Quantcast
FT: «Ο χειμώνας έρχεται» για τον γκουρού της SocGen - enikonomia.gr
share

FT: «Ο χειμώνας έρχεται» για τον γκουρού της SocGen

δημοσιεύτηκε:

Εάν επιχειρήσετε να αναφέρετε το όνομα Albert Edwards, του γνωστού αναλυτή της Societe Generale στο Λονδίνο και η αντίδραση επενδυτών, αναγνωστών και οικονομολόγων είναι τόσο προβλέψιμη όσο και η φήμη του ως «μόνιμη αρκούδα».

Είναι ένα «σταματημένο ρολόι», ο άνθρωπος που προέβλεψε σωστά την τελευταία ύφεση 18 φορές» και ούτω καθ’ εξής, με μόνιμο ερώτημα το «γιατί να θέλει κανείς να τον ακούσει».

Ωστόσο, υπάρχουν αποδείξεις και μάλιστα πολλές ότι η επενδυτική κοινότητα τον ακούει και τον διαβάζει. Τον περασμένο μήνα, οι επαγγελματίες διαχειριστές κεφαλαίων ψήφισαν τον Edwards και την ομάδα του ως κορυφαίους Global Strategists στα πανευρωπαϊκά βραβεία της Extel για 14η συνεχόμενη χρονιά – μια πρωτοφανής επίδοση και διατήρηση στον πιο ζηλευτό «θρόνο» του κόσμου των αναλυτών. Οποιος παρακολουθεί τις ετήσιες παρουσιάσεις της SocGen στο Λονδίνο (συνήθως τον Ιανουάριο) μπορεί να πιστοποιήσει ότι στους χώρους που πραγματοποιούνται δεν πέφτει καρφίτσα.

Η εξήγηση του γιατί είναι πιο πολύπλοκη, ιδίως από τη στιγμή που οι δείκτες των μετοχών κινούνται σε επίπεδα ρεκόρ και στις δυο πλευρές του Ατλαντικού, σε αντίθεση με τις προειδοποιήσεις του Edwards γιαπτώση βιβλικής κλίμακας.

Πιθανότατα οι περισσότεροι από τους επικριτές του δεν γνωρίζουν τα θεωρητικά θεμέλια που κρύβονται πίσω από τις δυσοίωνες προβλέψεις του: Την θέση για την «Εποχή των Παγετώνων» που ο Edwards και η ομάδα του ανέπτυξαν πριν από 20 χρόνια. Ούτε δείχνουν να εκτιμούν ότι περίπου οι μισές από τις αρχικές ζοφερές εκτιμήσεις του για τις τιμές των επενδύσεων έχουν ήδη αποδειχθεί ορθές.

Με απλούς όρους, η άποψη για την «Εποχή των Παγετώνων» αναφέρει ότι η Δύση θα αναπαράγει σταδιακά την εμπειρία της Ιαπωνίας του 1990, βουλιάζοντας στο στασιμοπληθωρισμό. Όπως είδαμε και στην Ιαπωνία, όποια προσπάθεια κυκλικής ανάκαμψης θα εμφανίζει τον πληθωρισμό και την ανάπτυξη να πιάνουν «υψηλό» σε ολοένα και χαμηλότερα επίπεδα, με κάθε επακόλουθη ύφεση να προκαλεί τριγμούς στις κεφαλαιαγορές.

Ο ίδιος ο Edwards χρησιμοποίησε την εκδήλωση της Extel για να επανεξετάσει τις αρχικές προβλέψεις της «Εποχής των Παγετώνων». Όπως έγραψε στους πελάτες του:

«Το μεγάλο ποντάρισμα της Εποχής των Παγετώνων ήταν ότι η σφιχτή θετική συσχέτιση μεταξύ των μετοχικών και των ομολογιακών αποδόσεων που έχουν απολαύσει οι επενδυτές από το 1982, λόγω και του ολοένα και χαμηλότερου πληθωρισμού, θα κατέρρεε. Η μεγάλη περίοδος ταύρων στις δεκαετίες του 80 και του 90 είναι μια αντανάκλαση της περιόδου 1965-1982, όταν οι αποδόσεις και των δυο αυξάνονταν ταυτόχρονα.

Η θέση της Εποχής των Παγετώνων, μετά και τις παρατηρήσεις μας στην Ιαπωνία, προέβλεπε ότι, ενώ τα επιτόκια και οι ομολογιακές αποδόσεις θα συνέχιζαν να υποχωρούν, οι αποδόσεις ττων μετοχών θα ξεκινούσαν να αυξάνονται.

Για όσους έχουν ιστορική οπτική, η Εποχή των Παγετώνων θα ήταν μια αντανάκλαση της περιόδου 1950-1965, που το 1950 είχε χαρακτηριστεί «η μυθοποίηση (σ.σ. culting) των αγορών», ένας όρος που καθιέρωσε ο George Ross-Goobey. Στην Εποχή των Παγετώνων, τα κρατικά ομόλογα θα αναπροσαρμοστούν σε σχέση με τις μετοχές, με τις τελευταίες να υποχωρούν επίσης σε απόλυτους όρους».

Κεντρικό στοιχείο της θεωρίας του Edwards είναι ότι ο δείκτης ομολογιακών / μετοχικών αποδόσεων, μια ευρείας αποδοχής μέτρηση των αποτιμήσεων πριν την τρέλα των dotcom, θα κατέρρεε και οι τιμές των μετοχών θα δέχονταν ένα ιστορικό πλήγμα.

Αυτό δεν έχει συμβεί. Στην μετά κρίσης εποχή, οι ομολογιακές αποδόσεις έχουν συρρικνωθεί, και μετά υποχώρησαν κι άλλο, η ανάπτυξη είναι άγνωστη λέξη και ο πληθωρισμός παραμένει απών. Και όμως οι τιμές των μετοχών έχουν εκτιναχθεί στα ύψη.

Ο Edwards σημειώνει ότι στην Ιαπωνία, καθώς οι αγορές βυθίστηκαν στη δική τους Εποχή των Παγετώνων τη δεκαετία του 90, υπήρχε μια σειρά ισχυρών κυκλικών ράλι στις μετοχές – κάθε ένα εκ των οποίων κατέληξε να τρομάζει τους επενδυτές. Όμως, τονίζει, «τίποτα τόσο εκρηκτικό όσο το τωρινό».

Στην πραγματικότητα, με τη χρηματοδότηση από τα προγράμματα ποσοτικής χαλάρωσης των τραπεζών και τη νέα φούσκα στον τεχνολογικό κλάδο, κάποιοι θεωρούν ότι οι μετοχές έχουν βρει νέα συσχέτιση με τις ομολογιακές αποδόσεις καθώς οι τελευταίες έχουν υποχωρήσει.

Από τότε που υποχώρησε η κρίση κρατικών ομολόγων στην ευρωζώνη, οι δείκτες των μετοχών έχουν τρέξει σε υψηλότερα επίπεδα σε άμεση αντίθεση με την Εποχή των Παγετώνων.

Ωστόσο, ο αναλυτής είναι πεπεισμένος ότι αυτό είναι απλώς μια εκτροπή. Εάν και όταν έλθει η επόμενη αγορά «αρκούδων» στις αγορές, οι «επενδυτές θα τρομάξουν», σημειώνει.

Πηγή: Financial Times, Euro2day.gr


share
Σχόλια Αναγνωστών
Ροή
Οικονομία
Επιχειρήσεις
Επικαιρότητα

Ενημερωθείτε πρώτοι με τον τρόπο που θέλετε.