Quantcast
Ποιο πρότυπο εξετάζει να χρησιμοποιήσει το Λονδίνο για τις εμπορικές συμφωνίες μετά το Brexit - enikonomia.gr
share

Ποιο πρότυπο εξετάζει να χρησιμοποιήσει το Λονδίνο για τις εμπορικές συμφωνίες μετά το Brexit

δημοσιεύτηκε:

Η Βρετανία εξετάζει τρόπους να χρησιμοποιήσει ως πρότυπο τις εμπορικές συμφωνίες που έχει η Ευρωπαϊκή Ένωση με χώρες εκτός του μπλοκ για τις δικές της διμερείς συμφωνίες μετά το Brexit τον Μάρτιο του 2019, δήλωσε σήμερα η Βρετανίδα πρωθυπουργός Τερέζα Μέι.

Μιλώντας από την Ιαπωνία, όπου πραγματοποιεί ταξίδι με στόχο να καθησυχάσει τους επενδυτές σχετικά με την προοπτική της βρετανικής οικονομίας μετά το Brexit, η Μέι επεσήμανε ότι το πρώτο βήμα για να αναχθεί και πάλι η χώρα της σε παγκόσμιο ηγέτη στο ελεύθερο εμπόριο είναι να αντιγράψει τις εμπορικές συμφωνίες της ΕΕ.

«Υπάρχει προφανώς ένας μεγάλος αριθμός εμπορικών συμφωνιών που έχει συνάψει η ΕΕ με άλλες χώρες και εξετάζουμε την πιθανότητα να ακολουθηθούν ως πρότυπο, σίγουρα σε αρχικό στάδιο, για τις διμερείς εμπορικές συμφωνίες με τη Βρετανία», εξήγησε η Βρετανίδα πρωθυπουργός λίγο πριν συναντηθεί με τον Ιάπωνα ομόλογό της Σίνζο Άμπε.

«Πιστεύω ότι θα παράσχουμε βεβαιότητα στις επιχειρήσεις και αυτό είναι που ζητούν», τόνισε η Μέι, προσθέτοντας ότι αργότερα η Βρετανία θα μπορεί να αλλάξει τους όρους των εμπορικών αυτών συμφωνιών.

«Μόλις αποχωρήσουμε από την ΕΕ, ακόμη κι αν ξεκινήσουμε με βάση μια ήδη υπάρχουσα εμπορική συμφωνία που έχει μια χώρα με την Ένωση, η Βρετανία και η εν λόγω χώρα θα αποφασίσουν αν επιθυμούν να επαναδιαπραγματευθούν και να αλλάξουν τους όρους αυτούς μελλοντικά», εξήγησε.

Η ΕΕ έχει συνάψει εμπορικές συμφωνίες με τρίτες χώρες, όπως η Ελβετία και η Νότια Κορέα, ενώ βρίσκεται στη φάση της οριστικοποίησης μιας συμφωνίας με την Ιαπωνία.

Μέχρι να ολοκληρωθεί η διαδικασία του διαζυγίου της από την ΕΕ η Βρετανία δεν μπορεί να συνάψει εμπορικές συμφωνίες με τρίτες χώρες και ακόμη δεν είναι ξεκάθαρο πόσο εύκολα ή πόσο γρήγορα θα μπορέσουν οι μετατραπούν σε διμερείς οι συμφωνίες της ΕΕ με άλλες χώρες.

Η Μέι τόνισε, σύμφωνα με το ΑΠΕ, ότι πιέζει για την ολοκλήρωση της εμπορικής συμφωνίας μεταξύ της Ιαπωνίας και της ΕΕ, η οποία στη συνέχεια θα μπορέσει να χρησιμεύσει ως πρότυπο για τη μελλοντική διμερή συμφωνία Βρετανίας-Ιαπωνίας.


share
Σχόλια Αναγνωστών
Ροή
Οικονομία
Επιχειρήσεις
Επικαιρότητα

Ενημερωθείτε πρώτοι με τον τρόπο που θέλετε.