Quantcast
FT: Η πολλή δουλειά δεν κάνει τον… καλό τραπεζίτη - enikonomia.gr
share

FT: Η πολλή δουλειά δεν κάνει τον… καλό τραπεζίτη

δημοσιεύτηκε:

Η επενδυτική τράπεζα-μπουτίκ Moelis βρίσκει τον έναν πελάτη μετά τον άλλον. Έχει αναλάβει σύμβουλος της Saudi Aramco στα σχέδια της για εισαγωγή στο χρηματιστήριο. Βοήθησε την Broadcom να μπλοκάρει την προσφορά για την Qualcomm. Ενώ σύμφωνα με στοιχεία του Thomson Reuters κατατάχθηκε τέταρτη μεταξύ των τραπεζών-μπουτίκ το πρώτο τρίμηνο με προμήθειες $85 εκατ.

Αλλά σήμερα είναι στα πρωτοσέλιδα των εφημερίδων για όλους τους λάθος λόγους. Την περασμένη εβδομάδα ένα μεσαίου επιπέδου τραπεζικό στέλεχος έστειλε ηλεκτρονικό μήνυμα μισή ώρα μετά τα μεσάνυχτα στους νεαρούς υπαλλήλους της τράπεζας, γνωστούς και ως αναλυτές, κατηγορώντας τους πως μόλις είχε περάσει από τα γραφεία στην Νέα Υόρκη και βρήκε μόλις 11 από αυτούς στα γραφεία τους.

«Γνωρίζω ότι ΟΛΟΙ εργάζεστε πολύ σκληρά και έχει εμπλακεί σε διάφορα πρότζεκτ», έγραψε στο μήνυμα. «Δεδομένου πως οι νεοπροσληφθέντες συνεχίζουν να έρχονται και είστε όλοι στα όρια των δυνατοτήτων σας, ο μόνος τρόπος που μπορώ να ξεχωρίσω κάποιον είναι να δω αν μένει μέχρι αργά τα χαράματα στο γραφείο».

Τα σχόλια στον ιστότοπο Wall Street Oasis, ο οποίος δημοσίευσε πρώτος το μήνυμα, ήταν γεμάτα οργή. «Αυτός είναι ο λόγος που λίγοι θέλουν να δουλέψουν σε τράπεζες» έγραψε κάποιος. «Είμαι σίγουρος πως είναι ο ίδιος τύπος που λέει στους νεοπροσληφθέντες “Δεν χρειάζεται να ανησυχείς για τις ώρες εργασίας εδώ φίλε. Έχουμε μια πολύ διαφανή αξιοκρατία εδώ”» έγραψε ένας άλλος.

Η Moelis αρνήθηκε να κάνει κάποιο σχόλιο για το ηλεκτρονικό μήνυμα, αλλά μια εκπρόσωπος τόνισε: «Εμπιστευόμαστε τους ανθρώπους μας, συμπεριλαμβανομένου και του νεότερου προσωπικού, γνωρίζοντας πως μπορούν να εργαστούν αποτελεσματικά ανεξάρτητα από το αν εποπτεύονται άμεσα ή βρίσκονται στα γραφεία τους».

Το ηλεκτρικό μήνυμα φαίνεται ιδιαίτερα ψυχρό αν ληφθεί υπόψη η τραγική ιστορία της Moelis. Το 2015, ο Τόμας Χιούζ, ένας νεαρός υπάλληλος, αυτοκτόνησε πηδώντας από το παράθυρο του διαμερίσματος του. Σύμφωνα με την έκθεση του ιατροδικαστή και τα μηνύματα που μοιράστηκε η οικογένεια του με τους New York Times, o 29χρονος Χιούζ είχε καταναλώσει μεγάλη ποσότητα κοκαΐνης και ενός ναρκωτικού γνωστού ως «άλατα μπάνιου».

