Quantcast
Αντισυνταγματικός ο γερμανικός "ΕΝΦΙΑ"- Ιδιοκτήτης βίλας στη Βαυαρία πληρώνει λιγότερο από γιαγιά με μικρό σπίτι στο Κάστροπ - enikonomia.gr
share

Αντισυνταγματικός ο γερμανικός “ΕΝΦΙΑ”- Ιδιοκτήτης βίλας στη Βαυαρία πληρώνει λιγότερο από γιαγιά με μικρό σπίτι στο Κάστροπ

δημοσιεύτηκε:

Με το επιχείρημα ότι δημιουργούνται έντονες ανισότητες μεταξύ των ιδιοκτητών ακινήτων, το Ομοσπονδιακό Δικαστήριο της Γερμανίας έκρινε αντισυνταγματικό τον μέχρι σήμερα τρόπο υπολογισμού του φόρου ακίνητης περιουσίας, ο οποίος ισχύει από το 1964 για τα δυτικά κρατίδια και από το 1935 για τα πρώην ανατολικά.

Σύμφωνα με τα ισχύοντα, ένας ιδιοκτήτης βίλας στη Βαυαρία πληρώνει σήμερα λιγότερο φόρο από ό, τι η γιαγιά με το μικρό σπιτάκι της στο Κάστροπ – Ράουξελ, όπως αναφέρει η Bild.

Με τη σημερινή του απόφαση το Δικαστήριο έκρινε ότι ο υπολογισμός του φόρου επί των ακινήτων, ο οποίος αφορά σε 35 εκατομμύρια ιδιοκτησίες, πρέπει να ρυθμιστεί εκ νέου το αργότερο έως το τέλος του 2019. Η μεταβατική περίοδος μέχρι την πλήρη εφαρμογή της νέας νομοθεσίας μπορεί να διαρκέσει το ανώτερο πέντε χρόνια, μέχρι το τέλος του 2024.

Στη Γερμανία καταβάλλεται σήμερα φόρος ύψους 14 δισεκατομμυρίων ευρώ ετησίως, για συνολικά 35 εκατομμύρια οικόπεδα. Οι φόροι καταβάλλονται στους Δήμους και αποτελούν τη μεγαλύτερη πηγή εσόδων τους, με τα οποία χρηματοδοτούνται έργα υποδομής, σχολεία κλπ.

Σύμφωνα με δημοσιεύματα του γερμανικού Τύπου, ανάλογα με το ποιο μοντέλο υπολογισμού τελικά θα εφαρμοστεί, εκφράζονται ανησυχίες ότι οι ιδιοκτήτες αλλά και οι ενοικιαστές θα επιβαρυνθούν σημαντικά, διότι επιτρέπεται η μετακύλιση του φόρου στους ενοικιαστές.

Πηγή πληροφοριών: ΑΠΕ – ΜΠΕ


share
Σχόλια Αναγνωστών
Ροή
Οικονομία
Επιχειρήσεις
Επικαιρότητα

Ενημερωθείτε πρώτοι με τον τρόπο που θέλετε.