Quantcast
Αποταμίευση μέσω… φοροδιαφυγής - enikonomia.gr
share

Αποταμίευση μέσω… φοροδιαφυγής

δημοσιεύτηκε:

Panama Papers, Paradise Papers, φορολογικοί παράδεισοι σε εξωτικά νησιά αλλά και σε πιο κοντινές χώρες όπως στην Ελβετία, το Λουξεμβούργο, το Λιχτενστάιν. Σωρεία περιπτώσεων τα τελευταία χρόνια αποκαλύπτουν πως οι γερμανικές φορολογικές αρχές χάνουν τεράστια ποσά κάθε χρόνο.

Ο ομοσπονδιακός πρόεδρος του Συνδικάτου Γερμανών Εφοριακών, το οποίο έχει 80.000 μέλη, Τόμας Άιγκενχαλτερ δηλώνει σχετικά: «Σύμφωνα με εκτιμήσεις του Συνδικάτου Γερμανών Εφοριακών, οι φορολογικές αρχές χάνουν κάθε χρόνο περίπου 100 δισεκατομμύρια ευρώ. Τα μισά έσοδα χάνονται μέσω παράνομων δραστηριοτήτων και τα άλλα μισά μέσω διαφυγής σε φορολογικούς παραδείσους, πρακτική που είναι νόμιμη ακόμα αλλά ανήθικη».

Στις αποκαλύψεις των τελευταίων ημερών που αφορούν τα Paradise Papers, στα οποία εμπλέκονται 1.000 περίπου φυσικά πρόσωπα στη Γερμανία και πολλές μεγάλες εταιρείες, προστίθεται ένα ακόμα σκάνδαλο. Ο πρόεδρος της Ένωσης Γερμανικών Ταμιευτηρίων Γκέοργκ Φάρερσον θα έθετε και πάλι σήμερα υποψηφιότητα για πρόεδρος στη γενική συνέλευση, ωστόσο την τελευταία στιγμή απέσυρε την υποψηφιότητά του. Ο 49χρονος πρώην υπουργός Οικονομικών της Βαυαρίας, μετά από μεγάλη πίεση που του ασκήθηκε, προτιμά να περιμένει πρώτα την έκδοση της απόφασης του αρμόδιου ποινικού δικαστηρίου στο Μόναχο για φοροδιαφυγή.

Πρότυπο σοβαρότητας…


Ο πρώην Χριστιανοκοινωνιστής πολιτικός θεωρούνταν πρότυπο σοβαρότητας στο κόμμα του. Το 2011 αποχαιρέτησε την πολιτική για να αφιερωθεί σε πιο προσοδοφόρες δραστηριότητες ως πρόεδρος της Ένωσης Γερμανικών Ταμιευτηρίων. Ο Χριστιανοκοινωνιστής Πρωθυπουργός Χορστ Ζεεχόφερ τον είχε χαρακτηρίσει «άνθρωπο του δολαρίου».

Ο Γκέοργκ Φάρερσον παραδέχεται ότι τις φορολογικές του δηλώσεις από το 2012 μέχρι το 2014 τις κατέθεσε πέρυσι στην εφορία. Αρνείται πάντως οποιαδήποτε αξιόποινη πράξη και εν τω μεταξύ έχει πληρώσει τους φόρους του. Σύμφωνα όμως με την γερμανική νομοθεσία ακόμα και η καθυστερημένη πληρωμή των φόρων αποτελεί φοροδιαφυγή. Για το λόγο αυτό για το ποινικό δικαστήριο του Μονάχου, η επί χρόνια καθυστέρηση πληρωμής των φόρων αποτελεί ποινικό αδίκημα.

Ο πρόεδρος της Ένωσης Γερμανικών Ταμιευτηρίων Γκέοργκ Φάρερσον είναι πρόθυμος πάντως να καθίσει και στο εδώλιο του κατηγορουμένου για να αποδείξει την αθωότητά του. Μέχρι στιγμής πάντως παραμένει άγνωστο το ποσό της φοροδιαφυγής για το οποίο θα δικαστεί. Εικάζεται πάντως πως πρόκειται για ποσό άνω του ενός εκατομμυρίου.

Πηγή Πληροφοριών: DW

share
Σχόλια Αναγνωστών
Ροή
Οικονομία
Επιχειρήσεις
Επικαιρότητα

Ενημερωθείτε πρώτοι με τον τρόπο που θέλετε.