του. Θα παρουσιάσουμε πορτρέτα των κορυφαίων πολιτικών μας και βεβαίως θα αναλύσουμε το φαινόμενο Άγκελα Μέρκελ, η οποία είναι υποψήφια για τέταρτη θητεία, έχοντας αναδειχθεί σε μια από τις γνωστότερες προσωπικότητες στον κόσμο.

Επιπλέον θα διευκρινίσουμε τι πρέπει να προσδοκούμε από τον εκάστοτε πολιτικό και ποια γραμμή προτίθεται να ακολουθήσει στο πεδίο της εξωτερικής πολιτικής. Πόσο σημαντικές είναι οι συμμαχικές υποχρεώσεις στο πλαίσιο του ΝΑΤΟ. Πόση σημασία έχει η αναπτυξιακή πολιτική και πώς βλέπει η Γερμανία τον ρόλο της εντός ΕΕ;

Συζητήστε μαζί μας: Τι είναι η Γερμανία;

Στις αποστολές και τις έρευνές μας θέλουμε να είμαστε πάντα σε στενή επαφή με τους χρήστες, τους θεατές και τους ακροατές μας. Με το hashtag #askDW οι ανταποκριτές μας θα θέσουν ερωτήματα δίνοντας τον λόγο στον κόσμο. Σας παρακαλούμε να συμμετάσχετε ενεργά. Θέλουμε να πείτε τι θέλετε να μάθετε και σας καλούμε να μας στέλνετε τις απόψεις και εκτιμήσεις σας. Ως DW θέλουμε να γίνουμε τους επόμενους μήνες παγκόσμια πλατφόρμα συζήτησης σε 30 γλώσσες σχετικά με το τι είναι η Γερμανία. Ποιον ρόλο καλείται να παίξει στο εξής η χώρα στο πεδίο της πολιτικής ασφαλείας, εντός του ΝΑΤΟ και μέσα στην ΕΕ. Ποιες είναι οι προσδοκίες σας από την επόμενη κυβέρνηση; Τι σας φοβίζει και πού εντοπίζετε τα ισχυρά σημεία και τις αδυναμίες της Γερμανίας;

Θα βρίσκετε κείμενα και ρεπορτάζ μας με το hashtag #GermanyDecides σε Twitter και Facebook, στην τηλεόραση και βεβαίως στις ιστοσελίδες μας.

Μέσα από αυτά προσδοκούμε να συμβάλουμε σε μια ουσιαστική συζήτηση. Και με την υποστήριξη του παγκόσμιου δικτύου ανταποκριτών μας και των συντακτικών μας ομάδων σε Βερολίνο και Βόννη θα εξηγήσουμε τι συμβαίνει στη Γερμανία και ποιο είναι το διακύβευμα των εκλογών της 24ης Σεπτεμβρίου.

Πηγή: DW



share
Σχόλια Αναγνωστών
Ροή
Οικονομία
Επιχειρήσεις
Επικαιρότητα

Ενημερωθείτε πρώτοι με τον τρόπο που θέλετε.