Quantcast
Μακρόν: Η Ευρώπη είναι πολύ αργή, πολύ αδύναμη και πολύ αναποτελεσματική - enikonomia.gr
share

Μακρόν: Η Ευρώπη είναι πολύ αργή, πολύ αδύναμη και πολύ αναποτελεσματική

δημοσιεύτηκε:

Ο Γάλλος πρόεδρος Εμμανουέλ Μακρόν πρότεινε από τη Σορβόννη συγκεκριμένα μέτρα για την επανίδρυση της Ευρώπης. Το περιοδικό Der Spiegel σημειώνει ότι ήταν μια ομιλία κατά της μικροψυχίας.

«Ο Εμμανουέλ Μακρόν ζήτησε στην εν μέρει συναισθηματικά φορτισμένη ομιλία του μεταρρυθμίσεις για την ΕΕ που στο σύνολό τους ισοδυναμούν με μιαν επανάσταση. Η Ευρώπη, είπε, ενώπιον των φοιτητών είναι πολύ αργή, πολύ αδύναμη, πολύ αναποτελεσματική. Ο μόνος δρόμος προς τα εμπρός είναι για τον Γάλλο πρόεδρο η επανίδρυση μιας Ευρώπης κυρίαρχης, ενωμένης και δημοκρατικής.»

Τα μέτρα προς αυτή την κατεύθυνση θα ήταν μεταξύ πολλών άλλων κοινή ευρωπαϊκή άμυνα με κοινό προϋπολογισμό, κοινός προϋπολογισμός για τις χώρες-μέλη της ευρωζώνης και μια ευρωπαϊκή υπηρεσία παροχής ασύλου.

«Η ιδέα ενός κοινού προϋπολογισμού της Ευρωζώνης», υπενθυμίζει το Der Spiegel, «προσκρούει στην άρνηση, ιδίως μάλιστα στη Γερμανία. Σύμφωνα με τον Μακρόν ο προϋπολογισμός αυτός θα φθάνει μερικές ποσοστιαίες μονάδες του ΑΕΠ των κρατών-μελών. Το συνολικό ΑΕΠ της Ευρωζώνης ήταν το 2016 10,7 τρισεκατομμύρια ευρώ, με άλλα λόγια κάθε 1% φθάνει τα 107 δις. Μέχρι σήμερα η ΕΕ είχε συνολικό προϋπολογισμό 160 σχεδόν δις κάθε χρόνο, και δεν διαθέτει τη δυνατότητα δανεισμού.»


share
Σχόλια Αναγνωστών
Ροή
Οικονομία
Επιχειρήσεις
Επικαιρότητα

Ενημερωθείτε πρώτοι με τον τρόπο που θέλετε.