Quantcast
Πρωταθλήτρια στις δοκιμές φαρμάκων η Γερμανία - enikonomia.gr
share

Πρωταθλήτρια στις δοκιμές φαρμάκων η Γερμανία

δημοσιεύτηκε:

Χρειάζεσαι διακοπές σε ένα κομψό περιβάλλον και θα ήθελες πραγματική περιποίηση; Με τέτοιες ελκυστικές φράσεις πολλές διαδικτυακές πύλες που προσφέρουν ευκαιρίες για εργασία διαφημίζουν τεστ για φάρμακα. Οι προσφορές απευθύνονται συχνά σε φοιτητές ή ελεύθερους επαγγελματίες. «Είμαστε υγιείς, νέοι και χρειαζόμαστε χρήματα» αναφέρεται σε μια σχετική ιστοσελίδα.

Στη Γερμανία οι εθελοντές δοκιμαστές φαρμάκων είναι περιζήτητοι. Μόνο στις ΗΠΑ γίνονται περισσότερες δοκιμές φαρμάκων από ό,τι στη Γερμανία. Σύμφωνα με τον Σύνδεσμο Μελετών Παρασκευαστών Φαρμάκων, η Γερμανία συμμετέχει σε 532 μελέτες, οι οποίες ξεκίνησαν πέρυσι. Ακολουθεί η Μεγάλη Βρετανία με 499 και η Γαλλία με 390.

Οι δοκιμές ξεκινούν από 50 ευρώ την ημέρα για μια επίσκεψη μέχρι και για έρευνες που διαρκούν αρκετές εβδομάδες και μπορεί ο δοκιμαστής να πάρει μέχρι και 6.000 ευρώ. Οι δοκιμές φαρμάκων είναι μέρος μιας τεράστιας αγοράς κι έτσι οι φαρμακοβιομηχανίες επενδύουν στη Γερμανία γύρω στα 5,8 δισεκατομμύρια ευρώ το χρόνο.

Οι πιο προσοδοφόρες προσφορές αφορούν το πρώτο στάδιο των ερευνών. Στη φάση αυτή δοκιμάζονται τα φάρμακα στους ανθρώπους με στόχο να διαπιστωθεί εάν και ποιες ανεπιθύμητες παρενέργειες μπορούν να προκαλέσουν.

Επικίνδυνες παρενέργειες


Δεν πρόκειται όμως μια ακίνδυνη διαδικασία. Το 2006 στη Βρετανία πολλοί δοκιμαστές αντιμετώπισαν σοβαρό κίνδυνο για τη ζωή τους κατά τη διάρκεια αυτής της φάσης των δοκιμών. Ειδικότερα επρόκειτο για ένα φάρμακο το οποίο σχετιζόταν με το ανοσοποιητικό σύστημα. Ακόμα πιο δραματική ήταν η κατάληξη μιας παρόμοιας έρευνας πέρυσι στη Γαλλία, όπου ένας εθελοντής έχασε τη ζωή του.

Η αμερικανική εταιρεία Parexel, η οποία είχε επιμεληθεί τότε της σχετικής μελέτης στη Μεγάλη Βρετανία και η οποία διαθέτει ένα παράρτημα στο Βερολίνο, δεν θέλησε να απαντήσει σε καμία ερώτηση του Γερμανικού πρακτορείου Ειδήσεων λέγοντας πως είναι αμερικανική εταιρεία και πως υπόκειται σε αυστηρούς αμερικανικούς νόμους.

Στη Γερμανία πάντως δεν έχουν σημειωθεί μέχρι σήμερα τόσο σοβαρά περιστατικά, όπως αυτά στη Μεγάλη Βρετανία ή τη Γαλλία. Πάνω από 100.000 άνθρωποι έχουν συμμετάσχει εθελοντικά σε δοκιμές φαρμάκων. Πριν γίνουν πάντως οι έρευνες θα πρέπει προηγουμένως να εγκριθούν από τον γερμανικό Ομοσπονδιακό Οργανισμό Φαρμάκων ή από το Ινστιτούτο Paul Ehrlich. Επιπλέον μια επιτροπή ηθικής θα πρέπει να δώσει τη συγκατάθεσή της για κάθε σχετική έρευνα.

Ακριβή στοιχεία για το ποιος ακριβώς μπορεί να πάρει μέρος σε αυτές τις έρευνες δεν υπάρχουν. Σίγουρο είναι πως θα πρέπει να είναι απολύτως υγιείς και να έχουν πολύ χρόνο στη διάθεσή τους. Φοιτητές κι ελεύθεροι επαγγελματίες φαίνονται οι καταλληλότεροι.

Πηγή: DW

share
Σχόλια Αναγνωστών
Ροή
Οικονομία
Επιχειρήσεις
Επικαιρότητα

Ενημερωθείτε πρώτοι με τον τρόπο που θέλετε.