Quantcast
Στο Παρίσι η Μέρκελ: Η ατζέντα των συζητήσεων με τον Μακρόν - enikonomia.gr
share

Στο Παρίσι η Μέρκελ: Η ατζέντα των συζητήσεων με τον Μακρόν

δημοσιεύτηκε:

Είναι η πρώτη συνάντηση Μέρκελ – Μακρόν μετά την ολοκλήρωση των διερευνητικών επαφών μεταξύ των Χριστιανοδημοκρατών της Άγκελα Μέρκελ των Χριστιανοκοινωνιστών της Βαυαρίας και των Σοσιαλδημοκρατών του Μάρτιν Σουλτς.

Στο πρόσφατο παρελθόν ο Γάλλος Πρόεδρος είχε ασκήσει τη μέγιστη επιρροή στον επικεφαλής του SPD προκειμένου να τον πείσει να συμμετάσχει σε νέα κυβέρνηση συνασπισμού στο Βερολίνο.

Ανανέωση της Συνθήκης


Σύμφωνα με το Μέγαρο των Ηλυσίων «το μέλλον της Ευρώπης και οι άμεσες προτεραιότητες» θα είναι το βασικό θέμα της συζήτησης των δύο.

Παράλληλα υπενθυμίζεται ότι η 22η Ιανουαρίου είναι η 55η επέτειος της Συνθήκης των Ηλύσιων, δηλαδή του Συμφώνου Συμφιλίωσης και Συνεργασίας που υπογράφηκε το 1963 από τον στρατηγό Ντε Γκωλ και τον καγκελάριο Κόνραντ Αντενάουερ.

Επιθυμία του Γάλλου Προέδρου σήμερα είναι η ανανέωση και ενίσχυση της συνθήκης αυτής, όπως άλλωστε είχε υπογραμμίσει και τον Σεπτέμβριο κατά την ομιλία του στη Σορβόννη.

Στόχος είναι ένα κοινό ψήφισμα που να περιγράφει τις προοπτικές μιας νέας συνθήκης, με ενίσχυση της συνεργασίας των δύο κοινοβουλίων. Ένα τέτοιο ψήφισμα θα μπορούσε να επικυρωθεί τη Δεύτερα, ημέρα της επετείου, συγχρόνως από τα δύο κοινοβούλια -το γερμανικό και το γαλλικό.

Η άφιξη της Γερμανίδας καγκελαρίου προβλέπεται για τις 6 το απόγευμα ώρα Ελλάδας. Μετά το τέλος της συνάντησης θα δοθεί κοινή συνέντευξη τύπου.


Πηγή: Deutsche Welle

share
Σχόλια Αναγνωστών
Ροή
Οικονομία
Επιχειρήσεις
Επικαιρότητα

Ενημερωθείτε πρώτοι με τον τρόπο που θέλετε.