Quantcast
Ποιος είναι ο Όλαφ Σολτς - enikonomia.gr
share

Ποιος είναι ο Όλαφ Σολτς

δημοσιεύτηκε:

O μεγάλος συνασπισμός έχει «φαρδιά πλατιά σοσιαλδημοκρατική υπογραφή» δήλωσε το βράδυ στη δημόσια τηλεόραση ZDF η πρόεδρος της Κ.Ο. και μελλοντική πρόεδρος του σοσιαλδημοκρατικού κόμματος Αντρέα Νάλες. Η γερμανίδα πολιτικός δεν έχει άδικο, μιας και τα νευραλγικά υπουργεία της επόμενης κυβέρνησης Μέρκελ -όπως είναι τα υπουργεία Οικονομικών, Εξωτερικών και Εργασίας- περνούν στους Σοσιαλδημοκράτες.

Ένας λόγος για την ισχυρή παρουσία σοσιαλδημοκρατών στο νέο υπουργικό συμβούλιο της Άγκελα Μέρκελ είναι και η επικείμενη ψηφοφορία των μελών του SPD υπέρ ή κατά του μεγάλου συνασπισμού. Θυμίζουμε ότι η ψηφοφορία των πάνω από 463.000 μελών θα διεξαχθεί μεταξύ 20 Φεβρουαρίου και 2 Μαρτίου. Εκτιμάται ότι στις διαπραγματεύσεις για το σχηματισμό κυβέρνησης συνασπισμού οι τρεις δυνητικοί κυβερνητικοί ανέθεσαν συνειδητά καθοριστικά υπουργεία στους Σοσιαλδημοκράτες για να διασφαλίσουν το «ναι» των μελών του SPD στην ψηφοφορία, μιας και η απόρριψη της συγκυβέρνησης θα οδηγούσε, κατά πάσα πιθανότητα, σε πρόωρες εκλογές.

Από ελληνικής πλευράς το ενδιαφέρον εστιάζεται σε τρία υπουργεία: το υπουργείο Οικονομικών, που αναλαμβάνει, όπως όλα δείχνουν, ο σημερινός πρωθυπουργός του κρατιδίου του Αμβούργου Όλαφ Σολτς, το υπουργείο Εξωτερικών, στο οποίο θα τοποθετηθεί, πιθανότατα, ο Μάρτιν Σουλτς και το υπουργείο Εσωτερικών, αρμόδιο για ζητήματα μετανάστευσης και προσφύγων που πηγαίνει στον απερχόμενο πρόεδρο των Χριστιανοκοινωνιστών της Βαυαρίας Χορστ Ζέεχοφερ.

Τερματισμός της πολιτικής λιτότητας στην Ευρώπη;


Ποιος όμως είναι ο επόμενος υπουργός Οικονομικών Όλαφ Σολτς; Ο σχεδόν 60χρονος πολιτικός έχει σπουδάσει νομικά και είναι σήμερα πρωθυπουργός του κρατιδίου του Αμβούργου και παράλληλα αναπληρωτής πρόεδρος του SPD. Θεωρείται πολιτικός χαμηλών τόνων, ο οποίος ωστόσο δηλώνει ότι “όποιος ζητά από μένα ηγεσία θα πρέπει να γνωρίζει ότι θα την λάβει”.

Ο Όλαφ Σολτς ανήκει στην συντηρητική πτέρυγα του SPD. Έχει συνδέσει το όνομά του με τις σκληρές κοινωνικές μεταρρυθμίσεις επί καγκελαρίας Γκέρχαρντ Σρέντερ (1998-2005), που προέβλεπαν την αύξηση του συνταξιοδοτικού ορίου από τα 65 στα 67. Από τη θέση του τότε γενικού γραμματέα του κόμματος ο Όλαφ Σολτς υπερασπίστηκε τις μεταρρυθμίσεις που διχάζουν ακόμα και σήμερα τους Σοσιαλδημοκράτες, μιας και αποδόμησαν, στην ουσία, το κράτος προνοίας. Στη διετία 2007-2009 ο Όλαφ Σολτς διετέλεσε υπουργός Εργασίας και Κοινωνικής Πολιτικής στην πρώτη κυβέρνηση μεγάλου συνασπισμού της Αγκ. Μέρκελ.

Ως προς την ευρωπαϊκή πολιτική ο Όλαφ Σολτς θεωρείται άγραφο χαρτί διότι δεν έχει εμπειρία σε αυτό το επίπεδο. Δεν χωρά ωστόσο αμφιβολία ότι θα εφαρμόσει τους στόχους του μεγάλου συνασπισμού για την Ευρώπη, που είναι πρωτίστως στόχοι των Σοσιαλδημοκρατών, οι οποίοι προβλέπουν μεταξύ άλλων: τερματισμό της πολιτικής λιτότητας, υψηλότερες επενδύσεις στην ΕΕ, ειδικό προϋπολογισμό επενδύσεων για την Ευρωζώνη, πόρους για την καταπολέμηση της νεανικής ανεργίας και πιο «δίκαιη φορολόγηση» οικονομικών κολοσσών όπως η Google, η Apple, η Amazon και η Facebook.

Πηγή Πληροφοριών: DW

share
Σχόλια Αναγνωστών
Ροή
Οικονομία
Επιχειρήσεις
Επικαιρότητα

Ενημερωθείτε πρώτοι με τον τρόπο που θέλετε.