Είχε μόλις επιστρέψει από ένα επιχειρηματικό ταξίδι και είχε πάει κατευθείαν στο γραφείο, οπού εργάστηκε από τις έξι το απόγευμα ως τις μία το βράδυ. Μόλις επέστρεψε σπίτι συνέχισε να εργάζεται απαντώντας σε μηνύματα στο ηλεκτρονικό ταχυδρομείο ως τις 9.45 το πρωί. Στις 10 περίπου πήδηξε. Κανείς δεν ξέρει γιατί αυτοκτόνησε, αλλά η δουλειά του υποστηρίζει πως το εργασιακό άγχος έπαιξε ρόλο.

Μετά τον θάνατο του Χιούζ και άλλων νεαρών στελεχών στην Goldman Sachs και στην Bank of America, πολλές τράπεζες της Wall Street έχουν καταβάλλει προσπάθειες για να βελτιώσουν τις συνθήκες εργασίας για τους νέους υπαλλήλους μειώνοντας τις ώρες εργασίας το Σαββατοκύριακο και δίνοντας λιγότερη έμφαση στην ανάγκη να βρίσκονται στο γραφείο.

Οι αλλαγές αυτές στην εργασιακή κουλτούρα αντανακλούν επίσης και το γεγονός πως οι τράπεζες πρέπει να ανταγωνιστούν την Σίλικον Βάλεϊ για ταλαντούχα στελέχη και είναι αντιμέτωπες με αυξανόμενες ανησυχίες για τον ρυθμό με τον οποίο οι νεαρές γυναίκες και οι μειονότητες εγκαταλείπουν την τραπεζική βιομηχανία.

Η Moelis συμμετέχει στην ευρύτερη προσπάθεια για την βελτίωση της ζωής των 500 στελεχών της, ειδικά των 200 νεαρών αναλυτών. Προσφέρει δυνατότητες για εργασία από το σπίτι και άδειες, ενώ δίνει τη δυνατότητα στο προσωπικό να εργάζεται από γραφεία στο εξωτερικό για διάστημα ενός έτους.

Αλλά η τράπεζα, η οποία ιδρύθηκε λίγο μετά το ξέσπασμα της παγκόσμιας κρίσης, αναπτύσσεται με ταχύ ρυθμό και οι υπάλληλοι δυσκολεύονται να ακολουθήσουν, παρά το κύμα προσλήψεων που αύξησε τον αριθμό των εργαζομένων κατά 15%. Πρόσφατες έρευνες από την Wall Street Oasis κατατάσσουν την Moelis στην πέμπτη θέση σε σύνολο 137 επενδυτικές τράπεζες για τις περισσότερες ώρες εργασίας, με μέσο όρο τις 84,3 την εβδομάδα.

Έχω συνηθίσει να εργάζομαι πολλές ώρες, συνήθιζα να κοιμάμαι με ένα μπίπερ δίπλα στο κρεβάτι μου, ώστε οι συντάκτες να μπορούν να με καλούν νωρίς το πρωί. Αλλά δεν υπάρχουν ενδείξεις πως ο ύπνος στέρησε από τους ανθρώπους που εργάζονται σε γραφείο να κάνουν καλύτερη δουλειά.

Στην πραγματικότητα, μια έρευνα του 2014 από την Αλεξάντρα Μάικλ διαπιστώνει πως οι εξαντλημένοι τραπεζίτες αποκτούν συχνά τικ, όπως το δάγκωμα των νυχιών, ενώ περιέγραφαν πως το σώμα τους «αντιστεκόταν» στην υπερβολική εργασία.

Ωστόσο, η Wall Street έχει επανειλημμένα αποτύχει να πάρει αυτό το μάθημα, παρά τις προσπάθειες να αλλάξουν τα πράγματα προς το καλύτερο. Το μήνυμα της Moelis είναι ιδιαίτερα στενάχωρο γιατί περιφρονεί την προσπάθεια της τράπεζας να προωθήσει μια πιο ευέλικτη εργασία, λέγοντας πως «όταν είσαι πραγματικά πνιγμένος χωρίς να διαφαίνεται το τέλος, πρέπει να μείνεις στο γραφείο».

Πηγή Πληροφοριών: Financial Times, Euro2day.gr

share
Σχόλια Αναγνωστών
Ροή
Οικονομία
Επιχειρήσεις
Επικαιρότητα

Ενημερωθείτε πρώτοι με τον τρόπο που θέλετε.