Quantcast
Υψηλό το κόστος της καταλανικής κρίσης: Πόσο το αποτιμά η Μαδρίτη - enikonomia.gr
share

Υψηλό το κόστος της καταλανικής κρίσης: Πόσο το αποτιμά η Μαδρίτη

δημοσιεύτηκε:

Υψηλό θα είναι το οικονομικό κόστος της “αυτονομιστικής κρίσης” στην Καταλονία και αναμένεται να αγγίξει το 1 δισ. ευρώ. Αυτή είναι η εκτίμηση που έκανε ο υπουργός Οικονομικών της Ισπανίας Λουίς ντε Γκίντος λόγω της οικονομικής επιβράδυνσης στην περιοχή.


«Η Καταλονία είχε μία ανάπτυξη μεγαλύτερη από εκείνη της Ισπανίας, είναι ένας από τους σημαντικούς κινητήρες της ισπανικής ανάκαμψης , ωστόσο, κατά το τέταρτο τρίμηνο εξελίχθηκε σε βάρος», λέει.

Ο Λουίς ντε Γκίντο αποδίδει την επιβράδυνση της ανάπτυξης στην περιοχή που αντιστοιχεί στο 19% του ισπανικού ΑΕΠ στην «τεράστια αβεβαιότητα, ανησυχία και απώλεια εμπιστοσύνης που προήλθε από τις αποφάσεις της προηγούμενης (καταλανικής αυτονομιστικής) κυβέρνησης» του Κάρλες Πουτζντεμόν.

Ο ισπανός υπουργός Οικονομικών εκφράζει την ελπίδα η νέα καταλανική κυβέρνηση «να κατανοήσει το κόστος που προκύπτει από την (αυτονομιστική) πολιτική αυτή» και «να εγκαταλείψει την οδό της μονομέρειας» προς την οποία αντιτίθενται «ολόκληρη η Ευρώπη και η διεθνής κοινότητα».

Ο ντε Γκίντος θεωρεί ότι το 2018 θα είναι «μία καλή χρονιά» για τη χώρα του. Για το 2018, η κεντρική τράπεζα προβλέπει άνοδο κατά 2,4% του ΑΕΠ, έναντι 2,5% που ήταν η πρόβλεψη μέχρι τα μέσα του Δεκεμβρίου, εξαιτίας «της αύξησης της αβεβαιότητας που συνδέεται με την κατάσταση στην Καταλονία», όπως εξήγησε η Τράπεζα της Ισπανίας.

Πηγή πληροφοριών: ΑΠΕ – ΜΠΕ

share
Σχόλια Αναγνωστών
Ροή
Οικονομία
Επιχειρήσεις
Επικαιρότητα

Ενημερωθείτε πρώτοι με τον τρόπο που θέλετε.