Quantcast
Στη Λισαβόνα χτυπά η καρδιά της καινοτομίας - enikonomia.gr
share

Στη Λισαβόνα χτυπά η καρδιά της καινοτομίας

δημοσιεύτηκε:

Η πρωτεύουσα της Πορτογαλίας έχει αυτές τις μέρες την τιμητική της. Από σήμερα μέχρι την Πέμπτη υποδέχεται για δεύτερη χρονιά πάνω από 60.000 συμμετέχοντες στη Web-Summit, τη μεγαλύτερη διάσκεψη για τεχνολογίες πληροφορικής και επικοινωνίας στην Ευρώπη. Στον κατάλογο των ομιλητών βρίσκονται πάνω από 1000 ονόματα, μεταξύ αυτών του Γεν. Γραμματέα των ΗΕ Αντόνιο Γκουτέρες, της επιτρόπου Ανταγωνισμού Μαργκαρέτε Βεστάγκερ, του πρώην πρόεδρου της Γαλλίας Φρανσουά Ολάντ και του πρώην αμερικανού αντιπρόεδρου Αλ Γκορ.

Παράδεισος η Πορτογαλία για την καινοτομία


Στη μητρόπολη επικρατεί πυρετός. Όλοι οι δρόμοι οδηγούν στο εκθεσιακό κέντρο. «Έχουν δηλώσει συμμετοχή οι διευθύνοντες σύμβουλοι των σημαντικότερων επιχειρήσεων πληροφορικής στον κόσμο και χιλιάδες άλλοι επικεφαλής επιχειρήσεων», δηλώνει κατενθουσιασμένος ο Paddy Cosgrave, ιδρυτής και πρόεδρος της Web Summit και αναφέρει ποιο είναι το φετινό βασικό θέμα της διάσκεψης: «Ποια η επίδραση των νέων τεχνολογιών στην κοινωνία και στον κάθε ένα από εμάς, πώς μεταβάλλεται ο κόσμος, πώς επηρεάζουν τις εκλογές, τι επενέργεια έχουν στις δημοκρατίες μας». Ερωτήματα άκρως επίκαιρα, όπως προκύπτει από την επικαιρότητα με τις αμερικανικές εκλογές. «Γι αυτόν τον λόγο, στη φετινή Web-Summit θα πρέπει ασχοληθούμε πιο εντατικά με αυτό το γεγονός» αναφέρει ο Cosgrave.

Ωστόσο για τους αρμόδιους από την πορτογαλική πλευρά στο προσκήνιο βρίσκεται περισσότερο η επιχειρηματική δραστηριότητα. Ο πρωθυπουργός της Πορτογαλίας Αντόνιο Κόστα δεν κουράζεται να επαναλαμβάνει ότι η χώρα του είναι παράδεισος νεοφυών επιχειρήσεων. Μετά από χρόνια ευρωκρίσης η Λισαβόνα αρέσκεται στο να αυτοαποκαλείται «ευρωπαϊκή πρωτεύουσας της επιχειρηματικότητας και πόλη των start up».

«Πρέπει να είμαστε ενημερωμένοι»


«Κινούνται πολλά στη Λισαβόνα» επιβεβαιώνει ο Άντριαν Μπέρτχολντ από τη νεοφυή επιχείρηση Casafari, που συμμετέχει στη διάσκεψη. Η επιχείρησή του ιδρύθηκε το 2015 και στόχος της είναι να βοηθήσει επιχειρηματίες που ασχολούνται με ακίνητα. Χάρη σε ένα πρόγραμμα που η ίδια εφηύρε, δίνει στους πελάτες της πληροφορίες για ακίνητα σε όλον τον κόσμο. Στο μεταξύ η επιχείρηση απασχολεί 30 εργαζόμενους και έχει εξαπλωθεί σε ολόκληρη την Ευρώπη. Ο Φράντσις Χόιζελ, επικεφαλής στο Βερολίνο του πρακτορείου διαφήμισης και μάρκετινγκ BBDO, δηλώνει επίσης ‘παρών’. «Πρέπει να είμαστε ενημερωμένοι για τις τελευταίες εξελίξεις για να βοηθήσουμε τους πελάτες μας, για αυτό ερχόμαστε στη Web-Summit, η ψηφιακή τεχνολογία έχει εισβάλει σε όλους τους τομείς», λέει. Θεωρεί δε πολύ σημαντικό να συναντήσει πελάτες και συναδέλφους. Δεν είναι απορίας άξιο λοιπόν γιατί η Web-Summit φέτος μεγάλωσε. Μόνο οι εκδηλώσεις ομιλιών για διαφορετικά θέματα είναι 24.

«Η Web-Summit δεν είναι μόνο μια καθαρά τεχνολογική εκδήλωση, αλλά μια συνάντηση όλων εκείνων που ενδιαφέρονται για την επίδραση της τεχνολογίας των ηλεκτρονικών υπολογιστών στη ζωή και την εργασία τους» λέει ο Cosgrave. Πρόκειται αναμφισβήτητα για ένα γεγονός που η Πορτογαλία και η Λισαβόνα θέλουν να το συνδέσoυν με τη χώρα. Μάλιστα η κυβέρνηση αποφάσισε ότι όλες οι νεοφυείς εταιρίες από την Πορτογαλία δεν θα πληρώνουν για διπλώματα ευρεσιτεχνίας κατά τη διάρκεια της διάσκεψης. Το σχετικό έντυπο μπορούν να το βρουν ηλεκτρονικά μέσω της Web-Summit.

Πηγή Πληροφοριών: DW

share
Σχόλια Αναγνωστών
Ροή
Οικονομία
Επιχειρήσεις
Επικαιρότητα

Ενημερωθείτε πρώτοι με τον τρόπο που θέλετε.