Quantcast
Απειλή για την παγκόσμια σταθερότητα το χημικό οπλοστάσιο της Βόρειας Κορέας - enikonomia.gr
share

Απειλή για την παγκόσμια σταθερότητα το χημικό οπλοστάσιο της Βόρειας Κορέας

δημοσιεύτηκε:


Έκκληση στην Πιονγκγιάνγκ να καταστρέψει το χημικό της οπλοστάσιο απηύθυνε ο επικεφαλής του Οργανισμού για την Απαγόρευση των Χημικών Όπλων (ΟΑΧΟ), Αχμέτ Ουζουμτζού. «Το χημικό οπλοστάσιο της Βόρειας Κορέας συνιστά πηγή ανησυχίας για την ειρήνη και τη σταθερότητα στην κορεατική χερσόνησο», εξήγησε ο κ.Ουζουμτζού και προσέθεσε: «εκτιμάται ότι η ποσότητα των χημικών όπλων που διαθέτει η Βόρεια Κορέα είναι μεταξύ των 3.000 και των 5.000 τόνων».

«Η διεθνής κοινότητα θα όφειλε να ανησυχεί για τη Βόρεια Κορέα λόγω του ότι είναι απρόβλεπτη», σημείωσε ο Ουζουμτζού. «Θεωρώ ότι πρέπει να ασκηθεί περισσότερη πίεση» προκειμένου να πειστεί η Πιονγκγιάνγκ να υπογράψει τη σύμβαση για την απαγόρευση των χημικών όπλων, πρόσθεσε.

Η Πιονγκγιάνγκ, από την πλευρά της ωστόσο, διαβεβαιώνει ότι δεν διαθέτει χημικά όπλα. Σύμφωνα με το αμερικανικό ινστιτούτο μελετών Πρωτοβουλία για την Απειλή των Πυρηνικών Όπλων (Nuclear Threat Initiative), η Βόρεια Κορέα έχει στην κατοχή της νευροτοξικούς παράγοντες όπως το αέριο σαρίν και το VX, μια ακόμη πιο θανατηφόρα εκδοχή του σαρίν, που θεωρείται όπλο μαζικής καταστροφής.


Σύμφωνα με τον κ.Ουζουμτζού, η βορειοκορεατική κυβέρνηση δεν έχει απαντήσει σε πολλές επιστολές που της απηύθυναν ο Γενικός Διευθυντής του ΟΑΧΟ και ο Γενικός Γραμματέας του ΟΗΕ Αντόνιο Γκουτέρες για το ζήτημα. Το τελευταίο αίτημα αυτού του είδους είχε σταλεί τον Μάρτιο, σημείωσε ο Ουζουμτζού.

«Όλα τα διαβήματα και τα αιτήματα για συναντήσεις με βορειοκορεάτες αντιπροσώπους έμειναν δυστυχώς αναπάντητα», συνέχισε ο Ουζουμτζού. «Δεν θέλουν να μας συναντήσουν και να συζητήσουν για αυτά τα ζητήματα», υπογράμμισε.

Πηγή πληροφοριών: ΑΠΕ-ΜΠΕ 


share
Σχόλια Αναγνωστών
Ροή
Οικονομία
Επιχειρήσεις
Επικαιρότητα

Ενημερωθείτε πρώτοι με τον τρόπο που θέλετε.