Quantcast
Οι γερμανοί τουρίστες επιστρέφουν στην Τουρκία - enikonomia.gr
share

Οι γερμανοί τουρίστες επιστρέφουν στην Τουρκία

δημοσιεύτηκε:

Η χώρα έχει πάνω από 300 ηλιόλουστες ημέρες, ατέλειωτες αμμουδιές, καλό σέρβις και ανταγωνιστικές τιμές. Η τουρκική Ριβιέρα ανήκει στις πιο προσφιλείς παραλίες για τους γερμανούς τουρίστες. Το 2015 ο αριθμός τους έφτασε τα 5,6 εκατομ. Από τότε καταγράφεται πτωτική τάση.

Πέρυσι ήταν μάλιστα 1,7 εκατομ. Το ότι μειώθηκε τόσο πολύ ο αριθμός τους έχει να κάνει με τις τρομοκρατικές επιθέσεις, τις συλλήψεις Γερμανών και την πολιτική διαμάχη με το Βερολίνο. Ακόμη κι αν δεν έχει ομαλοποιηθεί όμως η κατάσταση οι Γερμανοί επιστρέφουν σταδιακά στην Τουρκία.

Αύξηση των κρατήσεων


«Η αύξηση των κρατήσεων που αγγίζει το 70% σε σχέση με προηγούμενα χρόνια φέρνει την Τουρκία και πάλι στο επίκεντρο του γερμανικού ενδιαφέροντος», ανακοίνωσε ο τουρ οπερέιτορ Tui πριν ξεκινήσει το περασμένο Σάββατο η πρώτη για φέτος έκθεση τουρισμού στη Στουτγάρδη.

Οι μεγαλύτεροι τουριστικοί κολοσσοί αύξησαν το δυναμικό θέσεων για ταξίδια στην Αττάλεια κατά 100.000 θέσεις. Ο Αλατίν Οζιρέκ από την αναπτυξιακή εταιρία WDMA της μητρόπολης ελπίζει ότι ο αριθμός των Γερμανών το 2018 θα φτάσει και πάλι το όριο των 3 εκατομ.

Μέχρι το 2023, μάλιστα, όταν η χώρα θα συμπληρώνει 100 δημοκρατίας, επιδιώκει να φτάσει ο τουρισμός τα 50 εκατομ. εκ των οποίων τα 5 ή 6 εκατομ. θα είναι από τη Γερμανία. Το ότι τα επίσημα αισιόδοξα στοιχεία περί εξόδου από την κρίση δεν εξυπηρετούν κάποια σκοπιμότητα, δεν φαίνεται μόνο από τα νούμερα που δίνει η Tui.

«Το προσυπογράφω», υποστηρίζει ο Ντενίζ Ουγκούρ από το τουρ οπερέιτορ Bentour. Τους τελευταίους 3 μήνες καταγράφηκε αύξηση κατά 70% σε σχέση με τις κρατήσεις στο ίδιο διάστημα το 2017. Ο ίδιος περιμένει ποσοστά που θα αγγίξουν την καλύτερη σεζόν μέχρι τώρα, το 2015, πριν ξεκινήσει η τουριστική κρίση με τη Ρωσία λόγω της κατάρριψης ρωσικού αεροσκάφους και τη Γερμανία λόγω των συλλήψεων γερμανών δημοσιογράφων και των πολιτικών εντάσεων με το Βερολίνο.



Απομένει η εξομάλυνση των πολιτικών εντάσεων


Ο τούρκος υπουργός Τουρισμού Νουμάν Κουρτουλμούς καλεί τη γερμανική κυβέρνηση να αποδυναμώσει την ταξιδιωτική οδηγία για ταξίδια στην Τουρκία. «Περιμένουμε από το Βερολίνο το μήνυμα ότι δεν είναι επικίνδυνο για γερμανούς πολίτες να επισκέπτονται την Τουρκία», λέει. Δεν θέλει να επαναληφθεί η περσινή δύσκολη χρονιά, όταν ο αριθμός των τουριστών είχε πέσει από τα 36,2 εκατομ. στα 25,4 εκατ. Το 2017 θα μπορούσε να είναι και πάλι μια καλή χρονιά, αυτό τουλάχιστον δείχνουν οι μέχρι τώρα κρατήσεις.

Σε αυτό συνέβαλε η πολιτική των κρατικών επιδοτήσεων. Από την κρίση οι πτήσεις τσάρτερ επιδοτούνται. Θετική επίδραση είχε και αύξηση των τιμών σε άλλους μεσογειακούς προορισμούς, όπως στην Ισπανία ή την Ελλάδα. Αλλά και το συναίσθημα ασφάλειας έχει βελτιωθεί.

Σοβαρές τρομοκρατικές επιθέσεις δεν έγιναν το 2017. Τουρίστες που ταξιδεύουν με τουριστικά πακέτα διαπίστωσαν ότι δεν υπάρχει κίνδυνος να συλληφθούν. Παρόλα αυτά οι πολιτικές εντάσεις προκαλούν νευρικότητα στα τουρκικά τουριστικά γραφεία. «Θα πρέπει να γίνεται καλύτερη επιλογή των διατυπώσεων στη διπλωματία» υποστηρίζει εννοώντας τις συγκρίσεις της Γερμανίας με τη ναζιστική τούρκων κυβερνητικών αξιωματούχων.

Πηγή Πληροφοριών: DW

share
Σχόλια Αναγνωστών
Ροή
Οικονομία
Επιχειρήσεις
Επικαιρότητα

Ενημερωθείτε πρώτοι με τον τρόπο που θέλετε.