Quantcast
FT: Τα «ψηφιακά φτυάρια» πιο σίγουρη επένδυση στο bitcoin - enikonomia.gr
share

FT: Τα «ψηφιακά φτυάρια» πιο σίγουρη επένδυση στο bitcoin

δημοσιεύτηκε:

Πώς μπορούν οι επενδυτές να κερδίσουν χρήματα από ψηφιακά νομίσματα χωρίς να αναλάβουν τεράστια ρίσκα;

Οι τράπεζες ελπίζουν να το καταφέρουν αυτό χρησιμοποιώντας την τεχνολογία blockchain, στην οποία βασίζεται το bitcoin, για να μειώσουν το κόστος των συναλλαγών.

Οι ίδιες οι αγορές ψηφιακών νομισμάτων έχουν προκαλέσει έναν «πυρετό του χρυσού», όπου οι ονειροπόλοι συνυπάρχουν με τους κερδοσκόπους και τους απατεώνες. Αυτή την εβδομάδα, οι κινεζικές αρχές ακολούθησαν αυτές των ΗΠΑ και της Σιγκαπούρης, προειδοποιώντας για τους κινδύνους των αρχικών προσφορών νομισμάτων (ICOs).

Oι ρυθμιστικές αρχές φοβούνται ότι κάποιοι επενδυτές μπορούν να εξαπατηθούν από κάποιες ICOs, οι οποίες αντλούν κεφάλαια για νεοσύστατες εταιρείες. Ηedge funds που επενδύουν σε μια σειρά ψηφιακών νομισμάτων και ICOs υπόσχονται ότι προσφέρουν διαφοροποίηση. Η εταιρεία ερευνών Autonomous μέτρησε 55 τέτοια funds στο τέλος Αυγούστου.

Ενώ τα hedge funds λαμβάνουν τουλάχιστον κάποια έσοδα από τις προμήθειες, θα υποστούν και αυτά μεγάλες απώλειες, αν ο τομέας καταρρεύσει.

Αν φοβάστε ότι τα ψηφιακά νομίσματα είναι μια «φούσκα», τότε μια καλύτερη ευκαιρία μπορεί να είναι ο τομέας που χρησιμοποιεί υπολογιστές για να παράξει ή να «εξορύξει» (mine) ψηφιακά νομίσματα σε μαζική κλίμακα.

Για να το κάνουν αυτό, οι «ανθρακωρύχοι» αγοράζουν επεξεργαστές υψηλής απόδοσης, τους συγκεντρώνουν και λύνουν ακατάπαυστα υπολογιστικούς κώδικες. Το ηλεκτρικό ρεύμα, το οποίο είναι φθηνό στην Κίνα, είναι το βασικό μεταβλητό τους κόστος.

Τον Ιούνιο, η RBC υπολόγισε ότι το κόστος του ηλεκτρικού ρεύματος αντιστοιχούσε μόλις στο 10% των εσόδων από ένα bitcoin στην τιμή των 2.700 δολαρίων. Η απόδοση πρέπει να είναι ακόμα καλύτερη με την τρέχουσα τιμή του bitcoin στα 4.400 δολάρια. Ωστόσο, οι «ανθρακωρύχοι» πρέπει να καλύψουν και άλλα έξοδα όπως οι αγορές τσιπ και η ανταλλαγή bitcoin για αγαθά ή άλλα νομίσματα, μειώνοντας σημαντικά τα περιθώρια κέρδους. Χάνουν αν οι συναλλαγματικές ισοτιμίες σημειώσουν απότομη πτώση.

Αν η τιμή του bitcoin ανέβει, το άρμπιτραζ γίνεται πιο κερδοφόρο και η ζήτηση για επεξεργαστές αυξάνεται.

Η AMD, μια εταιρεία παραγωγής τσιπ που είναι εισηγμένη στον Nasdaq, επικαλέστηκε τους «ανθρακωρύχους» ως μια αιτία για την αύξηση των πωλήσεών της, όταν ανακοίνωσε λειτουργικά κέρδη για πρώτη φορά μετά από αρκετό καιρό.

Το να έχει κανείς ένα απόθεμα από φτυάρια είναι ο καλύτερος τρόπος να κερδίσει από έναν «πυρετό του χρυσού».

Πηγή: Financial Times, Euro2day.gr


share
Σχόλια Αναγνωστών
Ροή
Οικονομία
Επιχειρήσεις
Επικαιρότητα

Ενημερωθείτε πρώτοι με τον τρόπο που θέλετε.