Quantcast
Προειδοποίηση από το ΔΝΤ στην Κίνα για το χρέος - enikonomia.gr
share

Προειδοποίηση από το ΔΝΤ στην Κίνα για το χρέος

δημοσιεύτηκε:

Σε αναβάθμιση των εκτιμήσεών του για την κινεζική οικονομία προχωράει το ΔΝΤ, προειδοποιώντας ωστόσο για την αύξηση του χρέους στη δεύτερη μεγαλύτερη οικονομία παγκοσμίως.

Στην ετήσια έκθεσή του για την Κίνα, το ΔΝΤ αναθεώρησε την πρόβλεψη για την ανάπτυξη της χώρας στο 6,7% φέτος, από 6,2% που ήταν η προηγούμενη πρόβλεψη, και στο 6,4% από τώρα μέχρι το 2021, από 6% προηγουμένως.

Ωστόσο, το Ταμείο προειδοποιεί πως δεν είναι όλα ρόδινα. «Η προοπτική ανάπτυξης αναβαθμίστηκε αντανακλώντας την ισχυρή δυναμική, την προσήλωση προς τους στόχους ανάπτυξης και την ανάκαμψη της παγκόσμιας οικονομίας. Όμως έρχεται με το κόστος του περαιτέρω μεγάλου και συνεχώς αυξανόμενου ιδιωτικού και δημόσιου χρέους και ως εκ τούτου αυξάνονται τα πτωτικά ρίσκα μεσοπρόθεσμα».

Κατά το ΔΝΤ, αυτό που πρέπει να κάνει το Πεκίνο είναι να αδράξει την τρέχουσα ισχυρή δυναμική ανάπτυξης «για να επιταχύνει τις απαραίτητες μεταρρυθμίσεις και να επικεντρωθεί περισσότερο στην ποιότητα και βιωσιμότητα της ανάπτυξης».

Προειδοποιεί ακόμη ότι η ανάπτυξη που τροφοδοτείται με χρέος, είναι μια βραχυπρόθεσμη λύση που δεν είναι βιώσιμη μακροπρόθεσμα, αν η Κίνα δεν αντιμετωπίσει βαθύτερα δομικά ζητήματα.

Οι κινεζικές τράπεζες διεύρυναν το δανεισμό κατά 825,5 δισ. γουάν (123,44 δισ. δολάρια) σε νέα δάνεια τον Ιούλιο, έναντι των 1,54 τρισ. γουάν τον Ιούνιο. Η συνολική κοινωνική χρηματοδότηση –μία μέτρηση πίστωσης και ρευστότητας- διαμορφώθηκε στα 1,22 τρισ. γουάν τον προηγούμενο μήνα έναντι 1,78 τρισ. γουάν τον Ιούνιο.

share
Σχόλια Αναγνωστών
Ροή
Οικονομία
Επιχειρήσεις
Επικαιρότητα

Ενημερωθείτε πρώτοι με τον τρόπο που θέλετε.