Quantcast
DW: Κρίθηκαν κιόλας οι γερμανικές εκλογές; - enikonomia.gr
share

DW: Κρίθηκαν κιόλας οι γερμανικές εκλογές;

δημοσιεύτηκε:

Για πρώτη φορά από το Σεπτέμβριο του 2015 η ένωση των χριστιανικών κομμάτων CDU/CSU ( Χριστιανοδημοκράτες / Χριστιανοκοινωνιστές) λαμβάνει στην εβδομαδιαία δημοσκόπηση του Forsa για λογαριασμό των Stern/RTL και πάλι 40% στην πρόθεση ψήφου. Υπενθυμίζεται ότι από το φθινόπωρο του 2015, όταν η προσφυγική κρίση βρέθηκε στο απόγειό της, τα ποσοστά της CDU/CSU αλλά και της καγκελαρίου Μέρκελ προσωπικά είχαν πάρει την κατιούσα. Πλέον όμως η δημοτικότητά τους σκαρφαλώνει στο υψηλό 40%, «σαν να μην υπήρξε ποτέ το προσφυγικό», όπως σχολιάζει στην ιστοσελίδα του το Stern.

Οι Σοσιαλδημοκράτες του Μάρτιν Σουλτς, αντίθετα, φαίνεται να βυθίζονται σε δημοσκοπικό τέλμα. Τα ποσοστά τους υποχωρούν στο 23%, με τη διαφορά που τους χωρίζει από τους βασικούς τους αντιπάλους να διαμορφώνεται πλέον στις 17 ποσοστιαίες μονάδες. «Οι Σοσιαλδημοκράτες χρειάζονται ένα θαύμα για να ανακάμψουν», σχολιάζουν αναλυτές, εκτιμώντας ωστόσο ότι υπάρχει ακόμη αρκετός χρόνος μέχρι τις εκλογές της 24ης Σεπτεμβρίου για να ανατραπεί η κατάσταση.

Οι ίδιοι παραπέμπουν στις εκλογές του 2005 όταν ο τότε υποψήφιος του SPD Γκέρχαρντ Σρέντερ είχε καταφέρει να φτάσει την ημέρα των εκλογών σε απόσταση αναπνοής από την CDU/CSU, παρότι προεκλογικά τον χώριζε μια εξίσου με σήμερα μεγάλη απόσταση από τους πολιτικούς του αντιπάλους.

Τι θα κάνουν οι αναποφάσιστοι;

Στη νέα δημοσκόπηση του Forsa η Αριστερά (Die Linke) χάνει μια μονάδα υποχωρώντας στο 9% ενώ οι Πράσινοι (Grüne) κερδίζουν μια μονάδα, λαμβάνοντας επίσης 9%. Μια μονάδα χάνουν οι Φιλελεύθεροι (FDP), που συγκεντρώνουν 7%, ενώ το ίδιο ποσοστό αποσπά το εθνολαϊκιστικό Εναλλακτική για τη Γερμανία (AfD). Αρκετά υψηλό παραμένει το ποσοστό των αναποφάσιστων καθώς και εκείνων που δηλώνουν ότι δεν σκοπεύουν να ψηφίσουν, που διαμορφώνεται στο 22%. Υπενθυμίζεται ότι το εκλογικό όριο στη Γερμανία βρίσκεται στο 5%.

Στην απευθείας σύγκριση μεταξύ των δυο βασικών υποψηφίων η Α. Μέρκελ εξακολουθεί να κρατά τα ηνία. Στο θεωρητικό ερώτημα περί απευθείας εκλογής καγκελαρίου η πρόεδρος των Χριστιανοδημοκρατών λαμβάνει το 52% ενώ ο πρώην πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου μόλις 22%.

Την ίδια ώρα ένα εξαιρετικά μικρό ποσοστό, και συγκεκριμένα το 9%, πιστεύει ότι οι Σοσιαλδημοκράτες μπορούν να διαχειριστούν καλύτερα τα προβλήματα της Γερμανίας. Τη χριστιανική ένωση, από την άλλη πλευρά, εμπιστεύεται το 40%.

Πηγή: DW

share
Σχόλια Αναγνωστών
Ροή
Οικονομία
Επιχειρήσεις
Επικαιρότητα

Ενημερωθείτε πρώτοι με τον τρόπο που θέλετε.