Quantcast
Θύελλα αντιδράσεων από τη δήλωση Βέμπερ περί "τελικής λύσης" για το προσφυγικό - enikonomia.gr
share

Θύελλα αντιδράσεων από τη δήλωση Βέμπερ περί “τελικής λύσης” για το προσφυγικό

δημοσιεύτηκε:

Θύελλα αντιδράσεων προκάλεσε κυρίως στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης η δήλωση του επικεφαλής της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο Μάνφρεντ Βέμπερ περί “τελικής λύσης ” για τo προσφυγικό θέμα.

Η διατύπωσή του κ. Βέμπερ (στα γερμανικά «finale Lösung») θύμισε ανάλογη φράση των Ναζί για τους Εβραίους («Endlösung») και έγινε τις τελευταίες ώρες αντικείμενο δριμείας κριτικής.

Όπως ανέφερε ο κ. Βέμπερ,η κεντρική προσπάθεια της Ευρώπης για το 2018 θα είναι η αναζήτηση μιας «τελικής λύσης» στην προσφυγική κρίση, στο πλαίσιο της ημερίδας του κόμματός του, των Βαυαρών Χριστιανοκοινωνιστών (CSU) που πραγματοποιήθηκε στην ‘Ανω Βαυαρία, στην οποία επίσημος προσκεκλημένος ήταν ο Πρωθυπουργός της Ουγγαρίας Βίκτορ Όρμπαν, σύμφωνα με το ΑΠΕ.

Παρότι η διατύπωση του κ. Βέμπερ δεν ήταν ακριβώς ίδια με αυτή των Ναζί για το «εβραϊκό ζήτημα» και το Ολοκαύτωμα, ήταν αρκετή προκειμένου να αναγκαστεί αργότερα ο ίδιος να απολογηθεί μέσα από τον προσωπικό του λογαριασμό στο Twitter.

«Με κάθε σαφήνεια: η σκόπιμη παρερμηνεία της δήλωσής μου εδώ είναι απόλυτη ανοησία (…) Αντιθέτως, (η δήλωση) αφορά μια συλλογική ευρωπαϊκή λύση το 2018, σχεδιασμένη ώστε να βοηθήσει τους ανθρώπους που βρίσκονται σε κίνδυνο», έγραψε στον προσωπικό λογαριασμό του.

Αναφερόμενος πάντως στην στάση του κ. Όρμπαν σε ό,τι αφορά τους συνοριακούς ελέγχους και την υποδοχή προσφύγων, ο κ. Βέμπερ δήλωσε ότι είναι κρίσιμο να ανοίξει ο διάλογος με την Ουγγαρία και άλλες ευρωπαϊκές χώρες, σύμφωνα με το ΑΠΕ

«Χρειαζόμαστε νομοθετικές απαντήσεις σε ευρωπαϊκό επίπεδο. Και πρέπει να δοθεί ευρωπαϊκή λύση, διότι μόνο τότε μπορούμε να αποφύγουμε μακροπρόθεσμα τους συνοριακούς ελέγχους σε αυτή την ήπειρο», τόνισε μιλώντας στην Βαυαρική Ραδιοφωνία.



share
Σχόλια Αναγνωστών
Ροή
Οικονομία
Επιχειρήσεις
Επικαιρότητα

Ενημερωθείτε πρώτοι με τον τρόπο που θέλετε.