Quantcast
Iρλανδός κεντρικός τραπεζίτης και Ισπανός ΥΠΟΙΚ υποψήφιοι για την αντιπροεδρία της ΕΚΤ - enikonomia.gr
share

Iρλανδός κεντρικός τραπεζίτης και Ισπανός ΥΠΟΙΚ υποψήφιοι για την αντιπροεδρία της ΕΚΤ

δημοσιεύτηκε:

Βρυξέλλες, του Θάνου Αθανασίου

Δύο είναι τελικώς οι υποψήφιοι για την αντιπροεδρία της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας και συγκεκριμένα για την κάλυψη της θέσης του Vítor Constâncio μετά τη λήξη της θητείας του στις 31 Μαΐου.

Όπως ανακοίνωσε ο Πρόεδρος του Eurogroup M.Centeno, η Ιρλανδία πρότεινε τον διοικητή της κε, τον Philip Lane, και η Ισπανία, τον υπουργό οικονομίας και ανταγωνιστικότητας, Luis de Guindos. “Αυτοί είναι δύο εξαιρετικοί υποψήφιοι και χαιρετίζω την πρωτοβουλία και των δύο χωρών να δημοσιοποιήσουν τις υποψηφιότητές τους”, ανέφερε ο Πρόεδρος του Eurogroup, σημειώνοντας ότι προσβλέπει “στη συζήτησή μας στο επόμενο eurogroup στις 19 Φεβρουαρίου, η οποία θα ανοίξει το δρόμο για μια επίσημη σύσταση προς το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο”.

Η διαδικασία επιλογής ευθυγραμμίζεται με τις διατάξεις της Συνθήκης και θα διεξαχθεί με ανοικτό και διαφανή τρόπο βάσει των υποψηφίων που προτείνουν τα κράτη μέλη. Αυτό θα περιλαμβάνει γνωμοδοτήσεις τόσο από το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο όσο και από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα.

Aναλυτικά, η συνεδρίαση του Eurogroup της 19ης Φεβρουαρίου θα εξετάσει και θα συζητήσει τις αιτήσεις. Την επόμενη ημέρα, το Συμβούλιο Ecofin, με την ενισχυμένη ειδική πλειοψηφία των μελών της ζώνης του ευρώ, θα εγκρίνει επίσημα μια σύσταση προς το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο.

Η πλειοψηφία αυτή απαιτεί το 72% των μελών της ευρωζώνης (δηλαδή τουλάχιστον 14 από τα 19), που αντιπροσωπεύουν τουλάχιστον το 65% του πληθυσμού της ζώνης του ευρώ. Στις 22 Μαρτίου, μετά από διαβούλευση με την ΕΚΤ και το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο θα λάβει την τελική απόφαση.

Πηγή: Real.gr

share
Σχόλια Αναγνωστών
Ροή
Οικονομία
Επιχειρήσεις
Επικαιρότητα

Ενημερωθείτε πρώτοι με τον τρόπο που θέλετε.